konstinspiration

Ok, you know the drill - när jag är inspirerad av något eller på humör för något, då dyker det upp på bloggen! Och det fortsätter att dyka upp så länge inspirationen och humöret håller i sig, genom att jag skriver funderingar, delar bilder, videos, tips, idéer, och sedan rätt vad det är så blir jag på humör för något annat, som fyller upp min blogg istället. En del saker är one hit wonders, andra saker återkommer om och om igen genom åren. Konst är en av dom trognaste återbesökarna, det kan vara långt mellan gångerna ibland, men jag kommer (förhoppningsvis) aldrig att överge målningen helt - den dagen jag slutar måla, den dagen så kommer jag att bli en väldigt okomplett människa, målningen är helt enkelt väldigt viktig för mig, och jag känner mig aldrig så hel som när jag målar. Jag saknar dom åren då jag målade massor, hela tiden, jag önskar att jag hade kvar åtminstone litegrann av det, åtminstone så att jag kan måla lite varje dag eller varje vecka. När det blir många veckor, ibland månader, utan att jag kan måla, då känns det mesta rätt eländigt. Som sagt, jag känner mig inte hel!
 
Jag gjorde klart ett gäng blå/svart/vita bakgrunder igår, som sagt, och idag började jag dagen med att måla klart ett ATC-kort (eller, jag var ut med Alice först, sedan målade jag ett kort), och det gick på en grisblink. Och det är den bästa känslan som finns, när målningen bara flyter på, när jag inte behöver kämpa med den. Dessutom så är jag så glad över att jag kan använda min favoritfärg - Golden Paynes Grey (tillsammans med Golden Green Gold och Golden Sap Green) är min absoluta favoritnyans, jag har målat hela ATCs med enbart Paynes Grey, och har inte känt att jag saknat någon annan färg. Det är en gråsvart nyans med mycket blått i, när man spär ut den med mycket vatten eller blandar med vitt, så blir den blå, och när vi har haft swappar med tema färg/svart/vit, så har jag inte kunnat använda Paynes Grey, eftersom den är för blå. Men nu jäklar, nu är blått vår temafärg, nu kommer jag att använda massor av Paynes Grey!
 
Förr så hade jag datorn på mitt målarbord, och så satt jag och målade och kollade på målarvideos samtidigt, och det är supermysigt! Det är nästan som att ha en målarkompis med sig när man sitter där och kladdar på (att måla med målarkompis är bland det bästa - tex när Audrey har varit och hälsat på så har vi passat på och målat tillsammans), och eftersom jag inte har några målarkompisar i närheten i verkliga livet, så får man hitta alternativ. Fast nu har jag inte haft målardejt med datorn på flera år, men ibland kommer Selma och är med - tyvärr så brukar hon sabotera min målning genom att hugga efter penslar/pennor...
 
I alla fall, jag tänkte bjussa på några av dom "konstiga" konton jag följer på youtube, kanske någon av er också gillar att kolla på när folk målar! Jag har försökt att få med en blanding av olika stilar och olika tekniker, så att det är lätt att hitta en favorit. Om det visar sig att ni gillar att kolla på folk som målar, så finns det hur mycket videos som helst på youtube (HUR MYCKET SOM HELST!!!!), det lättaste är att försöka begränsa det med tex stil, media, motiv osv. Sök tex på art journal, watercolour, speedpainting, mermaid art, art tutorial, mixed media, miniature art - eller min favorit, ATCs, artist trading cards, ACEOs. För det är det jag allra helst tittar på, folk som målar ATCs, dels för att det är det jag själv helst målar, dels för att allt blir hur fint som helst när det är smått!
 
 
SuziBluTube Suzi Blu spelade stor roll för mig i slutet på 00-talet, genom hennes kurser så lärde jag mig massor (och tack vare det blev jag till slut antagen till iatcs!), och hittade dessutom vänner runtom i världen! Hon tog för ett tag sedan bort alla sina youtubevideos, sedan dess har hon lagt upp ett gäng andra videos, men dom flesta från "min" tid är borta (och jag har tyvärr inte kvar nästan några heller, jättesynd!). Men flera av dom videos som ligger uppe nu är hela kursvideos, så för er som vill lära er att måla porträtt i mixed media, så är det helt perfekt! Hon är väldigt pedagogisk, tar det steg för steg och visar dom tekniker och material hon använder, så kan varmt rekommendera till en nybörjare som vill lära sig mer!
 
 
The Average Artist  Här (liksom i resten av kanalerna som följer) så är det inte kurser, utan man får titta på medans konstnären målar, testar olika medier och tekniker, osv. En grej med The Average Artist som jag verkligen gillar, är att hon är den enda hittills (förutom jag själv ^_^) som målar över fula bokomslag - det är en massa folk som gör om bokomslag och böcker, men då gör dom om dom till tex art journals och sånt, böckerna är då inte till för att läsas längre. Nu är det i och för sig ett tag som jag kollade efter ommålade bokomslag, det kanske finns fler som målar såna nu, men som sagt - såvitt jag vet på rak arm, så är det jag och The Average Artist, och det är som sagt kul att se någon annan som också gör det!
 
 
Sophie McPike målar fantastiska, färgglada, nästan naiva, nästan abstrakta, målningar i gouache, det är väldigt meditativt att titta på när hon målar!
 
 
Bloknote.nl håller mest på med art journals, och det är både lite kurs över hennes videos, och så paint alongs och sånt.
 
 
Teesha Moore var den som uppfann "zetti" (en konststil som var väldigt populär för 10-15 år sedan), det är inte många videos upplagda på hennes kanal, men dom där hon visar hur hon dels gör sina art journals (både sydda omslag och själva pappersinlagan), dels hur hon målar och collage:ar sina sidor är riktigt roliga och inspireraden att titta på! Jag har testat på i princip alla hennes metoder, jag har sytt omslag (och använt samma teknik när jag gjort tarotväskor också), gjort art journals av dom, och när jag blir sugen på att måla zetti, så går jag tillbaka till hennes videos för att påminna mig om hur det egentligen går till.
 
 
Flügelchen
 
 
Happy D. Artist
 
 
wonderstrumpet är en konstkompis från förr, så jag har turen att äga flera ATCs bland annat som hon har målat. Hon lägger inte upp så mycket videos numera, men det finns ett gäng på hennes kanal, och hennes stil och tekniker (mycket mixed media, schabloner och sånt) är riktigt kul och inspirerande att titta på!
 
 
HulloAlice
 
 
mitsi kral (och akvarellkanalen michelle mitsi kral artist) gör dels såna här fantastiska, färgglada mixed media-målningar, dels akvareller (mycket blommor), tyvärr så är dom flesta videosarna med mixed media-målningar borttagna, men det finns lite att titta på om man letar runt lite!
 
 
Juliette Crane
 
 
nikinapalm
 
 
Annika Landberg
 
 
AGblend13
 
Dagens soundtrack blir en av alla listor jag sparat enkom för att ha som målarmusik:
 
 

Kommentera här: