liten trädgårdsomstuvning, och trädgårdsinspiration

Jag har så mycket idéer och funderingar och önskningar för min trädgård (mest önskar jag att jag hade ekonomin, eller turen (som i att jag sökt till ett trädgårdsmakeoverprogram och kommit med!) att få allting fixat av proffs i ett svep, drömmen är att få hela gräsmattan bortskalad, och sen få börja om från början!), det faller mycket på grund av brist på pengar, men allra mest på grund av brist på ork och på konsekvens - jag har bara lust att fixa i trädgården sådär ett par veckor i stöten, och i sådär 3-4 perioder under sommaren, det blir många ofixade veckor (eftersom när humöret saknas så kan jag inte tvinga fram att göra saker ändå), och trädgårdar är inte bra på att klara sig själva, då tenderar dom att löpa amok... Det blir väldigt mycket ett steg framåt, tre steg bakåt, sånt jag gjort blir snabbt ogjort, och jag måste börja från början igen. Jag önskar verkligen att jag kunde funka som en "normal" människa, som klarar av att göra måsten även om jag inte har lust med det!
 
I alla fall. Alldeles nyss gjorde jag i alla fall en liten grej ute i trädgården (liten, som i litet projekt, men antagligen bland det tyngsta jag kunde komma på att göra) - odlingsbänken som jag snickrade för flera år sedan, som aldrig blev en odlingsbänk, utan bara blev stående och samlade på sig ogräs (och fungerade som sovplats för Bosse när han var på det humöret), och blev skruttigare och skruttigare med åren, den kom jag för några dagar på var den skulle funka mycket bättre än bredvid huset.
 
På gräsmattans långsida, bredvid staketet, intill vinbärsbuskarna, har jag en rad med rosenbuskar - till vänster har jag vad som varit en stor rosenbuske (i flera somrar har den varit så överväxt med gräs och ogräs, så den har nästan kvävts, i sommar rensade jag fram den, och det visade sig att den numera växer i en dubbel rad, den har blivit något av en häck istället för en buske), bredvid den så planterade jag i somras flera olika rosor i vad som förut varit en sockerärtsrabatt (jag hade planterat rosenbuskar i gräsmattan till vänster utanför bilden, men dom tog sig aldrig speciellt bra, mycket beroende på frekvent närkontakt med gräsklipparen, dom rosor som fanns kvar grävde jag upp i somras och planterade om, tillsammans med en kanelros som följde med perennerna jag fick i våras, och några pionrotbitar från mommas gamla pioner), så tanken är att det ska bli nån slags rosenhäck mot staketet. Det håller jag tummarna för! Men - mellan staketet och rosenrabatten, så är det en gräsremsa, och den gräsremsan är väldigt irriterande, det är hur bökigt som helst att klippa gräset där.
 
Så härom dagen, så kom jag på - den där jäkla odlingsbänken (ogräsbänken!), den skulle kunna funka på den där gräsremsan! I går, eller om det var förrgår, så lyckades jag dra loss bänken från sin plats (den satt rätt bra, den hade gonat ner sig ordentligt dom åren den suttit på plats!), och idag spikade jag fast dom brädor som lossnat lite, och så släpade jag den över gräsmattan och fick den på sin nya plats (utan att ens nudda en enda ros!), med ett par lager papp under (jag ska lägga i mer kartong inuti, pappen kommer inte att räcka för att hålla ogräset borta). Det är inte helt lätt att se, rosorna är fortfarande små, och gräset är rätt långt (fast kort, för att vara min gräsmatta, fast den ska klippas nån dag när jag är på humör och har ork!), men odlingslådan är ganska exakt precis lika lång som rosenrabatten. Perfekt! Mellan rabatten och lådan så är det en liten remsa på 10-15 cm, den ska också täckas framöver, eller helt enkelt grävas bort, planen är att lägga nån slags sten eller plattor där, så att jag kommer åt det jag senare kommer att plantera i lådan, utan att behöva gå igenom rosenrabatten (fast det lär i och för sig ändå bli ganska taggigt att röra sig däremellan...). Så planen nu är att fylla bottenhalvan av odlingslådan med trädgårdsskräp, och nästa vår så ska jag komma på någonting bra att plantera där, nån slags perenn, eller någon mindre buske, gissar jag - något som inte måste hållas på och planteras nytt varje vår.
 
Innan september är slut, så måste jag ta ett varv runt gården och rycka brännässlor, och så klippa gräset, och klippa ner perennerna, och om jag orkar så ska jag gräva ur rabatten på framsidan också, så att den kan börja på noll nästa år, den har sett för sorglig ut några år nu... Och så ska jag skruva ner grinden, den är ändå inget att spara på, och den ramlar nästan av av sig själv ändå... Jag tänker inte sätta några höga mål, utan något som jag har en möjlighet att klara av. Planen är att trädgården ska få övervintra betydligt prydligare än vad den brukar göra, så har jag förhoppningsvis ett litet försprång när det blir vår igen!
 
Efter att ha titta på, och hört om, min ratiga trädgård, så varsågod - några av mina favoritträdgårdar, något att drömma om sen i vinter (det är vad jag brukar göra i alla fall - under vintern är allt möjligt!), jag har delat en del av dom förut, en del mer än en gång, men dom är värd att titta på många gånger!
 
 
 
 
 
 
Och så avrundar vi förstås med en spellista, medans jag går och kokar en kopp te - jag måste få sätta mig och luta mig tillbaks en stund, efter att jag spikat brädor och släpat odlingslåda över gräsmattan (den var tung!), om en timme ska Alice ut, då gäller det att vara pigg igen!
 
 

Kommentera här: