om rätten att ha den kropp man har

Det är inte helt sällsynt att man hamnar i diskussioner om man försvarar människans rätt att vara tjock, plötsligt blir folk så måna om ens hälsa, folk som aldrig skulle yttra sig om rökning till exempel. Det finns så många missuppfattningar om tjockhet, att tjock är lika med ohälsosam, lat, dum osv, det jag har att säga om det, är att det ligger på personnivå, inte på gruppnivå. Det finns ohälsosamma tjocka (jag själv är tyvärr ingen hälsoförebild), lika som det finns hälsosamma (precis som med smala), det finns lata tjocka, precis som det finns väldigt fysiskt aktiva (precis som med smala), det finns både dumma och smarta tjocka (precis som med smala), storleken är främst en fråga om gener och uppväxt, och särskilt när det gäller genetiken, så är det väldigt svårt att göra något åt saken. Vad som är en definitiv sanning, är att ingen tjock har gått ner i vikt av att folk berättat för dom hur tjocka och fula och dumma och lata och ohälsosamma dom är, och jag kan garantera att dom flesta tjocka vet bra mycket mer om dieter och bantning och sånt än gemene man, för det finns inga som har bantat så mycket och misslyckats med bantningen som en tjock människa.
 
I alla fall, att försvara människans rätt att vara tjock, handlar inte om att uppmuntra till tjockhet, utan om att tjocka människors existens ska accepteras på samma sätt som smala människors existens. Vi ska kunna handla kläder i vilka affärer som helst, precis som smala människor, vi ska få plats i stolar med armstöd, precis som smala människor, vi ska kunna visa hud på sommaren, precis som smala människor, vi ska kunna äta offentligt utan äcklade blickar, precis som smala människor, och vi ska kunna se tjocka människor lika självklart i tidningar, i reklam, på film och på TV som vi ser smala människor. Främst av allt, så ska vi sluta sätta värderingar i storlek, att den ena storleken är bra och accepterad, medan den andra inte är det.
 
För mig har det varit en lång väg, som jag fortfarande vandrar (och jag låter som värsta hycklaren, med tanke på att jag ska göra en gastric bypass, men den handlar inte om att bli smal, utan om att jag har ont i leder och rygg, jag har hjärtinfarkter i släkten, likaså diabetes), att acceptera att jag är stor och att jag duger precis lika bra som om jag vore smal, och faktiskt har det främst kommit med konsten. Det är inte lätt att hitta tjocka människor i media, det är betydligt lättare inom konsten, och det är lättare att se skönheten i storleken i konsten. Och som varande konstnär, det är mycket roligare att måla kurvor än raka linjer!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: