idag är det lätt att äta veganskt!

I måndags var jag tvungen att åka in på byn, hundmat och kattsand måste tyvärr köpas när det behövs, och kan inte vänta tills jag ändå skulle åka in (vilket är nästa vecka). Jag gick också inte på bibblan, jag hade en hög färdiglästa deckare att lämna tillbaks innan dom blev försenade, och där hade dom också utförsäljning av gamla tidningar. Jag kollade efter Hemslöjd, men hade ingen tur där, men däremot så hittade jag en hög med Vego-tidningar (högen med Vegourmet hittade jag i höstas på Röda Korset, 2 kr/styck, det är ett mer än rimligt pris!), och nu när jag började kolla igenom Vego-högen så slog det mig:
 
Att vara vegan idag, så mycket enklare det har blivit!
 
Jag blev vegetarian när jag var 16, 1990, jag började gymnasiet, och några av mina klasskompisar var vegetarianer. Jag, uppväxt i norra Jämtland, jag hade aldrig ens tänkt tanken innan, det var knappt att jag visste att vegetarianer existerade! I slutet av 90-talet (typ 96-98 eller nåt sånt) så bodde jag utanför Uppsala, jag läste egyptologi på universitetet, och det var precis i den vevan som "militanta veganer" var en stor grej. Återigen - jag hade aldrig hört talas om veganer, jag visste inte ens att det fanns, men jag var helt med på undvika att äta djur på något sätt. Att vara vegan på 90-talet i Uppsala var definitivt inte lätt, att vara det när jag sedan flyttade hem till Jämtland var i princip omöjligt, och jag återgick till att bara äta vegetariskt. Åren innan jag flyttade hem till Ström från Nynäshamn, så blev jag vegan igen (min vana trogen, så bloggade jag dessutom om veganism ett tag), så mycket lättare det var i slutet av 00-talet än vad det var bara tio år tidigare! I början av 2010 gjorde jag en gastric banding-operation (dvs en magsäcksförminskning med en ballong), strax innan jag flyttade hem igen, jag var fast besluten att fortsätta med min veganska kost efter operationen, även fast dietist osv tyckte att det lät som en dålig idé. Jag åkte från sjukhuset med ett gäng saker att undvika - baljväxter, många sorters frukter och grönsaker, mm - för att deras konsistens och trådighet kunde vara ett problem med ballongen, och jag följde dom kostråden. I slutet av 2010 åkte jag in akut med propp i lungorna (helt orelaterat till min kost), och det visade sig att jag låg lågt i nästan alla näringsvärden, men järnet var katastrofalt, och jag fick två påsar blod för att få upp det till normal nivå. Jag började äta kött igen, efter 20 år som vegetarian och vegan, för att få i mig det järn jag behövde (det visade sig senare, att mina kostrestriktioner efter operationen inte var helt korrekt, dietisten missade att säga att dom gällde första tiden efter operationen, inte hela tiden...). Jag är fortfarande allätare, drygt tio år senare (fast en mycket selektiv allätare), numera så begränsas min kost av min ekonomi och mitt mående - jag äter så billigt jag bara kan, och mat som kräver så lite jobb som möjligt, eftersom jag 95% av tiden inte orkar lägga jobb på maten. Jag äter huvudsakligen vegetariskt (och oftast dessutom veganskt), hittar jag billigt kött på kort datum eller på extrapris så kan jag köpa det, får jag kött (tex av skåprensare eller av syster Suss, vars man är bonde) så äter jag det - jag har inte råd att tacka nej till mat.
 
Så där har vi min bakgrund, jag har alltså mycket kött på benen (^_^) när jag nu sitter och jämför hur det är att vara vegan idag, jämfört med hur det var för 10 år sedan, och för 20 år sedan, och gissa vad? Det finns så himla många bra och goda och lättillgängliga veganska alternativ idag! Förr så var det väldigt glest på butikshyllorna, man fick leta rätt på en bra hälsokostaffär för att hitta många grejer, och första gången jag var in på Goodstore i Stockholm var ett halleluja moment! En hel mataffär med bara vegansk mat! Jag behövde inte läsa på en enda etikett! Nu finns det hyllvis med mjölkalternativ, mjölk att dricka, mjölk att skumma, yoghurt, grädde, smörgåsmargarin, man kan välja det som är godast (Alpros blå sojamjölk, helt klart godaste mjölken, alla kategorier!), och inte bara ta det som finns, och samma sak gäller på alla hyllor. Det finns många veganska alternativ till ost, pålägg, hamburgare, korv, nuggets (Max veganska nuggets, förresten, dom smakar precis likadant som kycklingnuggets, det är en bra orsak att välja dom istället!), pizza, leverpastej, potatisgratäng, såser, bacon, snacks (det har nyligen kommit veganska ostkrokar!), godis (sega godisar utan gelatin, tex - Bubs har många veganska sorter!), choklad, glass, ganska precis allt finns som veganska alternativ, och dom är goda! Jag minns den veganska osten från förr, den var en beige liten puck som smakade skit, rent ut sagt, och dyr som bara den också... Dessutom finns det numera veganska alternativ på i princip alla snabbmatsställen, och att få veganskt på restaurang är för det mesta inte speciellt svårt (tyvärr inte en regel utan undantag, men det har helt klart blivit skillnad!).
 
Dessutom - jag höll koll i Icas Buffétidning när jag var vegan sist, jag minns inte hur många nummer jag kollade igenom, och det fanns inte ett enda veganskt recept, inte ett enda. Nu har dom ofta flera sidor med veganmat (och ännu fler med vegetarisk mat), och det finns som sagt helt veganska tidningar (Vego är superbra, rolig och inspirerande att läsa, jag gillar särskilt alla deras tips på ny vegansk mat som kommer ut i butikerna, och Vegourmet är tidningen för finsmakarna, för mig är den lite överkurs, men kul att läsa ändå), det finns veganska matlagningsprogram (Jävligt gott tex finns på tele2play), och det finns mängder av veganska kokböcker nuförtiden (på 90-talet fick man skicka efter från Djurens Rätts butik, och dom var ofta av den hemkopierade modellen), kokböcker som är precis lika fina och inspirerande som vilken allätarkokbok som helst. Dom gamla vegetariska kokböckerna kan vara väldigt tråkiga, men det finns guldkorn där också, så tipset är att gå på loppis, kolla kokbokshyllan, och köp hem en hög med vegetariska/veganska kokböcker - kolla både på dom nyutkomna och på dom gamla, bläddra igenom dom, och välj dom som passar dig!
 
Att vara vegan numera är alltså ingen konst, utvecklingen har gått framåt med stormsteg, och det är just att det efterfrågas som gör skillnad! Att vara vegan gör skillnad! Vad som däremot inte har blivit mycket annorlunda genom åren, är hur alltför många ser på veganer ("militanta veganer" är fortfarande ett uttryck som används i kommentarerna på facebook och dagstidningarnas hemsidor), i mina trakter så ser många på veganer och veganskt på ungefär samma sätt som på pedofiler och djurplågare. Läs en artikel om vegetarisk kost i skolan, så får ni se (dom som är helt rabiata över att införa en vegetarisk dag i veckan har helt missat att vi alla är uppväxta med vegetariska skolluncher varje vecka, men eftersom det kallades pannkaka eller gröt eller soppa, och inte "vegetariskt" så var det ingen som funderade på den saken)! Alldeles för många är livrädda för allt som kallas veganskt, och det är jättetråkigt (jag har inte provat dom veganska ostkrokarna än, men har hört att dom är tom godare än dom vanliga!), dom missar en massa goda och bra saker!
 
Jag för min del, jag tycker egentligen att det enda rimliga sättet att äta är veganskt, hade jag några kronor mer att spendera på mat, så skulle jag på sekunden byta ut den billigaste komjölken (som är den jag har råd med) mot Alpros sojamjölk, och jag skulle helt skippa köttet (även det billigaste på extrapris) till förmån för veganska alternativ (jag är superstolt över lillasyster som blev vegan för ett år sedan, och fortfarande håller fast vid det!). Jag har inte dåligt samvete dom få gånger jag äter kött, men det känns inte på något sätt som att det är en mänsklig rättighet att äta kött (som många anser), utan det är bara ett snabbt och enkelt sätt att få i min proteiner (som jag är urusel på, mitt proteinvärde ligger såpass lågt, att det påpekades när jag opererade bort gallan i höstas). Däremot så ska jag bli bättre på att kolla efter vegoalternativ som är lika billiga (japp, har full koll på att bönor som man blötlägger själv är billigaste proteinet man kan äta, men det blir bara av några gånger per år att jag orkar hela den proceduren), röda linser är tex favoriter, jag borde se till att ha det hemma jämt.
 
Om jag ska avrunda det här väldigt ordrika inlägget, så säger jag helt enkelt - veganmatens tillgänglighet har gått framåt med stormsteg genom åren, hurra för det! Även om ni är köttätare i vanliga fall, våga prova vegetariska/veganska alternativ, kanske våga en vegodag i veckan, kanske våga prova något fast det står veganskt på förpackningen? Och jag ska jobba på att få in ännu mer veganmat i min kost, jag ska försöka lösa proteinproblemet.
 
En helt random spellista som inte har någonting med något att göra:
 
 

Kommentera här: