loppislördag - 1800-talsslott

Jag rensade ut en massa böcker igår kväll, och lade upp till försäljning idag, böcker om inredning, pyssel, handarbete, mat, och så en hög med gamla Starlet, bättre att få in några kronor på dom, istället för att dom står olästa i bokhyllan. Håll tummarna för att dom hittar köpare!
 
Och apropå böcker, så tänkte jag den här loppislördagen titta lite närmare på ett gammalt fynd. Gammalt, både med tanke på ålder, och för att det är längesen jag köpte den, för flera år sedan faktiskt - jag kom att tänka på den, när jag funderade över vad jag har i gömmorna, som kan vara intressant att få veta lite mer om. Jag har en hög med gamla böcker, inte urgamla, men 1800-talsgamla i alla fall, och den här är den finaste av dom. Jag hittade den på Wikipedia, vi kikar på vad som sägs om den!
 
"Uplands Herregårdar" heter boken, en stor fin bok, i helt ok skick, särskilt med tanke på åldern. Bläddrar man i den, så hittar man fina illustrationer föreställande uppländska herresäten.
 
Inte mindre än femton herrgårdar är avbildade och beskrivna. I den finstilta texten, så kan man läsa att det här är ett utdrag bara, det finns en större bok, med många fler herrgårdar. Jag tycker att den här är en ganska stor och tjusig bok, så originalverket måste vara ett riktigt praktverk!
 
Varje herrgård illustreras med en tjusig målning, och så följer några sidor text. Jag har inte läst boken, så jag vet inte vad texten innehåller, den känns ganska torr, mycket fakta om ekonomi, mark, osv. Fast vad vet jag, det kan ju vara en massa spännande historiska händelser som också beskrivs, som jag missar när jag blir bortskrämd av siffror och tabeller...
 
 
"Uplands Herregårdar är ett planschverk utgivet av F. & G. Beijers förlag och tryckt 1881 i Central-Tryckeriet vid Vasagatan 14-18 (tidigare Klara Strandgatan 14-18) i Stockholm.

Uplands Herregårdar skildrar godsen i landskapet Uppland strax norr om Stockholm. Planschverket innehåller 60 kolorerade litograferade frontespisplanscher av slotten och herrgårdarna i Uppland. Teckningarna och färglitografierna i boken Uplands Herregårdar visar byggnadernas huvudfasader och har en beskrivande text av Carl Arvid Klingspor och Bernhard Schlegel. Tecknaren och akvarellisten Alexander Nay har i boken bidragit med ett femtiotal litografier.

Planschverket, som omfattar 278 textsidor i dubbla kolumner och en vikningssida samt 60 tryckta färglitografier, såldes i halvfranskt band; originalbandet har liggande rött helband med förgylld text och Upplands vapen och folioformat i 38 x 26 cm. Verket författades och tecknades åren 1877-1881. Varje herrgård har en illustration och en medföljande text. Till varje vy åtföljs av en textbeskrivning på historia, markinnehåll, produktion med mera. Uppland har alltid varit en av de rikaste distrikten i Sverige och har många finare slott och gårdar. Litografierna utfördes av Alexander Nay, han var en produktiv och skicklig konstnär som litograferade många viktiga litografiska böcker i Sverige och Danmark. Några exempel är "Sverige framstäldt i taflor med beskrifvande text av Johan August Berg" 1856, "Herregårdar uti Södermanland" 1869 och "Upsala", två utgåvor 1870 och 1877."

Wikipedia beskriver alltså det stora praktverket, min lilla bok, med sina 15 herregårdar, har alltså samma innehåll men är bara en fjärdedel så stort. När jag googlade, så såg jag några exemplar av boken utlagda till försäljning, också dom mindre varianterna, och allihop såg ut att vara i betydligt sämre skick än min bok. Priserna sträckte sig från några hundralappar (i riktigt risigt skick) till närmare två tusenlappar (fortfarande i sämre skick än min), så vill jag göra mig av med boken någon gång, och hittar någon som samlar på sånt här, så kan jag ha tur och få en peng för den. Fast just nu, så är jag nöjd med att ha kvar den här hemma - så ofta hittar man inte såhär gamla och fina böcker, särskilt inte för en tjuga eller två (eller om jag betalade en femtiolapp, jag minns inte exakt - billig var den i alla fall!).

Ett soundtrack till en regnig och kylig dag (vi fick värme ett par dagar bara, hoppas att det blir mer av den varan!), här hemma så lyssnar jag just nu på pudelsnarkningar, men jag tänkte att ni vill kanske lyssna på något annat? En regnig spellista, med mjuk och lugn musik som passar bra att ha i bakgrunden när man gör något annat (tex läser, det är en av mina läs-spellistor), och inte vill distraheras av peppmusik som man inte kan låta bli att sjunga med till.

 

Kommentera här: