hejdå nagellack!

Dom här körde jag iväg till tippen i veckan - alla mina nagellack (det är tyvärr mer än vad det ser ut på bilden...) plus nagellacksborttagning. Jag erkänner - det var faktiskt lite jobbigt! Jag har målat naglarna sedan jag var 11-12 år gammal, i 35 år har jag i princip haft nagellack på mig varenda dag. När jag jobbade som svetsare, utan smink, med håret alltid uppsatt, och klädd i skitiga och trasiga jobbkläder, så var det nagellacket som fick mig att känna mig åtminstone litegrann som en kvinna. I perioder har jag sminkat mig, oftast gör jag inte det (det är när jag åker in till Östersund, och inte ens varje gång, så 2-3 gånger om året sminkar jag mig...), men med nagellack på så känner jag mig lite fin i alla fall (och med parfym, det är också en daglig vana, och dessutom tyvärr en vana som inte heller är speciellt miljövänlig...). Jag har alltid känt mig naken utan nagellack, och jag har nog omedvetet gjort valet att inte tänka på vad nagellack egentligen är för något. Och nu, när jag grävt ner mig mer i miljö och klimat, så har nagellack dykt upp mer än en gång, och jag inser att om jag vill bidra med bra saker för miljön, och inte dåliga saker, då måste nagellacket ryka.
 
Det var här någonstans som jag slutade fundera på saken, och helt enkelt bestämde mig.
 
 
Ni kan se allt vad Gittemary har att säga om nagellack i den här videon, det börjar vid 1:20 ca. Vill ni hellre läsa på svenska, så har Annas Kemtvätt också skrivit om nagellack, hon nämner det bara lite snabbt på bloggen, vill man gå in på djupet så skriver hon mer i sin bok, Urban Eco (den finns säkert på bibblan, och jag rekommenderar den varmt vilket fall som helst!). Men kemikalierna i nagellack kan vara reproduktionsstörande, cancerframkallande, allergiframkallande, orsaka eksem, orsaka illamående, yrsel och huvudvärk, kan påverka hormonerna och ämnesomsättningen - det här är alltså sånt som påverkar användaren, tänk hur det också påverkar miljön, särskilt i den mängd som nagellack används!
 
Så dom senaste en eller två veckorna har jag varit utan nagellack, och det känns märkligt att se mina naglar "nakna", men det är förstås en vanesak. Det är också lite jobbigt att se andra människor med fina, målade naglar (typ som att se någon äta godsaker när man bantar!), men jag påminner mig själv om att det är för en bra sak. Det enda positiva med nagellack, är att naglarna får en fin färg, det negativa överväger en miljon gånger om, klart jag överlever att sluta med nagellack!
 
Dessutom, jag tror att det är i en annan av Gittemarys videos, så säger hon att hennes naglar blivit i mycket bättre skick sedan hon slutade med nagellack, och det hoppas jag att mina blir också! Jag har jättemjuka naglar, och jag har torra och trasiga nagelband, med tanke på vad kemikalierna i nagellack kan orsaka, så är det inte orimligt att hoppas på att naglarna kommer att må bättre nu!
 
Förresten, apropå att må bättre - sedan jag börjat utesluta animaliska produkter (jag har nu bara kvar potatismospulver hemma med mjölk i, tror jag, resten har jag använt upp, och kommer inte att ersättas), så har magen varit lugnare, och jag har inte haft några finnar (jag hade ett helt gäng bara för ett par veckor sedan). Det är förstås för tidigt att säga att det är en permanent skillnad, eller ifall det bara är en tillfällighet, men jag tackar och tar emot, och hoppas på att det håller i sig!
 
Dagens spellista är på tema Halloween, för det är oktober, och på tema vintage/retro, för jag gillar gammal musik!
 
 

Kommentera här: