första advent, gammalt näverpynt och nytt i technicolor

Glad advent! I vanliga fall så ligger jag kvar i sängen så länge jag kan (tills det börjar ljusna - tyvärr verkar förra vintern upprepa sig, och jag vaknar vid fyratiden och kan inte somna om...), men bland det  mysigaste som finns i juletid, är att smyga upp tidigt, tända ljus, dricka julte och titta på något juligt (en julkalender är perfekt - jag köpte Tjuvarnas Jul i år, den enda dom hade som jag inte hade sedan innan, och som jag faktiskt inte sett förut, så den ska tittas på snart!). Det är väl bara i december, som sömnlöshet kan vara något mysigt! I år bar jag in adventsljusstaken till soffbordet (annars brukar den stå i köket), perfekt, så jag kommer ihåg att tända den! Själva ljusstaken är i mässing med en stjärna vid varje ljus, jag köpte den förstås på loppis, för längesen.
 
Min farfar var fantastiskt duktig på att slöjda i näver (jag har flera av hans alster, och är så glad för det!), och han har gjort den här adventsstjärnan och tomtelyktan (när vi fick dom, så följde det med tomtar - jag ska se vad jag har för smått i gömmorna som jag kan pynta den med!). Ingen av dom har jag haft framme på många år, så i år blev det ett glatt återseende! Stjärnan råkade jag faktiskt kliva på, ett år när jag plockade ner den (jag lägger saker i soffan när jag tar ner från fönstret, och glömmer bort dom - jag gjorde samma sak med min vintageljusslinga förra året, och den blev helt kaputt...), men jag lyckades limma ihop den så att det nästan inte syns. Det är bara en liten bit på baksidan som saknas, men man får titta ordentligt för att se det! Men det var en riktigt hemsk känsla, när jag trodde att jag förstört den, och det var på riktigt lyckokänslor, när jag lyckades rädda den!
 
Helt annorlunda är kransen jag gjorde för några år sedan! Plastig och glittrig och färgsprakande, inget "hantverk" överhuvudtaget - fast det är det ändå förstås, det är ju jag som har gjort den. Jag piffade upp den med dödskallen i tyg, som jag fått av konstkompisen Cathy - den passar perfekt där! Tänk - att man kan använda samma pynt på Halloween och till jul!
 
Numera så firas jul till minne av Jesu födelse i en stor del av världen (därav det engelska namnet Christmas, förstås), här uppe i Norden så är jultraditionen fortfarande stark, den med rötter i vikingatid. Advent är en helt och hållen kristen och kyrklig högtid, det är helt enkelt nedräkningen till Kristi födelse (jag som är helt okristen, jag firar advent ändå, som många andra). Dagens soundtrack får spegla det - jag funderade på det mest kristna i musikväg jag kunde tänka mig, och kom att tänka på den här (det var värsta trenden för en del år sedan,  Gregorian chants stod som spön i backen, allt möjligt gjordes med  gregoriansk inspiration) . Jag erkänner, det är inget julmusik jag väljer att lyssna på själv, men nu när jag har på den här skivan, så är det riktigt rofyllt! Bra början på en adventsmorgon, alltså! Nu ska jag dricka en kopp te till (Lusse lelle från Kahls, med smak av saffran bland annat), och titta på lite julvideos på youtube. Ha en mysig adventsmorgon ni också!
 
 

Kommentera här: