loppislördag på en måndag - en mildare färgskala

Jag vet, det blev inget av loppisinlägget jag lovade i lördags - det blev inga inlägg på flera dagar, faktiskt... Men den här gången så var jag för en gångs skull helt oskyldig - det var vajsing på blogg.se, och jag har inte kommit in på bloggen förrän precis just nu. Så istället för att avsluta förra veckans loppisextravaganza i lördags, så avslutar jag den nu, för jag har fina loppisfynd att visa upp!
 
Det här är vad jag hittade under förra veckan, dels på Röda Korset i Hammerdal och i Strömsund, dels på facebook. Sinsemellan väldigt olika saker, men jag tycker ändå att dom har någon slags gemensam känsla, och färgerna håller ihop som om jag hade planerat det!
 
Vi börjar med mina facebookfynd, jag köpte en liten låda med en massa olika saker för 30 kronor, dom här två behåller jag, ett par grejer ska till återbruksboden på tippen, och några grejer ska ut på dasset. Porslinsasken med monogrammet är otroligt fin, tycker jag, tyvärr är det en ganska rejäl nagg på locket, men vänder jag den bakåt så syns den knappt. Tennasken är något av en enhörning - ett sånt där fynd som man hoppas på men inte riktigt vågar tro på. Har ni sett något av dom danska loppis-/auktionsprogrammen, så har ni definitivt hört Just Andersen nämnas, en väldigt känd dansk 1900-talsdesigner, och eftersom han har gjort mycket fint, så hör han till namnen jag hoppats på att någongång lyckas hitta på loppis. Och nu hade jag alltså tur! En liten tennask av Just Andersen! Den är i jättefint skick, förutom att den skulle behövas putsas upp lite (och det säger jag, som gillar tenn och mässing med patina, men nu är det lite väl mycket patina...), och jag är väldigt glad för den!
 
På Röda Korset i Strömsund hittade jag dom här (och Agatha Christieboken med den fantastiska omslagsillustrationen på dom första två bilderna) - en helt underbar bricka (den ser helt ny ut på framsidan, har lite märken på baksidan, men skicket är rent allmänt ofattbart bra), en teburk till samlingen (jag har en likadan grå redan, och den är en av mina favoriter, så jag är väldigt glad för att hittat en grön också!) och så en keramikskål från Lerkulan Keramik i Östersund (som jag tyvärr inte hittat något om när jag har googlat).
 
Skålen har lite skador i glasyren, men det kan jag leva med, för har ni någonsin sett en sån fin skål?
 
I Hammerdal hittade jag en träram utan innehåll, men bara ramen i sig är så fin, att man behöver inte ens ha något i. Faktum är, att jag inte riktigt vet vad det skulle vara isåfall, för jag vill ju att det ska passa med stilen på ramen, och ramen är rätt unik, jag har aldrig sett någon sådan förut. En liten oljemålning kanske, eller något slags broderi, eller om jag istället ska hänga något i öppningen? Tills jag kommer på något, så får den stå och vara fin på egen hand i köksfönstret, tillsammans med blommorna!
 
Jag hittade en liten keramikfågel också, den får mig att tänka på stöd för ätpinnar, så även om den inte var gjord som det, så är den det nu! Det fanns en blå också, men den saknade ena vingspetsen, så den lämnade jag kvar på hyllan. Röda Korset i Hammerdal har också ett gäng "fin"-tvålar, och såna är det alltid lite extra trevligt att tvätta sig med! För ganska precis ett år sedan, så gick jag och var sugen på att göra egen getmjölkstvål (med inspiration från Rajiv Surendra), men jag har faktiskt inte ens provat en getmjölkstvål... Så jag passade på nu, när jag hittade en på loppis, för loppispris. Är den lika fantastisk som jag inbillar mig att dom är, så ska jag defintivt göra ett allvarligt försök att göra min egen tvål i framtiden! Annat folk har fallskärmshoppning och sånt på sin bucket list, jag har gettvålstillverkning... ^_^
 
Några dagar sent, så avslutar jag alltså min loppisspecialvecka med några riktigt fina loppisfynd, nöjd och glad med dom är bara förnamnet! När jag jämför grejerna jag köper nuförtiden med grejerna jag köpte för några år sedan bara, så går min smak mer och mer åt äldre grejer - det är mer första halvan av 1900-talet nu, gentemot 60-70-talet, som var min favoritstil förr. Jag älskar fortfarande färg, men kanske väljer jag lite mjukare och mildare nyanser nu? Och jag kom nog hem med mer plast förr (inte så konstigt, med tanke på att 60-70-talen var rena plastmeckat), nu försöker jag välja bra material också, inte bara fin formgivning. Och apropå bra material, så fastnar jag mer och mer för grejer med känsla av allmoge, antingen med målade motiv, eller så känns materialet och formen allmoge. Det är väl i och för sig inte direkt vanligt att man går omkring och är missnöjd med ens egen smak och stil, men jag är nog lite extra nöjd över den väg min smak börjar ta - grejerna är fina tillsammans, material och formgivning känns ofta väldigt "äkta" och genuina, och dom kommer förhoppningsvis att fortsätta att åldras i stil. Det ska bli kul att se hur mina loppisfynd ser ut om säg fem år, fortsätter den här trenden, så har jag kanske rentav övergivit 1900-talet för 1800-talet! Fast det hoppas jag faktiskt inte, det har gjorts så otroligt mycket vackert under förra seklet!
 
Av någon anledning så blev jag på humör för att lyssna på All around the kitchen i helgen, och eftersom jag har den på en av mina absoluta favoritspellistor, så är det den som blir mitt soundtrack för idag! Imorgon så tänkte jag prata om, och visa, vad jag sysslade med under förra veckan (jag var fasligt aktiv, faktiskt!), vi ses då!
 
 

Kommentera här: