garn söker sitt projekt

Idag blir det inga loppisfynd - jag har faktiskt inte ens varit in på en loppis den senaste veckan! Däremot så blir det gamla grejer - ett par nystan gammalt garn, för att vara exakt! Jag köpte dom för nästan 20 år sedan (i mars 2006 för att vara exakt), och många räknar att vintage och/eller retro (beroende på ens definition) ska vara tjugo år. Ett vintage garn, alltså! Fast nä - jag skulle inte kalla det vintage, inte heller retro, däremot så kallar jag det fint, och förmodligen det lyxigaste garn jag någonsin köpt - det består av 50% ull, 30% angora och 20% silke, jag köpte det på extrapris, vilket förklarar hur jag kunde lyxa till det såpass! Jag mindes det förresten som att jag bara hade köpt ett nystan (eller en hank, dvs ett onystat nystan), men när jag hittade inlägget som jag länkar till ovan, så ser jag att det faktiskt är två - det förklarar varför det är en sån hög med nystan!
 
Som sagt - det ser väldigt mycket ut för att vara ett nystan, även om det är ett 100 grams nystan... Det är upphackat i småbitar, för förut så stickade jag ett kuddfodral av det, och (också enligt gamla bloggen) så stickade jag en mjukiskatt av det som blev över. Så jag gissar att dom minsta nystanen har katten att skylla...
 
Det här är alltså garn från samma två nystan, fast det är så många färger och nyanser. Det är ett multifärgat garn, den här fabrikanten är känd för sina långa stycken i samma färg, innan det är dags för nästa färg - det är inte som dom flesta sockgarner, som bara har några varv i varje färg.
 
Såhär såg garnet ut när jag köpte det - det är Noro Kochoran, Noro är ett japanskt garnmärke, och man kan definitivt se den japanska estetiken i deras garner! Det är inte det billigaste av garner, men så är också kvaliteten fantastisk - alltid så vackra färger, och garnerna är sammansatta av dom bästa materialen - ull, angora, silke, mohair, alpacka osv. Däremot så går det att hitta dom till nedsatta priser ibland, och det var alltså det jag gjorde, då för nästan 20 år sedan. Jag visste förresten inte tills precis nu, att dom också gjort flera sockgarner (bestående av 40 % ull, 25 % silke, 25 % polyamid och 10 % mohair, det låter rätt fantastiskt!) - dom skulle jag gärna vilja testa!
 
 
Men, ett sånt fint garn, det är trist att jag inte hittat något bra att göra med det! Det var som sagt ett kuddfodral ett tag, men det är lite otacksamt att använda fina garner som kuddar om man bor med flera katter - till slut blir dom helt infiltade med katthår, vilket förklarar varför jag till slut pensionerade kuddfodralet och repade upp garnet. Sen försökte jag sticka en halsduk av det, men den repade jag upp igår, den blev alldeles för kort, och jag tycker inte att garnet och färgerna gjorde sig som halsduk. Nu har jag kollat bland dom projekt som folk har gjort av det här garnet, och bland det första jag hittade var ett par vantar, i just den här färgen dessutom, och gratis beskrivning. Vantar är ett bra projekt när man har bara ett nystan! Dessutom - jag håller på att sticka ett par vantar med ett par nystan av det jag ärvt från momma, och dom vantarna vill inte vara sams med mig, och även om tredje gången gillt funkar bättre, så blir det inte så fint som jag hade tänkt. Ett par vantar i det här garnet kanske är bättre? Färgerna funkar absolut i min garderob, och med ull/angora/silke så blir det dessutom varma vantar, särskilt om jag stickar tätt med lite mindre stickor, och varma vantar saknar jag! Hade jag bara haft ett nystan, som jag först trodde, så vore det en no brainer, då hade det blivit vantar. Nu har jag visst två nystan - gör jag vantar så har jag fortfarande ett nystan kvar att hitta på något av, så rent logiskt så borde jag hitta på ett lite större projekt... Att det ska vara så jäkla svårt att hitta på vad man ska sticka av två garnnystan!
 
(En dag senare: Jag har kommit på vad nystan nummer två ska bli: en mössa! En "pillerburks"-mössa känns perfekt till min svarta kulturtantsjacka, och garnet med sina svarta/grå/rosa/vinröda nyanser passar också perfekt till den jackan. Jag håller på att sticka ett par vantar som sitter som en smäck till min gröna parkas, så varför inte sticka ett set som sitter som en smäck till en av mina andra jackor också? Nu ska jag bara hitta ett mönster till mössan också, även om jag förmodligen skulle kunna få till något på egen hand också - det skulle bara bli så mycket mindre trial and error om jag går efter ett färdigt mönster!)
 
Och ja - jag vet, för många av er så är ett sånt här inlägg höjden av tråkighet. Samtidigt så är det förhoppningsvis några som tycker att det är lika roligt att prata garn och stickning som jag tycker! Jag tycker ju att (nästan) allt jag skriver om är roligt och/eller intressant, annars skulle jag inte skriva om det, men jag kan inte begära att det ska finnas folk där ute som tycker om precis samma sorts saker som jag! Det är kul att det finns dom som tycker om åtminstone en del av det jag tycker om! I alla fall. Garnfolket där ute - hej! ^_^
 
Till japanskt garn så blir det japansk musik! Och ska vi prata färger lite till - bakgrunden på den här spellistan, den här gulgröna färgen, det är en av mina absoluta favoritfärger! ♥
 
 

Kommentera här: