loppislördag - några retrofynd, och så om min födelsedag och om kontantlöshet

Jag har några loppisfynd från veckan, vi tar dom först, och så pratar jag lite födelsedagsvecka sen!
 
Jag tar det senaste fyndet först, jag är orimligt förtjust i den här lilla keramikskålen som jag hittade på Shoppis i Östersund i torsdags. Den har lite nagg, det fick mig först att tveka lite, men samtidigt - den kostade en tia, och ni ser ju hur fin den är! Det glaserade rutmönstret på insidan, den fina formen, och så är små saker alltid lite extra fina. Och så passar den väldigt bra i den japanska dukningsestetik jag varit så förtjust i på sista tiden. Den är gjord av Anders Thorlin i Vible, och jag har hittat väldigt lite om honom när jag googlar. Han höll till på Gotland och åtminstone annan keramik han gjort har varit från 50/60-tal. Fin är den, vilket fall som helst!
 
Jag hittade några saker på Röda Korset i Hammerdal och i Strömsund i måndags också. En väldigt brokig samling, när man ser allt tillsammans såhär! Jag missade förresten ett fantastiskt fynd i Ström - jag började svängen runt butiken åt fel håll, och fick se hur någon annan hittade en stor keramikmugg från Arabia för en tjuga, i ett mönster jag inte sett förut, och inte lyckas googla mig fram till heller...
 
Björnen med en chokladkopp på huvudet är från Rice och ett grytunderlägg (och väldigt nytillverkad, för att vara mig!). Jag tycker att den var fin, färgerna passar bra in i mitt regnbågskök, och vill man inte ha grytor på den, så kan den hängas upp på väggen också, eller bara lutas mot en vägg. Den lilla teburken var så söt, att den inte gick att motstå! Glaskopparna är något jag har letat efter i många år. Dom är inte sällsynta, men antingen så brukar dom vara för små eller för dyra när jag hittar dom, dom här kostade 1 kr/styck, eftersom dom saknar fat. När jag var liten, och jag och Jessica och Linda hälsade på hos mormor och morfar, då fick vi alltid frukostchokladen i såna här koppar, så för mig så är dom väldigt mycket barndom. Dom här har en röd kant, och röd kant ska det inte vara - som tur är, så går den att gnugga bort! Jag köpte bara två, men jag kom snabbt fram till att det var åtminstone en kopp för lite, så när jag åker till Hammerdal nästa gång så ska jag se om dom har kvar en kopp eller två.
 
Halsbandet i "guld" är ett kul statementsmycke - det är stort och iögonenfallande, men samtidigt rätt stilrent och enkelt. Det var billigt för en tia, men sen var det halva priset på det, så en femma kostade det! Smörkniven med teakhandtag var så fin, så den köpte jag fast jag redan har flera smörknivar (jag har mormors och morfars gamla, återigen en massa barndomsminnen!).
 
Och så hittade jag en till keramikskål, den här gången dansk, från Zeuthen, och också från 50/60-tal, om den är jämngammal med liknande keramik som jag hittade på google. Handgjord keramik gör mig alltid glad, det köper jag gärna på loppis! Men med den här skålen så funderar jag på hur praktisk den egentligen är, men den oglaserade sidan inåt, blir den inte ömtåligare då? Törs jag använda den till något som inte är torrt, hårt och fettfritt?
 
Jag fyllde år i tisdags, men det känns som att jag har firat hela veckan! Jag har fikat med familj och vänner, jag har fått en hel hög med presenter (bra presenter, fina presenter, användbara presenter, oväntade presenter...), jag har haft en himla trevlig vecka! Jag fick en massa te, doftljus och tvålar så att jag klarar mig ett tag framöver, mat, godsaker, retrosaker... Jag och Maria for till Östersund och umgicks med Susanne, och där tittade jag bland annat på Harry Potter-sockar och regnbågskassar, men köpte inte, och när jag kom hem så låg ett paket i brevlådan från Jessica och hennes barn, med bland annat fina strumpor och en tygkasse - perfekt tankeläsning, alltså! Att få presenter från familj och vänner gör mig alltid varm om hjärtat, att folk tänker på en och funderar över vad som kan tänkas göra en glad (antingen känner folk mig väldigt väl, eller så läser dom bloggen! ^_^). Oväntade presenter (alltså när det dyker upp från dom man inte brukar få av, jag menar inte att jag går omkring och förväntar mig presenter) gör mig extra varm om hjärtat, och när det dyker upp presenter från främmande personer (som väldigt snälla bloggläsare! tack! ♥♥♥) då exploderar hjärtat litegrann av tacksamhet och glädje. Den här veckan har mitt hjärta varit kroniskt varmt och gosigt, tack alla ni som gjort min födelsedag extra bra!
 
Och egentligen så borde jag stanna där, med något positivt, men jag måste bara få vara lite sur också - jag använder oftast kontanter, det finns sällan pengar på mitt konto. I Östersund så är väldigt många butiker, kaféer och restauranger helt kontantfria. Inte bara kontantfria kassor, utan kontantfria butiker. Jag gick alltså där med pengar i plånboken, pengar som jag inte kunde använda, för mina pengar dög inte, och det kändes väldigt diskriminerande. Som tur är, så hade jag en syster som kunde rycka in och hjälpa till, men det är inte alltid det går att lösa så. Alla dessa människor som av någon anledning använder kontanter, finns inte vi? Nej, jag blev faktiskt riktigt sur när jag uteslöts såhär på massor av ställen, rena rama utfrysningen kändes det som. Clas Ohlson, Telogott, Erikshjälpen, Ica Kvantum, där kan jag fortfarande handla, och det tackar och bockar jag för!
 
Mitt soundtrack för idag är ett "rulla i bakgrunden medans jag läser deckare"-soundtrack:
 
 

Kommentera här: