om ett prydligt hem

Jag är världens ungefär mest lättpåverkade människa... Det krävs inte mycket för att jag ska vilja göra en sak, att bli inspirerad av nånting, att jag ska lägga det jag håller på med på hyllan för att plocka upp något annat, det kan vara en video, en film, en bok, en tidning, fb, instagram, pinterest... Den här gången var det en youtube-video som fick det att börja klia i fingrarna:
 
 
Röran hemma rensar jag lite då och då - jag tycker inte om när det blir rörigt, men i perioder tittar jag bara förbi det röriga, så fort blicken gått förbi, så glömmer jag bort det. Rätt vad det är, så kommer ett ryck, och inte sällan är det inspirerat av såna här videos - städning, decluttering, minimalism, rutiner, det låter supertråkigt, men det inspirerar mig. För faktiskt - att rensa ut, att sortera, att organisera, sånt tycker jag ju om, jag tycker om när det blir reda i oredan, jag tycker om när det är snyggt och prydligt och överskådligt, och jag mår inte bra när det är rörigt. Och ändå så blir det så alldeles för ofta, när jag är inne i nånting annat, när jag inte mår bra, det finns många tillfällen då jag låter röran växa till sig, särskilt på alla bords- och bänkytor. Just nu är det inte farligt, dels för att jag hade över Birgitta på mat i påskas, då roddades köksbordet upp (jag har målargrejer där nu, jag ska måla klart idag, och sedan plocka undan det också), köksbänkarna har jag hållit efter någorlunda ett tag, soffbordet kan definitivt bli prydligare, det ska jag ta itu med sen...
 
I alla fall. Tillbaks till videon. Hon tipsar om fem grejer för att hålla hemmet snyggt till vardags - plocka undan när du går hemifrån och när du går och lägger dig, så kommer du in till ett snyggt rum när du kommer hem/vaknar. Fundera över vad som behöver göras, tar det fem minuter eller mindre? Gör det då på en gång. Såna tips, små grejer som gör skillnad, sånt som ordentliga människor gör automatiskt. När videon var slut, så diskade jag upp den sista disken och ställde undan det som var torrt i diskstället, jag sorterade in tyger i tygskåpet (nu är det rätt fullt) och satte i ett par smyckesringar i ett par örhängen (dom har legat på soffbordet ett tag i väntan på just det), och så körde jag igång tvättmaskinen, det började bli väldigt fullt i tvättkorgen. Nu funderar jag på om det är lite väl vågat att hänga ut tvätten, bitvis är himlen väldigt mulen, och nyss skvätte det lite. Samtidigt så blåser det, och solen är också framme, så även om det inte är varmt så borde det torka rätt fort. Jag tror att jag vågar mig på det - det finns få saker som luktar så gott som tvätt som fått torka ute!
 
Såhär såg det ut när jag klev upp i morse, förstår ni varför jag tvekar med att hänga ut tvätten? Våren är inte här än, tyvärr... Men som sagt, jag vågar mig på en chansning, och tar med Alice så hon får springa och sniffa runt på baksidan medan jag hänger tvätt. Två flugor i en smäll kallas det!
 

Kommentera här: