japanska shoppingtips

Lagar man japansk/japanskinspirerad mat lite då och då, då går dom typiska smaksättarna åt fort, och det blir väldigt dyrt att handla i vanliga matbutiker - förpackningarna är små, och dom kostar rätt mycket (tips - köp japansk/ljus soja på sojahyllan, inte på sushihyllan, då sparar du en hel del!). Jag börjar ha slut på det mesta, och hoppas kunna skicka efter sånt som risvinäger, mirin, inlagd ingefära/gari, norialger mm (jag använder grötris istället för sushiris, det smakar lika bra, och är mycket billigare!) i slutet på månaden, eller i slutet på juni (beroende på hur räkningarna ser ut).
 
Ett tips som sparar pengar, är om man har en asiatisk/utländsk butik i närheten, då kan man handla betydligt billigare, och i större förpackningar! I Östersund var jag och Suss på en affär med utländsk mat bredvid ÖB, och dom hade hur mycket bra grejer som helst, indelat efter olika länder och kulturer. Leta rätt på såna affärer, är alltså mitt första tips! När jag bodde i Nynäshamn, så handlade jag ibland på Japanska Torget i Stockholm, jag vet inte om dom är lika bra nu, men då hittade jag en massa roligt där. Här har vi affärer med fokus på thai, Mellanöstern och afrikansk mat, ingen av dom har något japanskt utbud tyvärr, alltså är nästa steg att leta på nätet:
 
När jag frågade i en lokal grupp på facebook, var folk här köper sina japanska ingredienser, så fick jag några tips:
 
Drakfrukt - har en massa asiatisk mat, indelat efter olika länder, så att det är lätt att hitta. Det finns också en del porslin och andra kökstillbehör, bland annat en grej som står på min att-köpa-lista:
 
 
En stekpanna för att laga japansk omelett! Just nu gör jag det helt enkelt i min vanliga teflonpanna, det går an, men det är lite bökigare, och det blir inte lika bra resultat som i en rektangulär stekpanna. Den kostar "bara" 249 kr, så det är inte en helt ouppnåelig önskan, att kunna köpa en vacker dag.
 
KATO Japansk mat - har ett stort utbud, men åtminstone nu är mycket slutsålt. Men värt att kika in ibland, och se om dom fått in vad man är ute efter!

 
Sun Ai - har inte ett jättesortiment av mat, men dom har också en massa andra japanska produkter, så är man ute efter mer än mat, så är det värt att ta en titt!
 
Lilla Japan - har både mat och andra japanska grejer, inte gigantiskt stort utbud, men en del roliga grejer.
 
Pong Market - har mycket färskvaror, som bara levereras inom ett begränsat område. Dom har också en del torrvaror, som jag utgår från att dom kan skickas till hela landet, och dom har något som var en riktig favorit på den tiden då jag bytte paket med GYS - japanska KitKat! Hade jag pengarna, så hade jag beställt en av varje sort, lätt!
 
Najs of Sweden - har japanska prylar, inte mat, men där kan man hitta sånt som är svårt att få tag på i Sverige annars, som en Yukihira-kastrull, som står på min önskelista.
 
 
Andra grejer som man hittar i japanska kök, som riskokare, miniugnar, osv, dom hittar man lätt i vanliga nätbutiker, även om det inte är just dom typiska japanska märkena, dom är inte lika lätt att köpa i Sverige. Men vi har ändå en del att välja på!
 
En sak som gör att många faller för Japan, är deras kawaii-estetik - dom är verkligen bra på allt som är gulligt! Det är inte förvånande att Hello Kitty kommer från Japan! I Sverige så är kawaii inte samma jättegrej, även om det definitivt har sin publik här också, och det är inte lika lätt att hitta kul grejer. Google kan förstås hjälpa, men som första anhalt så skulle jag absolut kolla in kawaii! Har ni vägarna förbi Stockholm, så kolla absolut in Dona's shop på St Paulsgatan, en tvärgata från Götgatan - åtminstone förr var dom ett kawaii wonderland!
 
Jag skulle vilja hitta något nytt till min bentosamling, kanske något mera "vuxet" för en gångs skull (fast å andra sidan, jag gillar verkligen barn-bentos! ^_^), dels för att det känns kul igen, och det har det inte gjort på många år, men också för att uppmuntra mig till att laga bättre måltider. Även om jag nästan aldrig är hemifrån överhuvudtaget, så skulle det kunna vara en plan, att fylla ett par bentolådor på förmiddagen, så vet jag att jag har två bra måltider den dagen. Att fylla en bentolåda är hundra gånger roligare än att bara laga mat! I Sverige så får man leta en del för att hitta fina bentolådor, och dom är inte helt billiga, men letar man så kan man hitta litegrann i alla fall. Lek och saker hade jag aldrig hört talas om förrän nyss, men hos dom så hittade jag några fina barn-bentos till bra pris! Något jag önskar fanns i Sverige, är Daiso - en japansk lågpriskedja typ Flying Tiger och Dollarstore, där kan man hitta en massa roligt till riktigt bra priser! Förresten - man kan hitta en massa roligt med japansk känsla på tex Flying Tiger, Dollarstore, Lagerhaus osv, bland annat fina matlådor. Dom är kanske inte etiketterade som japanska, eller kawaii, eller bento, men fyller samma funktion och passar in i estetiken!
 
Här avslutar jag, jag har totalt ojapansk lunch som står och kallnar på spisen (idag kokar jag palt!), och jag är superhungrig. Ni får japanskt som dagens soundtrack också, en riktigt cool tjejgrupp, har ni sett Kill Bill så känner ni garanterat igen dom!
 
 

Kommentera här: