en gammal matta

Jag tänker vara lite våghalsig nu, och chansa på att det blir fler loppisfynd den här veckan - jag hade kunnat skjuta upp det här inlägget tills på lördag, eller kombinera ihop det med eventuella fler fynd, men inlägget blir nog långt som det är, så jag tänkte helt enkelt nöja mig med att prata matta idag, och att som sagt prata om den redan nu, och inte göra ett loppislördagsinlägg av det hela. Håll tummarna för att jag lyckas hitta något bra på Röda Korset på fredag också, så att jag har något att dela med mig av på lördag!
 
Veckans första loppisfynd är inte ett loppisfynd i ordets rätta bemärkelse, utan det är bara jag som kallar precis allt begagnat jag drar hem för loppisfynd. Det här är ett facebookfynd, som jag fick alldeles gratis, och på ett väldigt bra sätt: Jag såg en i en bortskänkesgrupp, som skänkte bort mattor mot hämtning. Jag ville bara ha en matta, och jag kunde inte hämta, så det var en annan som fick ta dom. Men gissa vad? Hon ville ha dom andra mattorna som skänktes bort, och var inte intresserad av den jag ville ha, så hon hörde av sig och frågade om jag fortfarande ville ha den. Klart jag ville! Så jag åkte och hämtade den när jag var in på byn i måndags och lämnade papper! Jag hade lite svårt att hitta hem till henne (hade hon nämnt lastbilsföretaget som pappa jobbade på förr i tiden, som var hennes närmaste granne, då hade jag hittat på en gång - fast det såg väldigt tomt ut i garaget, det såg inte ut som att det varit någon som hållit till där på länge, så det är väl inte det första hon tänkte på när hon försökte beskriva var hon bodde), jag hamnade ute på riktiga vischan (fast inne på samhället!) och hittade en traktor, och jag frågade om jag var på rätt väg (det var jag, jag hade precis kört förbi huset). Han som körde traktorn frågade om jag var från Ström, och om jag hette Malin, och det var jag ju och det gör jag ju - det visade sig att han var min fritidsfröken för snart 40 år sedan! Jag måste vara otroligt lik mig, om han kunde känna igen mig i den 10-åriga ungen han hade på dagis! Så det var lite kul!
 
Men ja, som sagt, jag fick mig en ny matta, alldeles gratis! En riktig ullmatta, dessutom, lite sliten i fransarna, lite missfärgad på undersidan, men annars hur fin som helst!
 
Det var svårt att se på bilden hur stor den var, jag hoppades på att den skulle vara riktigt stor, så jag kan ha den under köksbordet - ju mindre som syns av mitt fula fuskstengolv, desto bättre! Jag hade en jättefin gulmönstrad ullmatta förut, som blev förstörd när Bosse kissade på den (han har förstört några stora ryamattor också, hoppas jag hittar ersättare till dom också, och just därför så kommer jag att stoppa undan den här mattan i förrådet så länge jag har kvar Bosse, även om det skulle vara i åtskilliga år till - därför har jag ingen jättebrådska med att hitta nya ryamattor heller, för dom skulle ändå bara få vara i förrådet dom närmaste åren), jag köpte den på auktion för 8 år sedan, nästan exakt på dagen 8 år sedan, faktiskt. Jag köpte en ryamatta på den auktionen också (den har jag fortfarande kvar, som tur är!), och den här mattan ser ut som om min gamla gula ullmatta och den ryamattan fick barn - det är som en perfekt kombination av dom båda mattorna!
 
Förresten - vilken tur att Alice inte vet det magiska ordet för att få en matta att flyga, annars hade hon varit långt härifrån vid det här laget! ^_^
 
Med Alice hjälp så tittar vi närmare på mattan!
 
Och så tittar vi närmare på undersidan! Båda sidorna är fina!
 
Gamla ullmattor kan man hitta urbilligt nu, även om en del av dom börjat gå upp i pris (Märta Måås Fjetterström är väl den som säljer dyrast, men så är hennes mattor rätt så fantastiska!). Ryor går att hitta jättebilligt, likaså såna här vävda ullmattor (jag vet inte om dom har något specifikt namn?), röllakan, som var det iskallaste man kunde tänka sig i många år, börjar vara på ropet igen, och jag skulle faktiskt gärna vilja ha en röllakansmatta eller två. Så jag håller helt enkelt ögonen öppna, efter stora gamla mattor att gömma undan i förrådet - en eller ett par vävda ullmattor till, ett par ryamattor och ett par röllakanmattor, sen borde jag klara mig ett tag! Förresten, en annan slags matta, som jag inte heller hade tackat nej till, är dom här kilimmattorna, dom är helt underbara (börja kolla vid 16:56 så hamnar direkt mitt uppe i matt-extravaganzan)! Dom gemensamma nämnarna för att jag ska falla för en matta är visst tre: att dom är i ull, att dom är i färg (ju mer färg desto bättre!) och att dom är gamla. Och det är på det stora hela den gemensamma nämnaren överhuvudtaget när jag gillar saker - naturmaterial, färg och ålder. Då blir det sällan dåligt!
 
Den här låten är särdeles lämplig som soundtrack för idag:
 
 

Kommentera här: