målarmåndag - två atc's

Det har blivit väldigt lite ATC's, eller artist trading cards, dom senaste åren, förr målade jag (och bytte!) massor av såna. En snabb förklaring på vad det är: artist trading cards, som förkortas ATCs, är konstverk i storlek 2.5"x3.5", eller ca 6,5x9 cm. Dom kan vara gjorda i vilken teknik och vilka material som helst, det är storleken som är det viktiga, och att dom bara får bytas (vill man sälja konstkort i den här storleken, så kallas dom ACEO, art cards editions and originals). Jag började byta ATCs år 2007-08 nångång, och har bytt en massa genom åren, och skaffat goda vänner dessutom (det är så jag lärde känna Audrey från Quebec, som varit här och hälsat på två gånger, i höstas och för 2½ år sedan), och som grädde på moset så har jag en fantastisk samling miniatyrkonst. Jag byter ATCs antingen direkt med en person, eller i en swap (då en värd/inna bestämmer ett tema, folk skapar på det temat, skickar sina kort till värd/innan, som sedan delar ut korten bland deltagarna - är det 3/3, så skapar man tre kort, och får tillbaka tre kort av tre andra deltagare), och särskilt swapparna har blivit bortglömda dom sista åren, jag har gjort några enstaka byten ibland, men det är det enda. Och jag har saknat det mycket, dels själva målandet, men också bytandet.
 
Den senaste veckan har jag målat två kort, ett till min konstkompis Cathy, det här är till ett MMH, eller make me happy - en person önskar kort på olika tema, och nästa person målar något till den första personen på någon av dens önskade teman. Cathy önskade bland annat rymdkatter, och det kändes sådär lagomt avancerat - en rymdkatt kan jag fixa! Men det märks att jag är ringrostig, det krävdes några över- och ommålningar innan det blev något. Nu går jag bara och väntar på att någon ska måla något på mina teman, dom verkar vara antingen svåra eller tråkiga, jag har väntat ett tag utan att någon har nappat...
 
Nästa kort är till mitt första swap på flera år, ett swap jag absolut inte kunde motstå, för det är min favorit - ett Fave artist PAT. I swappen delas deltagarna in i grupper med fem i varje, varje deltagare väljer en konstnär, och dom andra deltagarna i gruppen gör sitt bästa för att tolka dom andras konstnärer. Det är den mest utmanande swap man kan tänka sig, för man har ingen som helst kontroll över vad dom andra väljer, det blir ofta svårt, jag känner ofta att jag tagit mig vatten över huvudet, men i slutändan är det ändå alltid värt det. Det är väldigt utvecklande för ens egen konst, och korten man får tillbaka när swappen är avslutad är alltid helt fantastiska. Här har jag ritat av en målning av Kawanabe Kyosai, och jag har ett japanskt landskap, en John Bauer, en lowbrowtjej med djur på huvudet och en expressionistisk dam att ta mig an också (jag har skissat upp två av dom, så det är en liten bit på väg), medan jag själv önskat att få tolkningar av Tove Jansson. Så framöver törs jag lova några ATC-måndagar, håller tummarna själv för smooth sailing!
 
Dagens soundtrack kommer från en spinoffserie jag hittade igår, ni ska få kika närmare på den senare i veckan, nu blir det bara en sextiotalig låt som jag fastnade för:
 
 
 

Kommentera här: