lagar japanskt & bento

Jag fortsätter att vara sugen på mat med japansk känsla, och jag är fortfarande inte speciellt bra på det - jag hittade ett par sushikokböcker på Erikshjälpen när jag var i Östersund sist, och jag har ett par bentokokböcker sedan innan, men jag saknar kokböcker med japansk vardagsmat. En snäv matbudget och ekande köksskåp hjälper inte! Men jag gör vad jag kan av vad jag har, och häromdagen blev det en budgetsushi. Utseendemässigt så var det väldigt misslyckat, men smaken var helt ok!
 
Jag hade bara ett noriark kvar, och försökte få det att räcka till två smala rullar (det ska gå, det har jag sett i mina kokböcker), men alldeles uppenbarligen så hade jag för mycket fyllning till för lite nori... Men jag åt med händerna, nöp ihop rullarna i skarven innan jag doppade i soja och wasabi, och det funkade bra och var helt osöligt - inte ett totalt misslyckande alltså, trots att det såg ut som en tågolycka på tallriken... Ett par budgettips: köp japansk soja (eller ljus soja, som det också kan stå på flaskan) från sojahyllorna på affären, inte från sushihyllorna, och köp vanligt grötris istället för dyrt sushiris, det funkar lika bra! Risvinäger är dock svår att komma undan billigt, jag har bara hittat dom små flaskorna på sushihyllan, och vår thaibutik har inte risvinäger. Annars så skulle jag kolla om sånt som risvinäger, nori, wasabi, ingefära, mirin osv går att hitta på asiatiska matbutiker, dom är alla dyra på vanliga Ica/Konsum.
 
 
 
Fyllningen i min budgetsushi var tamagoyaki (vilket inte riktigt framgick av min bild...), eller japansk omelett. Den är lite söt, då den görs med soja och/eller mirin istället för mjölk/grädde som våran västerländska omelett, och görs med en speciell teknik. Det är inte speciellt svårt när man fått in tekniken, och går på några minuter. Har man ägg hemma, så tycker jag att man ska göra ett försök om man ändå ska göra sushi, gör en omelett när riset står och drar, så den hinner svalna tills sushin ska sättas ihop.
 
Jag gjorde japanska bönor igår, receptet kommer från en av mina bentokokböcker (jag hittar inte just den hos adlibris, men många andra - många som numera finns på min önskelista också...). Det fanns recept på sojabönor, svarta bönor och adzukibönor, jag hade pintobönor (tror jag det var) i frysen, så jag använde dom, och det funkade bra. Eftersom mina bönor var färdigkokta redan, så hoppade jag till punkt 3, jag täckte dom med vatten, ställde på spisen och lät det koka upp, tillsatte socker och lät det sjuda i sådär 15 minuter. Jag var för generös med vatten först, så det blev inte speciellt sött, så jag hällde av vatten och hade i lite mer socker, och lät det koka en stund till, och så hade jag sedan i sojan. Jäklar i min lilla låda vad det blev gott! Söta bönor är ju inget konstigt för oss i Sverige, vi har ju våra bruna bönor, och det söta tillsammans med den salta sojan blev en fullträff! Jag rekommenderar absolut! Jag vet inte riktigt vad jag ska äta dom med, jag hade dom till nudlar igår, det var lite si och så med det, jag ska koka ris idag istället, jag tror det blir bättre. I kokboken så finns bönorna i kapitlet "bento fillers", så jag gissar på att det äts som tillbehör till ris, protein och grönsaker. Men som sagt - gott som rackarns!
 
Förresten, den som inte vet - bento är den japanska lunchlådan (på sushirestauranger brukar det finnas nån slags bento på menyn, ungefär dom kinarestaurangens tre/fyra små rätter), det läggs tid och energi på den, det är många små rätter som arrangeras väldigt konstfullt i en liten låda. Bentolådor görs både för vuxna och för barn, för barn är dom extra pyntade, och ofta gör man dom olika rätterna i form av figurer. Jag samlade förut (när jag bodde i Nynäshamn, så före 2010) på bentolådor och bentotillbehör, och jag stod ett tag och gjorde bentoluncher och tog med på jobbet. Jag jobbade på dagis, så ungarna tyckte att det var superspännande att se vad jag hade i min låda! Jag har sålt nästan alla mina bentogrejer, jag sparade bara ett par lådor och lite tillbehör av nostalgi, men har lagt upp dom till försäljning nu också. Får jag dom inte sålda, så ser jag det som ett tecken - dags att börja använda dom igen! Då jag höll på med bentolådor, så var inte youtube lika roligt som det är nu, och jag tror inte att jag ens kollade efter bentovideos, nu finns det förstås massor, och jag ska kika runt lite - jag tror att det är betydligt lättare att packa bentolunch efter videohjälp än efter en skriftlig tutorial...
 
(Jag vet, jag smällde på med en massa länkar, men kolla i alla fall nån av dom, barnbentolänkarna tex, dom är värda en kik - som västerlänning går det inte att föreställa sig vilka konstverk dom japanska lunchlådorna är, man måste se dom med egna ögon!)
 
Dagens soundtrack måste förstås bli på japanskt tema:
 
 

Kommentera här: