alternativ ljusstaksanvändning och presenter i trädgården

Eftersom loppisbesöken har uteblivit på det stora hela för min del (ingen mening att gå med tom plånbok...), och dom gånger jag kikat in på Röda Korset så har dom haft jättetrista saker (trist för min del, alltså), så är det ont om nya loppisfynd. Men eftersom Gerd lät mig gå loss på det dom skulle skicka på tippen, så har jag ändå lite nya grejer här hemma, men jag hoppar ändå över loppislördagen. Jag visar bara hur jag gjorde med en ljusstake jag hittade hos henne:
 
Det stora tennfatet köpte jag förra året, om jag minns rätt, det är från 1862, och för några tjugor (40-60 kr, tror jag det var) så var det ett superfynd. Jag tog fram det igen för ett tag sedan, och fyllde det med alla mina kristaller - kristallerna hade legat undanstoppade alldeles för länge, dom ville komma fram!
 
Även om det är fint med ett stort fat fyllt med kristaller, så kändes det lite "platt", det behövdes lite nivåskillnad på soffbordet, och där passade Gerds ljusstake bra! Jag lirkade in den bland kristallerna, och ställde sedan ett par suckulenter, ett bergkristallkluster och ett doftljus på ljushållarna, och nu blev det betydligt bättre balans på soffbordet! Ljusstaken kommer säkert att hamna på fönsterbrädan nångång också (om jag har nog breda fönsterbrädor, men jag tror att det funkar i köket) - jag ställer gärna upp blommor på pallar och små piedestaler och sånt i fönstret, nivåskillnaderna gör att blommorna kommer till sin rätt mycket bättre, ett gäng blommor på rad känns gärna lite "platt" också. Faktum är, att när man inreder, så är nivåskillnader ett viktigt redskap - prova själv på tex köksbordet: plocka fram några fina grejer, och arrangera dom snyggt på köksbordet, ta ett steg tillbaka och se hur det ser ut. Ändra sedan litegrann på arrangemanget, antingen byt ut en eller ett par saker mot något högre/lägre, eller ställ upp nånting på någonting högre, och plötsligt så händer det någonting! Som sagt, nivåskillnader gör väldigt mycket för intrycket i en inredning, även om det bara är en liten detalj!
 
Apropå små detaljer - förra året sådde jag en massa blomfrön i min stubbrabatt på baksidan, men det kom nästan bara ringblommor och blåklint, det kom så jäkla mycket blåklint, så jag tror att dom kvävde allt annat. I år kom det upp en rosa blomma (jag kommer inte ihåg vad den heter), och så såg jag härom dagen något jag blev väldigt väldigt glad för: borstnejlikor! Det är en av mina absoluta favoritblommor, så det känns som en riktig present att det dykt upp några i rabatten! Igår hittade jag en annan sak, som dykt upp alldeles på egen hand: några potatisplantor! I år så har jag inte odlat några grönsaker alls, faktum är att grönsakslandet mest är ett ogräsland nu (jag ska försöka ta itu med det...), men först i våras hittade jag penséer där, och nu alltså lite potatis (det är förstås från potatisar som blev kvar i jorden i höstas). Det är också en riktigt trevlig present att få! Jag skulle förresten ta bort hallonbuskarna som växte vid huset i våras, men dom blommade på så bra, att dom fick stå kvar. Nu är det bra mycket hallonkart på dom, så det känns ändå som ett bra beslut att dom fick stanna en sista sommar - i höst ryker dom dock, dom står alldeles för nära husgrunden nu.
 
Jag ska lägga omkull mig och låta frukosten landa lite (när jag äter så mår jag illa och har ont i magen efteråt, pga gallstenar, det tar en stund att komma på banan igen efteråt), så ska jag klippa gräset på baksidan sedan - när trädgården bjussar på presenter, så kan jag bjuda tillbaka lite! Och så ska jag plocka in en borstnejlikebukett, och lite mynta att stoppa i istekannan, grejen med att odla saker är ju att kunna plocka in dom och få glädje av dom! Faktum är, att jag vill ha blommor i trädgården för att kunna ha buketter inne, inte för att ha blommor ute, även om det förstås är trevligt också.
 
Dagens soundtrack:
 
 

Kommentera här: