loppislördag - köp dyrt för lite pengar

Jag har inga nya loppisfynd idag, så jag tänkte ta en titt på några gamla loppisfynd istället. Hela mitt hus och hela min garderob är fyllda med loppisfynd, så jag lider ingen brist på såna, det enda problemet är vilka fynd jag ska visa upp. Och det är faktiskt inget större problem heller, jag tänkte spinna vidare på den senaste tidens tema - kläder.
 
Jag har alltid handlat på loppis, jag började redan i tonåren, och sedan har jag aldrig slutat. Först och främst på grund av ekonomin, jag har sällan haft några stora inkomster, men även när pengarna har funnits där så har jag oftast valt loppis framför nytillverkat ändå. Och när jag har valt nytillverkat, så har jag valt affärer på den billigare skalan, Indiska och H&M är två av mina favoriter - tyvärr är dom inte speciellt etiska, men stilen och priset tilltalar mig, särskilt när jag kan fynda till halva reapriset eller liknande. Jag har helt enkelt svårt för att lägga några stora pengar på min garderob (eller på min bostad, för den delen). Detta krockar med mitt intresse för mode, design och stil - om jag tex bläddrar i en modetidning (vilket jag gärna gör), så hittar jag massor som tilltalar mig, till priser som jag aldrig skulle kunna tänka mig att betala. I många år har jag drömt om tex designerväskor, men samtidigt så skulle jag aldrig kunna lägga 10000 kr på en väska, än mindre dom 30-40-50000 kr som många väskor kostar numera.
 
Det finns vägar runt det här, vägar i olika prisklasser. Ett dyrare alternativ (fast billigt i jämförelse) är att helt enkelt välja bra design i billigare prisklasser. Dels har många märken diffusion lines, en billigare linje, Marc by Marc Jacobs är ett exempel. Dels är inte alla designers lika dyra - Moschino, Kate Spade och Betsey Johnson är tre alternativ om vi nu håller oss till väskor. Dels så finns det många bra märken som kanske kostar en del, men ändå en bråkdel jämfört med "riktig" design, Coach, Guess och Rebecca Minkoff är tre namn på den listan. En annan variant, är att kika på svensk design - om vi fortsätter på väskor och andra läderprodukter, så kan du hitta närproducerat, etiskt tillverkat, naturgarvat, till priser på några tusenlappar. Och är det något som Sverige är bra på, så är det design!
 
Ett annat sätt att få in designernamn i garderoben, till betydligt humanare priser, är att passa på när kedjorna samarbetar med olika designers. H&M är väldigt bra på det, men även dom andra stora kedjorna har haft sina samarbeten, tex Lindex och Missoni och Indiska och Jade Jagger. Det är lite dyrare än märkenas vanliga linjer, men ändå väldigt ekonomiskt försvarbart om man gillar "finare" design.
 
Mitt favoritsätt är förstås att gå på loppis! Med tur och med flitiga besök, så kan man verkligen göra superfynd! Jag blir inte nödvändigtvis mera nöjd av att hitta ett känt märke på loppis, men det känns ändå tillfredsställande att bara betala några tjugor för något som har kostat mycket mer en gång i tiden. Och det är det som jag tänkte bjuda på idag, några av mina loppisfynd som kostade en del när dom var nya, men som jag knappt betalade något alls för.
 
Det här är bara det jag kom på här och nu, jag har hittat mer genom åren. När jag jobbade på Myrorna, så såg jag massor av "riktig" design som kom in, mina favoriter var vintageplaggen förstås, ett plagg som fastnat på minnet är en aftonkappa i sammet från Lanvin - jag köpte den aldrig, men kunde inte låta bli att prova den.
 
Väskor är det absolut värt att kika närmare på, det är mycket som är skräp, men rätt vad det är så dyker ett guldkorn upp. Coachväskan längst bak är ett favoritfynd, jag köpte den på Beyond Retro (ett superställe för vintage-/retrofynd - inte billigast men roligast!) för 400 kr för några år sedan, ett av mina dyrare köp, men totalt värt det. Det känns verkligen att det är en kvalitetsväska! Den lilla svarta väskan köpte jag för 40 kr, sedan hittade jag den lilla renen på framsidan - väskan är en Kero, och kostar 1800 kr som ny. Den gula lilla väskan är från Lindex samarbete med Missoni, jag tror faktiskt att jag köpte den på rea på Lindex, men minns inte säkert - det kan ha varit ett loppisfynd det också. Och nu senast hittade jag ju en stor Espritväska i läder för 40 kr, där sparade jag också många hundralappar!
 
Skor har jag hittat en del riktigt bra grejer, billigt. Dom här pumpsen är inte direkt fynd, jag kan inte gå i dom utan att få ont överallt, men fina är dom! Dom guldfärgade är Bally/NK, dom vinröda är från Bruno Magli (spännet till remmen måste tyvärr lagas..), båda är vintage. Ett annat skofynd är mina Swedish Hasbeens, som jag köpte för ca 120 kr - för ett par nya hade jag fått betala 1500 kr till... Dom har jag tyvärr lite samma problem med, det är den högsta av Swedish Hasbeen's klackar, och höga klackar är inte riktigt min grej, hur gärna jag än vill det. Tre andra skofynd är mina vinterskor:
 
Pälsstövlarna köpte jag för 45 kr, och jag har använt dom massor, jag minns tyvärr inte märket på rak arm, men dom kostar 12-1500 kr nya. Näbbstövlarna har jag också använt mycket, som synes - dom behöver lite kärlek och lädersmörja. Återigen så minns jag inte märket, men dom kostar 2-3000 kr nya, jag betalade mindre än en hundring. Kängorna är Technica, en modell från 90-talet, och dom var på god väg att bli vinterns favoritskor, tyvärr har dom släppt från sulan och måste limmas. Jag ser dom ändå som ett fynd - kostade mig 120 kr, kostade åtminstone 10 ggr mer som nya.
 
Mössan är lite oväntat en Marimekko, inte riktigt som vi är vana att se Marimekko annars! Den är lite för stor, den sitter rätt löst, och det blåser kallt om öronen, men den vinner helt klart på hur supersöt den är, med sina garnbollar! Sminkpaletten är Kat von D, i samarbete med Too Faced, helt oanvänd kostade den 15 kr! Jag som länge velat testa Kat von D's smink tyckte förstås att det var ett superfynd! Jag har inte provat den än, jag sminkar mig alldeles för sällan, och än mer sällan i såpass mörka färger. Det ska åtgärdas nån dag framöver!
 
Till sist, två designsamarbeten till - Lindex och Missoni igen, och H&M x Marni. Båda designers gillar jag i vanliga fall också, så jag blev väldigt glad när jag hittade dom här! Missonitröjan har jag inte använt än, jag har inte lyckats kombinera den med något i garderoben än. Marnikoftan hade jag när vi var till Suss sist, den borde ja definitivt använda oftare, jag gillar den mycket! Å, jag höll på glömma - mina glasögon är ett par gamla Diorbågar, köpta för en femma på Röda Korset. Jag lät sätta i nya glas (kostade ca 1100 kr), och vips, så fick jag mig ett par supercoola designerglaijor till budgetpris!
 

Kommentera här: