nu blomstrar det i köket!

Igår var jag ju allt annat än glad, jag hade sett fram emot att få klart kökstapetseringen, och så funkade absolut ingenting. Eftersom jag velat få det gjort det ett helt år utan att lyckas skrapa ihop orken, och eftersom jag äntligen satt igång, så var jag förstås väldigt besviken. Men gissa vad? Dagen slutade mycket bättre än vad den började! Jag pratar först lite om hur jag kom fram till en lösning, visar sedan hur det blev, och pratar sedan om inspiration och tips på andra varianter - var beredd på att det blir ännu ett av mina pratigare inlägg! ^_^
 
Jag hade ju planerat att ha gulprickig tapet som stänkskydd bakom köksbänken, jag trodde att jag hade tillräckligt kvar sedan köket tapetserades när jag flyttade in. Det visade sig att det hade jag inte... Jag trodde att jag skulle ha några retrotapeter som skulle funka som alternativ, men det hade jag inte heller. Eftersom min budget är som den är (dvs icke-existerande), så kan jag inte bara gå ut och köpa en fin tapet, utan måste kolla efter dom billigaste alternativen, så jag kollade facebook marketplace (hittade absolut inget färgglatt), kollade retrotapetgruppen jag är med i på facebook (där var ingenting upplagt på många månader), kollade Rusta (för dom har oväntat bra tapeter, bra kvalitet, bra priser, ofta extrapriser dessutom, och många väldigt snygga - jag kan absolut rekommendera dom!), och jag hittade flera snygga tapeter där (den här med fiskar, och den här med kineserier, och den här med koraller fick mig allihop önska att jag hade fler rum att inreda!), men ingen som funkade för mig. Den närmaste jag hittade var den här blommiga tapeten, men färgerna var för bleka för mitt regnbågskök. Men även om den tapeten inte fungerade, så fick den mig att börja tänka i alternativa banor. Jag behövde inte gå så långt för att hämta inspiration - när jag var nyinflyttad i huset, så tapetserade jag min garderob med sidor ur en gammal flora, och 6½ år senare så älskar jag fortfarande resultatet. Det är alltså för mig en väldigt hållbar stil, och med tanke på hur ombytlig jag är, så är det väldigt kors i taket! Jag visste att jag hade kvar några fler floror, men frågan var om dom var kvar i klädkammaren, eller om jag flyttat ut dom till förrådet (som ligger helt oåtkomligt tills snön tinar bort). Gissa vad? Dom låg kvar här inne, precis där jag mindes att jag lagt dom! Hurra!
 
Så kolla vad jag gjorde igår kväll! Jag valde ut dom färggladaste blommorna (dom ska som sagt passa till min regnbågsrandiga tapet), och så försökte jag blanda färgerna så gott det gick. Inte helt enkelt, när dom flesta blommorna visst är gula eller vita, och så hade jag en massa gräs och sånt, och även om grönt också är en färg, så försökte jag undvika helt gröna sidor. Förresten, när jag precis hade satt igång med att limma upp boksidorna, jag hade fått upp 8-10 stycken kanske, så hörde grannen Gerd av sig, och sade att hon hade en gulvitrandig tapet att avvara - gulvitrandigt hade blivit jättesnyggt! Men det var så dags då, när jag redan var igång, men visst är det typiskt? Men - nu när limmet har torkat ordentligt och boksidorna har slätat ut sig (dom var knöliga och bubbliga som bara den när limmet var blött, jag trodde inte att dom skulle lyckas torka så slätt!) så är jag gigantiskt nöjd! Det är så himla fint! Det måste förstås lackas, om regnbågstapeten är ömtålig och inte går att torka av, så är boksidor sju resor värre, men efter att ha decouperat en massa i mina da'r, så vet jag att det inte är några problem att lacka boksidor. Och sedan ska bara regnbågstapeten upp (ja, förutom porslinshyllorna, förstås, oj vad jag längtar efter det!), och jag ser fram emot att få se om det funkar så bra tillsammans som jag tror!
 
Jag hade förresten en snabb tanke på att använda någon av dom här böckerna istället för blomböckerna, det hade varit riktigt häftigt, särskilt Urtidens djurvärld (illustrationerna är jättefina!), men jag kom snabbt fram till att blommorna funkar bättre till regnbågsränderna, det är mer samma slags färgskala. Men man kan förstås välja vilka böcker och tidningar man vill och tapetsera med (jag har tapetserat med gamla Husmoderns-tidningar från 30-/40-talen i övre hallen och på mitt skafferi också), och har man inga gamla böcker så kan man skriva ut bilder från nätet. Jag har samlat ett gäng som skulle göra sig väldigt bra som tapeter, eller förstås bara inramade och uppsatta på väggen (illustrationerna med koraller och andra undervattensmotiv skulle också ha varit så fint!)
 
Att tapetsera med botaniska motiv är ingen nymodighet, när jag gjorde det med min garderob så lät jag inspireras mig av både Linné och Josef Frank, och dom är fortfarande mina inspirationer, tillsammans med min favoritbutik (jag har förstås aldrig varit dit, men det är min favoritbutik i alla fall ^_^), Cutter Brooks and Co. Vi kollar på dels min garderob, Carl von Linnés sovrum, Josef Franks skåp och Cutter Brooks butik (deras tapet är inspirerad av Linnés floratapetserade väggar), i den ordningen:
 
 
 
 
Ännu fler tips på att inreda med botaniska illustrationer hittar ni på min pinterest, jag gjorde en anslagstavla imorse (eller om det var inatt, vad räknas 4-tiden som?) med allt fint jag hittade med med blomboksmotiv, en av dom bilderna kommer ni förresten att hitta bland mina favoriter på fredag. ^_^ Och här hemma så tänker jag inte nöja mig med att tapetsera med blommor över köksbänken, jag tänkte dessutom tapetsera sidorna på min tallrikshylla. Den hyllan har fått byta färg när mitt kök bytt färg, först målade jag den vit, sedan blev den mörkblå, och nu har jag målat den vit igen. Tyvärr så målade jag den med väggfärg när den målades mörkblå, och trots att jag nu målat efter konstens alla regler, först häftgrund, sedan snickerfärg, så spricker färgen upp, och den mörkblå färgen under syns. Det går att leva med, även om det inte är så jag egentligen vill ha det, men så kom jag just på, att den vore fin med blommotiv på utsidorna. Då får jag in det blommiga på den väggen också, och det är alltid bra när ett motiv/en färg/osv återkommer på fler än ett ställe i ett rum. Jag har en knopplist också, som brukar sitta under tallrikshyllan, den vore också fin tapetserad med blommor, men med knopparna så blir det väldigt bökigt och svårt att få det fint. Jag får se, jag kanske lyckas lösa det - det vore som sagt väldigt fint!
 
Och där har vi det, en lång historia om ett snabbt litet projekt! Jag kan som sagt varmt rekommendera att tänka utanför ramarna, och hitta tapeter inuti bokpärmar istället för i tapetrullar, utbudet blir mycket större, och oftast dessutom mycket billigare också! Och fint blir det som sagt också! Bestämmer ni er för att göra ett försök, så rekommenderar jag dagens soundtrack, den spellistan funkade jättebra att tapetsera blommor till!
 
 

Kommentera här: