fina och bra grejer i köket

 
Har ni varit med här ett tag, så vet ni ju - jag tycker om fina saker, jag väljer (nästan) alltid fint före funktion, om det valet uppstår. Idealet är förstås när båda går hand i hand... Jag äger tex bara emaljgrytor (och så en gjutjärnsstekpanna), väljer man dom med tjock botten, så kombinerar det utseende med funktion. Köper man dessutom gamla på loppis, så blir det billigt också! Fina träskärbrädor har blivit något av en trend (åtminstone på instagram), små och stora i olika former är dekorativa när dom står framme, och praktiska både att skära och servera på, och återigen billiga att hitta på loppis. Det är förresten en gemensam nämnare med det mesta, men särskilt köksgrejer - dom bra grejerna är dyra att köpa nya, och kan för det allra mesta hittas begagnade för en spottstyver, kolla loppisar, secondhandbutiker, facebook, blocket osv.
 
För mig är det ofattbart, hur mycket tråkiga, rentav fula saker folk har i sina kök, när det för det mesta inte kostar mer att köpa ett finare alternativ. En del av skulden ligger förstås på tillverkarna, som tillverkar dom dåliga alternativen. Ett exempel är slevar, spatlar osv i hårdplast, dom är fula, dom håller inte i längden, dom är dåliga för miljön, dom är dåliga för hälsan (vissa plaster avger gifter när dom hettas upp), det enda som är bra är priset - dom är billiga. Men eftersom dom behöver ersättas efter ett tag, så blir det inte billigt heller, inte i längden. Det har blivit bättre dom senaste 10 åren eller så, folk är mer medvetna om sina köksgrejer, jag tror att det började med Leila bakar, alla fina skålar, burkar, kastruller, redskap, osv, gemene man blev medvetna om hur mycket fint som faktiskt finns. När sedan alla kockar började sälja grejer med sitt namn på, Nigella, Jamie Oliver, Leila, då blev det ännu lättare att hitta bättre och snyggare köksredskap - ett känt namn är ett attraktivt dragplåster! Är det Jamie Olivers stekpannor, då måste dom vara bra, eller hur?
 
Jag föll också för Leila-estetiken när hon började, pastellerna och blommönstren, jag inredde hemma kraftigt påverkad av hennes tv-kök. Det är längesedan, innan jag flyttade tillbaka till Strömsund 2010, min inredning har förändrats många gånger sedan dess. Dom senare åren, så har jag beundrat en helt annan stil i köket - den här gången skyller jag helt på Liziqi och hennes nästan primitiva kök. Trä, keramik och glas, ett enkelt och naturligt formspråk, och hennes lilla keramikugn får habegäret att flamma upp - en sån vill jag ha! Choki, som jag tittat på den senaste veckan, delar lite samma estetik - naturliga material, enkla vackra former. Hon har redskap anpassade efter ett ensamhushåll på liten yta - små grytor och stekpannor, en liten bordsugn (ännu en sak jag vill ha!), en liten kaffekvarn, inget är större än vad hon har användning för.
 
 
 
 
Jag säger inte att ni ska slänga ut allt ur köket, och köpa allt nytt, men titta på det ni har! Är det fint, är det funktionellt, gör det er glad? Och så bara byta ut en sak i taget - åk på tippen med dom där hemska plastredskapen, och byt ut dom mot trä eller rostfritt stål. Kanske gå på loppis ibland, en fin korg att ha bröd i, en rejäl skärbräda i trä, en keramikvas att ha redskapen i... Det blir så mycket roligare att laga mat med redskap som är både fina och bra, och dom flesta spenderar så mycket tid i köket, att det är värt att investera i det. Som sagt - inte nödvändigtvis investera i pengar, utan i omtanke. Att ta sig tid att välja ett bättre alternativ än det billigaste och mest lättillgängliga (även kedjor som Dollarstore och Rusta har helt ok grejer, gömda bland all tråkig plast!). Jag invigde min nya lilla emaljgryta häromdagen, jag gjorde inget mer avancerat än att koka makaroner i den, men bara det kändes speciellt och fint i min fina lilla kastrull.
 
Å, om jag fick önska mig ett riktigt fynd (för jag har inte råd att betala 2500 kr för en gryta, eller ens 1600 kr, hur bra den än är), så hoppas jag att jag någon gång snubblar över Sarpanevas lilla gjutjärnsgryta! Ett bra exempel på något som är både fint och har bra funktion! Choki har en sån, och jag är grön av avund varje gång jag ser den i någon av hennes videos!
 
Dagens spellista passar perfekt som en mjukstart på veckan, lugnt och fint som bara den! Dessutom så känns Stephanie Dosen lika genuin och äkta som Liziqis och Chokis köksredskap! ^_^
 
 
 

Kommentera här: