målarmåndag - I'm blue, dabidi dabidaj...

Dom senaste dagarna har varit helt fantastiska - jag har målat, i flera dagar! Jag har målat, och det har flytit på, och det har varit enkelt, och det har varit roligt, och det har inte bråkat en enda gång (det enda jag har haft problem med är penslar och vit penna, det är dags att köpa nytt!), och det påminner mig verkligen om varför jag behöver måla för att må bra! Tänk om målning funkar som tex att diska eller tvätta - när jag behöver diska eller tvätta, så bara gör jag det, även om jag inte har lust och är på humör, tänk om målning var så också!
 
Som ni vet, så byter jag mail art i forumet illustratedatcs.com, och jag byter huvudsakligen ATCs (nångång blir det ett tarotkort eller två, förr genom åren har jag bytt olika format, chunkies, moo cards, dotee dolls, bland annat, men nu är det mest ATCs). Jag har sagt det förut, men jag säger det igen, så ni vet vad jag pratar om:
 
ATCs är en förkortning för artist trading cards, konst i miniformat som man byter med varandra och samlar, ungefär som hockeykort (finns det fortfarande?) och pokemonkort. Storleken är densamma, 2.5"x3.5" eller ca 6,5x9 cm, teknik och material kan vara vad som helst, bara storleken hålls. Antingen så byter jag konst direkt med en person, eller så är jag med på en swap. En swap går ut på att en person, en värdinna, bestämmer ett tema som alla ska måla på, och hur många kort det ska målas (oftast tre eller sex kort), och när vi målat klart så skickar deltagarna in sina kort till värdinnan. Sedan delar värdinnan upp alla kort som kommit in, man får tillbaka lika många som man skickat in, av lika många olika deltagare.
 
Den här gången så målade jag ett gäng blå kort, förut har jag gjort orange, röda och rosa, till olika swappar som en av mina konstkompisar håller i. Orange var det sist, jag höll mig till halloweenteman på alla mina kort, eftersom det var halloweentider och jag var på halloweenhumör (det är jag fortfarande! ^_^), den orange swappen är faktiskt inte ens riktigt avslutat, vi har inte fått hemskickade våra kort än, och den blå swappen har inte ens lagts upp. Men jag var på riktigt målarhumör, som sagt, och det flöt så väldigt bra, så nu har jag en hel uppsättning blå kort att skicka iväg till USA, bara swappen startar!
 
Vi tar en kik på mina kort, och en snabb titt på processen - ett par av korten är tyvärr väldigt suddiga, upptäckte jag nu, jag usel på att hålla kameran stilla utan stöd...
 
En stycke suddig processbild... Här ser man hur vägen till ett färdigt ATC-kort gick till den här gången! I fredags morse så satte jag mig ner med ett ark kraftigt akvarellpapper, och ett gäng mönstrade papper i blått, svart och vitt, och så rev jag papperet i strimlor och bitar, och limmade det på akvarellpapperet. När det torkat, så klippte jag isär akvarellpapperet till rätt storlek, och sedan målade jag större och mindre blå prickar med schabloner, ritade mönster med akrylpenna och gelpenna, och till sist så sprätte jag vit och svart bläck över korten för att få prickar. Och i lördags och i söndags, och i morse, så satt jag ner och målade! 
 
En närbild på dels kortet med bara collage, och så korten som jag målat bakgrunden på. I vanliga fall, så brukar jag måla färglager över collagebakgrunden också, så att papperet bara anas igenom färgen, men den här gången gillade jag hur det blev med dom olika papperen, så jag lät det helt enkelt vara så!
 
När jag tog den här bilden, så trodde jag att alla fyra korten var klara, men om ni kollar på bilderna på dom färdiga korten här nedanför, så ser ni att så inte var fallet! Jag har huvudsakligen använt Paynes Gray, svart, vitt, och en blå hobbyfärg till själva motiven. Blått (till skillnad från rött och orange) är lätt att måla monokromt, jag har gjort det mer än en gång, det jag mest saknade är någon neonig färg, särskilt neonrosa använder jag ofta och gärna. Rosiga kinder och nästipp är också något som nästan alla mina målningar får, nu blev dom lite mer blåfrusna...
 
Här har vi hela gänget, helt färdiga, nu väntar dom bara på att skickas iväg! Förutom akrylfärg, så har jag använt gelpenna och akrylpenna (det var här jag kände att det är dags att köpa nya, jag börjar ha slut på det mesta i pennväg!), oljepasteller och collagedetaljer. Jag började att klistra text på ett par av korten, för dom såg så "enkla" ut, och jag gillade det (text i konst blir ofta bra, som pricken över i:et!), så jag klistrade text på alla kort till slut. När jag klistrar på rader ur böcker såhär, så brukar det oftast vara found poetry, man klipper ut ord, strofer, osv ur böcker, och så sätter man ihop dom till en egen text, som jag gjorde här tex. Här använde jag mig av en gammal bok om afrikanska däggdjur, och jag klippte ut meningar som jag använde mig av rakt av. En del meningar var för långa, så jag fick kapa dom, och göra dom tvåradiga, men det är fortfarande en och samma mening. Dom var helt enkelt så perfekta, så jag behövde inte arrangera om dom!
 
Och här har vi dom, närbilder på alla mina blå kort, hyfsat skarpa bilder, och nära nog så att ni kan läsa dom perfekta texterna! ^_^
 
Som ni ser, så är realism inte min grej, jag jobbar hellre med känsla än verklighetstrogenhet. Jag skissar inte upp någonting, utan målar direkt med vit akrylfärg på bakgrunden, och så målar jag fram motivet med färg sedan. Jag funderar inte så jäkla hårt om om ansikten är symmetriska (det finns ändå inga symmetriska ansikten i verkliga livet), och "djur"-kropparna har få likheter med verkliga djur. Och jag vet, jantelag och allt sånt, man får inte tycka om det man själv gör, men det gör jag faktiskt idag - jag gillar mina blå ATC-kort! Jag är faktiskt skitnöjd med dom! Dom var ett rent nöje att måla, och jag gillar resultatet!
 
Dagens soundtrack skulle förstås ha varit något blått, och det råder absolut ingen brist på blå musik - Blue suede shoes, Blå, blå vindar och vatten, Blue and alone, Blue Monday, Blue (da ba dee), Blueberry hill, Blue moon... Och det finns hela blå genrer, blues och bluegrass, men jag är inte på humör för något av det. Blå musik är ofta ganska melankolisk, och idag vill jag ha musik för att fira hur bra det har känts att måla! Så vi kör på något mer peppigt och glatt, bra humörs-musik, helt enkelt!
 
 

Kommentera här: