lagat läppbalsam

Vad gör man om man har slut på läppbalsam, och inte har pengar att gå på affären och köpa? Ja, då slänger man ihop några burkar själv, förstås! Jag har gjort eget läppbalsam ett bra tag nu, ett par år, kanske längre, och det är faktiskt superenkelt, och man behöver bara några få ingredienser! Det viktigaste för att få någon slags styrsel på konsistensen är bivax (jag har kvar en klump sedan jag höll på och målade mixed media, och då täckte målningarna med bivax, ska ni köpa, köp hellre pellets/flingor, dom är mycket lättare att hantera!), jag har också i kokosolja, lite olivolja och sedan i somras så har jag också i kakaosmör (för att få det krämigare och mindre "vaselinigt" i konsistensen), idag droppade jag dessutom i några droppar eterisk olja med pepparmynta, för det är en favoritdoft på cerat. Det finns massor av recept, och man kan använda andra ingredienser också (hade jag haft sheasmör hemma tex, så hade jag haft i en klutt av det också). Har man inget annat än kokosolja och bivax, ja det går det också. Jag har tyvärr inget färdigt recept att erbjuda, jag har i allting på en höft, för det mesta så blir resultatet bra, nån gång har jag haft i för mycket bivax, då blir läppbalsamet för hårt. Har jag i för mycket kokosolja, då blir konsistensen "vattnig" (som vaselin ungefär), och det här är bara andra gången jag använder kakaosmör, så jag har inte superkoll på hur det förändrar konsistensen och vilka proportioner man bör ha av det. Jag blev alldeles nyss klar med den här omgången, just nu är konsistensen lite väl lös, men det kan fortfarande stelna till mera, så jag får se om några timmar hur slutresultatet blir! Hur som helst, så har jag nu fyra rejäla burkar med läppbalsam, fast jag varken gått på affären eller öppnat plånboken idag!
 
Å - Bosse är mycket piggare, idag har han skuttat runt och lekt på egen hand, och sedan satte han och Hasse igång och busade, det var ett tag sedan sist! Och han är sitt gamla vanliga mattesjuka jag igen, ligger i knät och spinner, ligger i sängen hos mig och spinner, det är så skönt att se att dietmaten fungerar!
 
Dagens soundtrack är musiken till A Discovery of Witches, jag började titta på serien i höstas, och såg då två avsnitt. Idag fortsätter jag att titta på den, och det känns då logiskt att matcha ihop det med dagens spellista:
 
 

Kommentera här: