målarmåndag - återbesöker zetti

För en massa år sedan, säkert 9-10 år sedan, om inte mer, så var zetti, eller zettiologi, en innestil inom mail art - alla målade/klippte och klistrade zetti! Även jag (jag försökte leta fram några av mina gamla alster, men det blev inte så många träffar när jag sökte, så då skippar jag det - dom var inte speciellt bra i alla fall, på den tiden, så det är kanska lika bra det...), jag hade också en crush på zetti när det begav sig. Och sedan, som brukligt är med trender, så blev det omodernt, och ingen höll på med zetti längre - faktum är, att det har gått rätt många år, utan att jag sett till skymten av zetti-konst i min del av mail art-världen... Det är såpass länge sedan, att det börjar kännas roligt igen! Mina två senaste ATCs är väldigt zetti-inspirerade, även om den med Alice blev mindre zetti än vad jag hade tänkt när jag kom på idén - jag får se om mottagaren tycker att den funkar, eller om jag får lov att göra ett nytt försök...
 
Men, innan vi kikar på mina ATCs, så tänkte jag snabbt berätta vad zetti/zettiology är. Stilens uppfinnare kan vi nog kalla Teesha Moore, och hon har aldrig slutat med sin zetti-stil, så helt utdöd är den i och för sig inte. Zetti kombinerar ofta handmålat med collage, det är mycket svart och vitt (svartvitrandigt är superzetti!), men också mycket starka färger. Det är mycket kroppsdelar och vingar på sådant som annars inte brukar ha kroppsdelar och vingar, det är oproportionerligt stora kroppsdelar tex (som ett stort och ett litet öga, eller stora händer till en liten kropp, en liten kropp till ett stort huvud, eller tvärtom osv), text och ord blir till en del av konsten, det är onaturligt och surrealistiskt och whimsical (som jag inte har ett bra ord för på svenska, tyvärr)... Titta helt enkelt på bilder på zetti, så ser ni vad jag menar - stilen är tydlig och lätt att känna igen, bara man vet vad det är, så är det lätt att sätta etiketten.
 
Se om ni kan hitta några av kännetecknena i mina kort, vetja!
 
Att hitta en spellista som känns zetti är inte helt självklart. Jag gjorde det lätt för mig, och tänkte i svart och vitt (eftersom svart/vitt är en tydlig zetti-markör), och jag kom genast att tänka på en CD som jag haft sparad i åratal. När jag sedan ser hela skivans titel, så känns den ännu mer zetti - electro swing och speakeasy jazz. Nytt kombinerat med gammalt, elektriskt kombinerat med analogt, svart mot vitt - det här blir ett perfekt soundtrack till zetti!
 
 
 

Kommentera här: