fredagsfavoriter - trädgårdar och kök

 Vilken tur att jag började skriva det här inlägget i förväg, för nu när datorn är inlämnad på reparation (håll tummarna för att den kan fixas!) så är det inte helt lätt att blogga - jag har inte listat ut hur man bäddar in och länkar via mobilen, tex. Men jag började spara mina favoriter här redan i slutet av förra veckan (det är planen framöver, att ha ett fredagsfavoritinlägg på utkast under veckan, och fylla på när jag hittar något jag gillar extra mycket!), och nu när jag ser allt tillsammans, så ser jag två teman - trädgårdar och kök! Det lyckades smyga sig in en födelsedagsönskan också, tills när jag fyller 50 - det är inte ens tre år kvar, hur gick det till?
 
 
Jag har redan delat med mig av Matilda Goad's hem i ett fredagsfavoritsinlägg (det är helt fantastiskt fint, kolla om du inte redan har gjort det!), så att jag dessutom gillar hennes trädgård kom inte som en överraskning. Faktum är, att det är min drömträdgård på många sätt, såhär skulle jag hemskt gärna vilja ha det här hemma! Bort med all gräsmatta, och lägg in sten istället - så smart, så snyggt, så lättsamt! Dom stenlagda gångarna rör sig i ett sicksackmönster över trädgården, med blommor och upphöjda rabatter här och var, så att man inte ser hela ytan i en blick, utan får nya intryck och nya utsikter när man följer gångarna. Trädgården är känns rustik och vildvuxen, samtidigt som den är stram och enkel, och den är full med fina, annorlunda detaljer att upptäcka. Jag älskar precis varenda hörn, varenda yta, varenda detalj, och hade jag pengar till att göra om min trädgård helt och hållet (och pengar att leja bort arbetet!), så hade jag härmat precis allting (en annan trädgård i väldigt liknande stil, fast mera växtlighet över huvudhöjd, är Abigail Aherns trädgård, som också är en absolut dröm!)
 
Förresten, när man fyller jämnt, då får man ju önska sig stora önskningar, eller hur? Jag fyller 50 om tre år, då önskar jag mig hjälp med trädgården! Under tiden fram till dess, så kan jag åtminstone sträva efter att försöka tämja den vildmark som jag kallar trädgård, och så hålla ögonen öppna efter billigt material på facebook - rätt vad det är, så säljs ju tex billig sten och sånt, och pallkragar är ju en billig klassiker för att bygga upphöjda bäddar (även om dom inte är lika rustikt fina som sliperserna som använts i Matilda Goads trädgård... - jag har förresten ett par telefonstolpar liggandes i ett hörn på gården, eller om det är slipers, och jag har en hel hög med gamla brädor att hitta på saker med, en del väldigt grova och rejäla). Med framförhållning så kan många pengar sparas! Familj och vänner, ni som kan tänka er att fira mig på 50-årsdagen, skriv upp det här: Jag önskar mig hjälp med att förvandla min trädgård, och jag vill gärna ha det i förskott, alltså hellre i maj/juni, än till min födelsedag i september - i september är trädgården i som allra värst skick... Och ja, blir det ingen trädgårdspresent, har jag börjat samla på material, och har jag försökt att fixa själv ändå, så är det en present till mig själv, bara det!
 
 
Ett instagramkonto jag följt bra länge, är daryadarcy, och eftersom hennes bilder och hennes estetik är helt fantastiska, så blev jag väldigt glad över att se henne på youtube nu också! Hennes estetik är inte helt olik flera av dom japanska konton jag följer - lantligt på ett retrorustikt sätt, loppisfynd i blandade stilar och färger mixas och matchas till en stil som blir personlig och intressant (och är väldigt mycket den stil jag siktar på här hemma också!). Hennes kök på videon här ovan är ett bra exempel (slå på undertexterna om ni inte kan ryska!) på hur hennes estetik ser ut på det stora hela, och är ni som mig, och gillar granny chic, mori girl, cottagecore, retro, vintage, loppisfynd, retrobohemiskt, rustikt och blommigt och gamla-tant-detaljer, ja då är daryadarcy något för er också! Kolla först hennes instagram, och gillar ni det, gå vidare till hennes köksrenovering!
 
 
Ibland är det svårt att säga, vad som gör att man fastnar för en sak mer än för någon annan. För börjar man bryta ner det här köket i sina beståndsdelar, så borde det inte vara något märkvärdigt, men ändå är det något med det som jag blir helt förälskad i! Det gamla, slitna träet, dom fina formerna, växterna, böckerna, lampan, tekannan, ljuset, färgskalan - tillsammans så blir det helt enkelt så himla bra!
 
 
Bland det mysigaste jag vet, är att elda utomhus (det är något jag är uppväxt med, ända sedan jag var bebis - då åkte mamma och pappa skidor och jag åkte pulka efter hunden, jag önskar att jag mindes det!), och jag började gräva en eldgrop på baksidan, men den blev inte bra, den hamnade bland annat alldeles för nära huset (nu ska jag plantera i den gropen istället!). Men den här fantastiska bilden fick mig att tänka i större cirklar - jag har en liten skog, där kan jag göra en eldplats! Det har stått en barack där i många år, förra vintern sålde jag den, och marken där baracken har stått är inte speciellt bevuxen - det är nära till marken där. Om jag hämtar stora stenar att ha runt, och grus att ha i mitten, och så kan jag (om jag får hjälp) använda telefonstolparna jag nyss nämnde till att göra sittplatser. I träden runtomkring kan jag hänga lyktor för ljus. Det kan bli hur mysigt som helst! Och även om jag fortfarande inte får folk som hälsar på, så kan jag och Alice gå ut och tända en brasa så ofta vi vill, åtminstone tills snön blir för djup. Jag gillar min nya plan!
 

Kommentera här: