tjusiga tisdag - en alternativ sameklänning

Jag hade från början tänkt skriva ett helt annat inlägg idag, men så letade jag fram den här klänningen ur förrådet igår, tvättade den och provade den (den var för liten när jag lade undan den, nu passar den om inte helt perfekt, så absolut godkänt), och nu är jag lite förälskad i den. Och när jag är förälskad i någonting, ja då bloggar jag om det!
 
Jag hittade den på loppis för flera år sedan, jag tror inte att den kostade många kronor (den kan ha varit på Röda Korsets 5-kronorsställning till och med), och eftersom den är precis ett sådant unikt plagg som jag brukar falla för, och eftersom den var tillräckligt billig, så fick den förstås följa med hem. Jag undrar om jag köpte den före min gastric bypass-operation för 5½ år sedan, för den visade sig som sagt vara för liten, och jag lade undan den - tanken var förmodligen att spara den till bättre tider, eller att sälja den någongång. Och det var därför jag plockade fram den nu, för att tvätta upp och kolla skicket för att eventuellt sälja den framöver. Och så visade det sig att jag kan ha den nu! Så den ska få flytta in i min garderob ett tag, så får jag se om jag vill leva med den eller inte.
 
Klänningen är handsydd, med motiv som både är schablontryckta och applicerade. Inspirationen är dels samisk, med renar, fjäll, fjällbjörkar och ripor, men samtidigt så ser jag inspiration från japanska kimonos, med motivet på ryggen - ripan mot den röda solen känns väldigt likt dom klassiska japanska motiven. Knapparna är av horn som färgats rosa. Det är en väldigt konstnärlig tolkning av den samiska kolten, såpass konstnärlig att det är svårt att känna igen kolten i klänningen - det är bara motiven som får mig att tänka samisk.
 
Modellen är som synes väldigt enkel, så färgerna och motiven får spela hela huvudrollen. Jag för min del skulle gärna ha sett den lite mer utsvängd över höfterna, så hade den suttit bättre på mig, men den är ju sydd för att passa den ursprungliga bäraren, den är anpassad efter hennes kropp.
 
En rosa sol över bröstet, och rosa hornknappar.
 
En påsydd fjällkedja och en tryckt renhjord.
 
På ryggen en applicerad ripa på en rosa sol, och tryckta björkar runtomkring.
 
Fjällkedjan och björkarna fortsätter runtom från framsidan.
 
Jag lade upp min klänning i en fb-grupp nu på morgonen, och fick just lite mer information om den - det är visst en kvinna i antingen Luleå eller Boden som sydde dom här plaggen, olika färg, form och modeller. Jag ska försöka hitta namnet, och förhoppningsvis också kunna se fler av hennes alster!
 
(Förresten, det blir mer loppisfynd än vanligt den här veckan - först dagens klänning, sedan ett annat fynd imorgon, och sen förhoppningsvis så blir det loppisfynd på lördag också!)
 
Dagens soundtrack är förstås också samiskt - en av mina favoriter är Mari Boine, och hennes musik är både traditionell och nyskapande, så det passar bra idag, tycker jag!
 
 
 

Kommentera här: