egyptiska äventyr

 
Något jag alltid varit intresserad av, är fornegypten, jag läste till och med egyptologi i Uppsala i 1½ år på 90-talet (jag sörjer fortfarande att jag beslutade mig för att jag kånkat runt länge nog på mina gamla egyptologiböcker när jag flyttade från Nynäshamn för snart 13 år sedan, jag hivade böcker, kompendier, uppsatser, allt, och jag ångrade mig typ veckan efter...).
 
Något jag önskar att det fanns mer av, är filmer/serier och böcker med egyptologitema (jag säger egyptologi, för jag gillar när det utspelar sig i modern tid, men bland fornegyptisk kultur på något sätt, tänk utgrävningar och skattjakt)! Jag tipsade om ett gäng för ett par år sedan, och idag har jag ett sprillans nytt tips! En av mina favoritbokserier, är böckerna om Theodosia av RL LaFevers, som handlar om elvaåriga Theodosia, vars föräldrar förestår ett egyptiskt museum, och som kan se gamla egyptiska förbannelser. Jag började läsa om serien för ett tag sedan, och idag dök tanken upp, att kolla om böckerna har filmatiserats (jag antar att tanken kom från att jag just sett nyaste filmen med Enola Holmes, som också är en ungdomsbokserie som filmatiserats. Gissa vad? Det har dom! Det har gjorts en hel serie, 26 halvtimmesavsnitt, och jag har precis sett dom två första.
 
Domen än så länge? Jag kommer att se klart serien, självklart - det är som sagt sällsynt med egyptologi på film/tv, jag tar vad jag får, men Theodosia lider av precis samma problem som Enola Holmes - böckerna används bara som ett mycket löst ramverk, och väldigt mycket är förändrat i serien. Namnen är desamma (utom på katten, som fått byta namn från Isis till Ra - varför då???), det egyptiska muséet finns fortfarande, det är fortfarande ett gäng skurkar på jakt efter en egyptisk artefakt som Theodosia har, och dom vill störta världen i kaos. Utöver det så har väldigt mycket förändrats. Just det där förstår jag faktiskt inte - om en bok är bra nog att dom vill filmatisera den, varför gör dom om precis allting i boken sen? Dessutom - serien utspelar sig 1906, men musik och språk är väldigt nutida, och det förstör känslan en hel del. Men - för er som inte läst böckerna (vilket jag antar är dom flesta, tyvärr - läs dom, dom är bra!), se serien om ni hittar den! Som sagt, att den utspelar sig i egyptologimiljö är i sig värt mycket, det händer så sällan, dessutom så är det alltid trevligt med en tuff tjej som huvudrollsinnehavare (hade varit ännu coolare om hon var 11 år i serien också, istället för 14 - hon är verkligen fantastisk i böckerna!).
 
 
 
 
 
Mumien och Mumiens återkomst är förstås två klassiska egyptologifilmer, jag såg om dom idag och igår, och när jag sett klart Theodosia så ska jag se den tredje också, jag tror faktiskt inte att jag har sett den!
 
 
Förresten, bilden ovan, den är från den här filmen, The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec, som är en favorit - den innehåller ett gäng av mina favoritsaker, en äventyrlig kvinnlig huvudkaraktär, skattjakt, egyptologi och dinosaurier. Ja, den är superkitschig och mer en parodi på äventyrsfilmer än en "riktig" äventyrsfilm, men den är riktigt bra! Se den också om ni hittar den!
 
Dagens soundtrack är inspirerat av två av dagens titt-tips:
 
 
 

Kommentera här: