glad påsk och glada påskkakor, typ

 
Jag tycker alltid att det är svårt att veta när det egentligen är påsk - börjar den med skärtorsdagen, långfredagen, eller först på påskafton? Det är betydligt enklare med julen - den börjar på julafton, och så önskar man god jul hela helgen, och oftast ända tills nyår, påsken är betydligt mer flytande i sitt firande. Samma sak med att folk aldrig verkar ha koll på när barnen ska gå påskkärringar, är det på torsdag, fredag eller lördag? Det är inget problem för mig, jag har inga barn, och inga barn kommer och knackar på, och i år så ska barnen ändå hålla sig hemma, så det är ett problem mindre. Men ja, jag tar det säkra före det osäkra, och önskar glad påsk redan idag, på skärtorsdagen!
 
Förresten - det är som alltid mysigt att plocka fram pynt och att göra fint, men jag ser fram emot att plocka bort pyntet igen! Vardag är skönt, det också!
 
Jag är sötsugen för det mesta, men det har varit tomt i skåpen ett tag (eller ja, glest i alla fall, helt tomt var det inte), med hjälp av snäll familj och goda vänner, så har jag fått lite påfyllt, och jag känner mig som en människa igen. Sötsaker har jag fortfarande inte, men med mjöl, socker och sånt, så kan jag baka i alla fall. Igår kväll gjorde jag bakpulversbullar, så jag hade till kvällsfika och till frukost idag (jag stoppade in en påse i frysen också, så har jag ett tag), och nu på morgonen så bakade jag potatismjölskakor efter ett recept ur Sju sorters kakor från 1978. Jag använder nästan alltid min samling med gamla kokböcker, särskilt när jag ska baka, och det blir alltid bra! Nu bytte jag ut det rivna citronskalet i kakorna mot rivet apelsinskal, för det hade jag i frysen, några kakor fikades på förmiddagen, det mesta stoppade jag i frysen.
 
Nu är jag sugen på att baka nåt mera, jag har margarin och sånt kvar, och Weronica kommer kanske förbi på en kanna te eller två i helgen. Jag har en plan på en liten påsktårta, med chokladbottnar och mockagrädde (jag som inte gillar kaffe! men fluffkaffe blandat med vispgrädde blev gott, och smakar inte alls mycket kaffe), det borde fungera tycker jag. Jag har slut på kakao, men har o'boy, det borde också fungera tycker jag. Det är lite så det går till när jag bakar, jag höftar och experimenterar och ändrar och byter ut, folk som har koll säger att bakning är en precis vetenskap, att man ska vara noga och mäta och följa recept. Så bakar jag inte alls, det är som sagt väldigt mycket på en höft. Visst händer det att jag misslyckas, men det blir ofta bra också. Särskilt med sockerkaka som grund, så kan man leka loss sen.
 
Sockerkaka förresten, en sån stjärna till bakverk det är! Oförtjänt bortglömd numera, förut hade vi jämt en sockerkaka på köksbänken hemma, nu vet jag inte hur längesen som Sigrun bakade sockerkaka sist. Man kan baka sockerkaka utan ägg, utan mjölk, utan fett, utan mjöl... Inte utan alltihopa förstås, men upptäcker man i sista sekunden att det saknas något i receptet, så finns det alltid ett recept så att det går att svänga ihop en sockerkaka ändå. Helt jäkla lysande bakverk, helt enkelt!
 
Jag funderar förresten på att baka nån mer kaksort, nån enkel med dom vanliga ingredienserna (hade gärna gjort hallongrottor, men har inget marsanpulver), har ni några favoritrecept? Annars så kör jag med mitt gamla vanliga favoritrecept från Pärlans Konfektyr-bakboken, dom kakorna blir alltid fantastiskt goda! Enda minuset är att dom ska kavlas, men det är det värt i slutändan!
 
Dagens soundtrack blir något som passar bra att leka husmor till, knyt förklädet runt midjan, plocka fram bakgrejerna, och poppa loss, helt enkelt!
 
 
 

Kommentera här: