önskar kökssaker som jag överlever utan, men skulle bli glad för

Jag har kollat på en massa japanska och koreanska youtubekanaler av samma typ som Choki (fast jag har inte hittat många som är lika mysiga), dom jag gillar har jag sparat i min mori girl-länklista (bokmärk den, ifall ni gillar mys i videoformat!). Jag tittar mycket på köken, på prylarna, på hur köket är inrett - minimalistiskt och en massa tomma ytor tråkar ut mig, jag gillar när det ser inbott ut, med udda prylar som köpts genom åren. Ja, som hos Choki. Själva matlagningen, som ofta egentligen är fokus, kommer för mig i andra, tredje hand, det är mest en ursäkt för att få se mera fina redskap och prylar... Och jag har sett en hel hög med sånt, som jag inte har vetat att dom existerar, eller tänkt på att dom existerar, eller vetat att dom existerat, men inte gillat dom förut. Många saker ser jag återkomma i flera kök, dom är tydligen rätt vanliga i Asien (åtminstone i Korea och Japan). Jag ser mycket skandinaviska grejer också, och det är förstås kul att se! Skandinavien är jättepopulärt i Japan, vet jag, och japanska grejer är populärt här, så det är ett bra utbyte! Men vad jag svamlar mig fram till, är att jag tänkte visa några av dom saker som jag fastnat för, och som gärna fick flytta in här hemma!
 
 
Det här är Chokis underbara kök (fast jag tror hon har ett annat kök i hennes senare videos, hon har flyttat såg jag på en videorubrik, men jag har inte kollat på dom än), och hos henne står det en grej på hyllan rakt fram, som jag sett hos många av dom här asiatiska matvloggarna - en miniugn. En sån vill jag ha! Eftersom jag är bara en person, och bara lagar mat till en person, så känns det inte helt sällan som ett slöseri att värma upp ugnen, bara för en liten grej. En liten ugn, för små grejer, det låter som värsta perfekta lösningen! Faktum är, att jag skulle gärna slänga ut spisen, den står så knasigt ändå, men då skulle jag behöva göra plats för ett par spisplattor nånstans, och det är ju onödigt. Men en sån här minispis, den är inte större än en mikro (och en mikro har jag inte, så det är plats som är ledig), och en mikro står ju hemma i var mans kök. Dom är inte ens speciellt dyra, för ca 500 kr så får man en liten miniugn - jag skulle bara vilja ha lite mer information om detaljerna, vilken storlek dom använder och sånt. Det är inte så mycket mening med att leta reda på det exakta märket, för jag har googlat - japanska miniugnar är inte helt lätt att köpa i Sverige...
 
 
Tekannor är väl det jag behöver allra minst, kan man tycka - jag har ju en hel drös! Faktum är, att jag rensade ut en hel hög med tekannor igår kväll, och behöll bara tre att titta på, och två som jag använder (och den ena titt-kannan sparade jag, för att en vacker dag kanske orka lägga upp den på etsy eller nåt sånt, jag har sett den med prislappar på sådär en tusenlapp, då har jag ingen lust att bara slänga iväg den på facebook för en femtiolapp). Den här kannan hade jag definitivt inte fastnat för förut, men av någon anledning så fastnade jag nu. När jag kollade närmare på den, så ser jag att den inte bara har utseendet som talar för sig - den är isolerad dessutom, så den håller teet varmt länge. Bara en sån sak gör att den är värd att hamna på min önskelista! Tyvärr är den inte billig, å andra sidan - det är gratis att drömma, och rätt vad det är så står den mitt framför ögonen på mig på en loppis nånstans!
 
 
Jag har förut nämnt att jag gärna vill ha en Sarpaneva gjutjärnsgryta. Den är vad jag kallar bra design - tidlös och snygg (formgavs redan 1960!), med smart funktion (trähandtaget lyfter du både grytan med och bara locket) som håller i all evighet om den tas väl omhand. Priset är rejält, om man kollar på själva inköpet, men med tanke på att den aldrig kommer att slitas ut, och förmodligen kommer att användas ofta, så kan man välja att se den som en investering, och priset per användning kommer förmodligen ner i några ören till slut.
 
 
Eftersom jag inte vet vad jag ska söka på, så hittar jag ingen bra bild för att visa den djupa lilla stekpannan jag mest känner att jag behöver (jag har en rätt liten gjutjärnspanna, men den är fortfarande rätt stor för bara en person), så vet ni vad - kolla på den här videon (slå på undertexterna!). Den är bra, hela hon är feelgood och mysig, så det är inte några bortslösade minutrar. Hon lagar en potatisomelett i just en sån stekpanna jag tänker mig. Jag kommer att leta på loppis, vill man köpa en ny, så gissar jag att det är en sautepanna man ska leta efter (men det är bara gissningar!).
 
 
Det är dagen efter, och jag hittade en till sak att lägga till på önskelistan - en fin vattenkokare! Jag har velat ha en ny vattenkokare i evigheter, sedan min förra gick sönder, men jag är kinkig och vill ha en med inställbar temperatur. Dessutom så vill jag ha en fin en! Den här hittade jag nyss, jag tror att den är japansk, den har sån där trendig smal pip, som alla som dricker fint kaffe använder på sina vattenkannor, och den ser inte ut att vara inställbar. För att vara ärlig - för nånting så här fint, så struntar jag i det! Det går att hitta finare vattenkokare i Sverige, jag hittade en baristashop som har ett gäng, men man får betala en del för dom... Till och med KitchenAid och Smeg ser billiga ut i jämförelse! (Eller nä, jag hittade en temperaturstyrd liten svanhalskokare för ca 800 kr, det får ses som en fynd!) Innan jag hittar den rätta vattenkokaren, bra pris, fin att se på, temperaturinställning, ja, då nöjer jag mig med min nya tekastrull, tur att jag är helt förälskad i den!
 
 
Som sagt - fem saker som jag aldrig ens tänkt tanken på förut, som som jag gärna skulle vilja ha nu! Stekpannan är den som jag tror mest på att jag lyckas få tag på, men är det något jag lärt mig genom åren, så är det om man önskar sig något, så är det inte helt sällsynt att det dyker upp. Man ska definitivt uttrycka det man önskar och vill ha (däremot ska man försöka låta bli att tjata), tex så dyker det rätt vad det är upp någon som säger "å, en sån där sak ligger och skräpar hemma hos mig, vill du ha den?", eller så dyker det upp någon som kom att tänka på att du önskar en viss sak, när dom ser den till salu på facebook. Eller så lyssnar universum (eller gud, eller karma, eller vad det nu är som lyssnar på folk), och det dyker upp på loppis, eller rentav ute i förrådet. Som sagt - man måste uttrycka sina önskningar, så har dom chans att slå in!
 
Förmiddagens spellista har varit den här (medan jag läst om första boken om Rosengädda, av Emma Hamberg - den serien är bland det bästa som har skrivits på svenska!):
 
 

Kommentera här: