ut till skogs och trädgårdsbelysning

Mina och Alice kvällar är vanligtvis väldigt tidiga - jag går ut med henne vid halv sju-sju, kollar på ett program eller två, läser lite, och så somnar vi på soffan vid halv nio-nio, för att sedan vakna vid elva-tolv, gå ut och kissa, ge alla lite nattamat, och gå upp och lägga oss. Jag kämpar för att hålla mig vaken tills vi har varit ute på kvällspromenad, och Alice älskar att sova ovanpå mig i soffan, så den där kvällstuppluren (kan man kalla det för tupplur när man sover i flera timmar ibland?) är bland det bästa på hela dagen!
 
Men - igår kväll så bröts våra vanliga kvällsrutiner, när Matilda skrev och frågade om vi ville följa med ut en sväng till skogs. Klart vi ville! Hon har sitt smultronställe, och vi fick följa med dit, jag packade ner ett par burkar att plocka bär i, och hemgjort myggmedel (det funkar bra på myggen här hemma, men myggorna i skogen sket högaktligen i det - tur att jag inte får myggbett, men lika irriterande är dom ändå, nästa gång tar jag med en myggspiral, och den dagen jag har råd så tänker jag investera i en sån där bärbar myggskrämma!) och en tjocktröja som var absolut overkill hemma, men väldigt behövlig ute i skogen! Eftersom Matildas ställe är mitt ute i skogen, så fick Alice springa lös (hipp hurra, tyckte hon!), och jag gjorde mitt bästa för att fylla åtminstone en burk med blåbär.
 
Det fanns rätt gott om blåbär, men dom var små, och jag har inte fokus nog att tömma en blåbärsbuske i taget, utan plockar några bär här och där, och då blir det si och så med bären, och myggorna var en plåga, och när jag till slut gav upp så hade jag fått ihop en knapp halvliter bär bara. Men jag ska koka mig en liten burk sylt i alla fall - det känns som slöseri med jobb och energi att bara äta upp dom som dom är, rakt upp och ner!
 
Förresten, det första Matilda gjorde, var att hitta en liten groda, ni kan se hur söt den var här!
 
När vi kom hem, så var det precis lagomt skumt för att ta en bild på min nya trädgårdsbelysning (när vi är ute och nattkissar, så brukar det vara rätt kolsvart, ingen mening att ta fram kameran då!) - jag köpte ett par solcellslampor på Dollarstore för ett par veckor sedan, 2 stycken för 30 kr, så superbilligt. Jag vågade mig på det sedan jag sett trädgårdsbelysningen hos pappa, och då fick höra att det var bland annat såna billiga lampor, och att dom funkar bra. Dom lyser inte upp några stora ytor, men det är lite mysbelysning, och det är fint att det händer något i trädgården även när det är mörkt ute, annars är det ju bara olika nyanser av svart. Så när jag får pengar igen, så ska jag köpa några fler lampor, och sticka ner dom här och var i trädgården!
 
Förresten, det ljusgråa i bakgrunden, med stenarna, det är den delen av rabatten som jag täckt med kartong för att ta död på ogräset, det får se ut sådär ett par år, så kan jag fylla den rabatten med perenner sen också. Jag fyller femtio om två år, så jag får se om jag lyckas plantera det sista tills dess. Om inte annat, så är det en bra sak att födelsedagsönska då, ett gäng perenner och några säckar jord!
 
Jag har skrivit mer än en gång om min kamp att få fina pelargoner - jag har försökt och försökt i över tjugo år, och det blir bara tunna spetor med ett par-tre blommor som mest. I år gav jag upp! Jag tog dom som överlevt vintern (3-4 stycken av sådär 15 pelargoner), satte dom i en stor kruka, öste på hästbajs, och ställde ut dom på gräsmattan. Jag har vattnat nångång när det varit torrt i flera dagar, annars så har jag inte brytt mig så mycket om dom. Och jag har aldrig haft så fina pelargoner förut, och dom har knappt ens börjat blomma (förutom doftpelargonen, den blommar!)... Ett gäng knoppar är på gång, och håller vädret sig någorlunda varmt åtminstone en månad till, så är förhoppningen att jag kommer att få en fantastiskt tjusig pelargon! Eller ja, det är flera pelargoner i en, tre-fyra olika är det som jag har satt ihop, en doftpelargon, en Mårbacka (om den har klarat sig, den pös ihop när jag satte ut dom, jag klippte av det som såg ok ut och stack ner dom i jorden, men frågan är om dom klarat sig), en rosenknopp och en brokbladig pelargon - dom blir fina tillsammans när dom blommar, hoppas jag! Men, trots att jag äntligen verkar ha fattat hur pelargoner vill ha det, så ger jag upp pelargonerna hädanefter. Ja, dom dyrare sorterna som jag försökt övervintra, alltså. Hädanefter kommer jag att köpa billiga "4 för 100 kr", sätta ihop dom i en kruka, och sen kompostera dom när sommaren är slut. Jag gillar inte slit och släng, men det blir slit och släng-pelargoner för mig hädanefter!
 
I alla fall. Det jag skulle visa, var att jag har satt en solcellslampa i pelargonkrukan också. Den står vid min infart, så den är bland det första man ser när man kommer till mitt hus, så jag tyckte att den var en lämplig blomma att visa upp lite extra. Dessutom, bara den sätter igång att blomma ordentligt, så blir det ännu finare!
 
Så ja, mitt tips för idag, är billiga solcellslampor (det finns massor av alternativ och olika prisklasser), dom piggar upp i trädgården för väldigt få kronor, och funkar dessutom bra på en balkong eller en liten uteplats också (nästan ännu bättre, skulle jag säga!). Allt som har med trädgårdar att göra måste inte vara dyrt, och måste inte kräva en massa jobb. Ibland räcker det med att sticka ner en lampa i rabatten, och sen bara låta den vara. Glöm förresten inte att slå på lampan, det gjorde jag först, och trodde att dom var trasiga...
 
Dagens soundtrack kändes bara rätt, inga baktankar eller något. Nu ska jag ta och koka mig lite blåbärssylt och kolla på Love your garden...
 
 

Kommentera här: