alicemuggar och julte

Idag ska jag prata lite te, och prata lite Alice-muggar, och vi börjar med te - jag gissar att det går fortast!
 
Jag har alltid varit en storförbrukare av te, och alltid varit en storfantast av jul, så på 90-talet nångång, då dom började med julte, då var det alltid en högtidsstund när det blev december och det gick att köpa julte. Det fanns bara runt jul, och då var chai inte en grej, så julte blev en del av julfirandet, och alltså en speciell sak som jag såg fram emot varje år. Sedan drog chaivågen igång, och även om det inte är "julte", så är det te med juliga kryddor - själva julkänslan försvann lite där. Speciellt julte fortsatte förstås att komma i december, och kommer fortfarande, men nu finns det många sorter att välja på - förut så var det julte, punkt slut.
 
På min tehylla börjar det bli urplockat bland jul- och chaiteerna, jag hade hur mycket som helst ett tag. Jag fick en kasse blandade teer av Suss för ganska precis ett år sedan, där var det julte, tomtete, lussete, pepparkakste, glöggte, Röda Mulen, Ikeas chai med fläderbär, andra sorters chai... Dom flesta är slut nu, men pepparkakste drack jag till frukost nu. Det börjar vara tomt i min burk med Brunkullans julte, så den behöver fyllas på, jag har Rooibos Chai herbal tea som jag fått från Vermont, jag har lönnsirapschai från David's Tea som jag fått från Kanada (det är nog bland det bästa i chaiväg jag någonsin druckit!), och jag har som sagt kvar pepparkakste och Röda Mulen från tekassen från Suss - egentligen så har jag inte ont om te med julkänsla, men det känns ändå som att det behöver fyllas på. Det är lätt att bli bortskämd!
 
Behöver du själv fylla på förrådet, så kolla först i närmaste tebutik. Är det långt till den, så finns det förstås på nätet, både julteer och chaiteer. Enda problemet numera, är vilken av alla sorter man ska välja! Förresten, lite värdelöst vetande - chai betyder te på bla hindi, så när vi säger chaite, så säger vi egentligen tete. Men i västvärlden så har chai fått betydelsen "en viss typ av kryddte", och det är så vi alla förstår ordet.
 
 
På den översta bilden, så ser ni den enda Alice-muggen i min samling, jag fick den i present av Jessica förra året, och den är verkligen guldkornet i muggsamlingen!  Jag skulle gärna ha haft en hel liten samling med Alice-muggar, men jag vet inte om det är en välsignelse eller en förbannelse, att jag helt enkelt inte har råd. I och för sig, så finns det inte så många muggar att köpa i Sverige (man kan hitta på Tradera ibland, men folk brukar ta rätt bra betalt där också) - inte som tex i USA, där dom har tillgång till Disney och Disney Store på ett helt annat sätt än vad vi har. På sätt och vis är det nog bra, att jag inte kan samla på Alice-muggar - det finns så många fina, hur skulle jag kunna välja, om jag inte kunde köpa sådär 10 muggar i stöten? Modellen som jag har är fin, det ser ut att vara tre koppar staplade på varandra, men är bara en stor mugg (jättebra att dricka ur - och här har jag jagat runt efter en perfekt mugg, och så hade jag den här hemma hela tiden!), och det finns flera olika varianter av den - bara dom är en egen liten samling. Cath Kidstone gjorde en Alice-serie för några år sedan (superfina grejer!), bara dom muggarna är en egen samling. Alla Disney-muggar, Cheshirekattsmuggar, Mad Hatter-muggar - hela samlingar bara dom! Som sagt, det är nog lika bra det, att jag inte kan samla på Alice-muggar! Jag är så glad över den jag har, den räcker långt, bara den!
 
Dagens soundtrack blir den här alldeles utmärkt passande spellistan:
 
 
 

Kommentera här: