skörda och förädla

Efter att ha tittat på en massa videos med The Green Witch, så är jag jättepepp på att skörda och förädla allt gott jag hittar - gärna i trädgård och natur, men ibland så behövs hjälp av en mataffär också... Hennes videos bidrog faktiskt också till att jag till slut klippte gräset på baksidan, jag har rosenbuskar och vinbär, som jag inte ens hade kommit åt (eller ens sett!), om inte gräset hade klippts, och dom vill jag gärna hitta på något med när dom blommar/mognar. Ibland är det bra att vara som en svamp och suga åt sig av allt möjligt!
 
Jag plockade med mig några kvistar syrén hos Suss i Rödön, planen var att ha blommorna i violsirap, för att boosta färgen, men blommorna började vissna rätt snabbt, och det hjälpte inte att ha dom i vatten. Så jag repade helt enkelt av blommorna, och nu ligger dom på tork, och jag hoppas att dom bevarar lite färg och doft när dom har torkat! Perfekt att stoppa i örtteblandningar! Det är faktiskt något jag brukar göra om somrarna, skörda av örter och blommor allteftersom, och så torkar jag dom och gör örtte, och det blir jättegott! Huvudsaken är att ha mynta och älggräs i, då blir det mesta bra sen!
 
 
Den här videon delade jag redan i fredags, men måste dela den idag igen, eftersom det är här jag hittade receptet till den kanderade ingefäran jag har gjort:
 
På väg från Östersund i fredags, så var jag in på Ica i Hammerdal och köpte ingefära och socker. Aldrig har jag väl sett ingefära av den här kalibern! Enormt stor, tunnskalig, saftig och köttig, och kändes otroligt färsk, det kliade i fingrarna att köpa allt i lådan, men jag nöjde mig med den här jätten. Jag använde inte hela biten, men i efterhand så ångrar jag att jag inte gjorde det - det blev mindre kanderad ingefära än vad jag hade hoppats på, den krymper lite under torkningen.
 
Ingefärssirapen är egentligen en biprodukt av tillverkningen av den kanderade ingefäran, man kokar ingefära i vatten och socker, och när ingefäran är klar så har man dessutom en ingefärssmakande sirap. Den kan man ringla på glass, pannkaka, fruktsallad, ha i te, använda som smaksättning i bubbelvatten... Överallt där man vill ha lite ingefärssmak! Själva ingefäran blev alltså mindre mängd än vad jag hade hoppats, fast å andra sidan är det bättre att göra mindre mängd och hinna äta upp innan det blir dåligt. Fast jag gissar att den går åt rätt fort, den här ingefäran var inte lika stark som den kanderade ingefäran jag har ätit förut, men det antar jag beror på själva ingefäran - olika sorter, eller olika odlingsvillkor, eller nåt sånt.
 
Idag ska jag plocka violer, och så ska jag göra violsirap - användningen för den är ungefär som för ingefärssirapen, fast resultatet blir förstås helt olika - viol och ingefära är så olika man bara kan tänka sig! Och jo, höll ju på att glömma - jag plockade ju in rabarber igår också och frös in! Mina rabarber har någon slags sjukdom eller något, bladen blir fläckiga och stjälkarna mjuknar, så planen är att plocka raberber ofta, så jag hinner ta så många som möjligt innan dom blir sjuka. Dessutom har Maria lovat mig att plocka rabarber hos dom, så nånting med rabarber ska jag koka i sommar! Rabarbersylt, kanske, eller rabarbermarmelad eller rabarbersaft - eller rabarbersirap, till sirapssamlingen! ^_^
 
Vill ni ha inspiration på allt vad man kan göra av frukter, bär, blommor och blad, kolla min pinterestanslagstavla, forage and harvest! Det är inte gamla vanliga recept på lingonsylt och hallonsaft, utan det är mycket annorlunda grejer, som låter jättegoda, och ser jättegoda ut! Inte bara annorlunda recept på vanliga frukter och bär, utan recept på tex maskrosor, violer och sånt också. Gillar ni att safta och sylta, så ta en titt!
 
Idag provar jag den här spellistan, ni kanske också vill göra det?
 
 

Kommentera här: