fredagsfavoriter - ett färgglatt hem, rajiv-städning, liziqi-maraton och ett egyptomaniskt hem

Till den här veckans favoriter hör förstås att jag och Alice fick följa med till skogs, och att jag lyckades hitta några bär, och att jag har kokat mig lite sylt (man behöver inte plocka massor för att man ska kunna förädla det sedan, några deciliter bär blir en burk sylt, hittar man mer bär så kan man koka mer sylt om man vill, men att låta sig hindras av att man inte kan/vill plocka litervis med bär, det är bara onödigt!), och att jag bakat gahkku och rabarberkaka - små saker egentligen, men som sätter guldkant på tillvaron! Litegrann på det temat är också mina internetfavoriter den är veckan, ett par av dom i alla fall. Ett annat tema som kan skymtas, är att man låter sina intressen få synas i hemmet också (det är jag en varm anhängare av!), fast egentligen - det finns inte direkt något gemensamt tema för mina favoriter idag, det är helt enkelt bara några videos som jag fastnat för i veckan. Om dom spretar så är det för att jag är spretig också, och det vet ni ju redan att jag är! Bra och inspirerande är dom i alla fall!
 
 
Hem som är fyllda med mönster och färg, dom fastnar jag alltid för (nästan alltid, i alla fall - väldigt ofta!), och när hemmet är så fint som det här, då fastnar jag definitivt! Och när hemmet innehåller det här:
 
 
 
Ett rum med Alice i Underlandet tema! Ja, då är det kärlek från min sida! Jag kan inte begripa, att det inte är fler hem som inreds med inspiration från AiU, för böckerna är verkligen visuellt superinspirerande - tänk bara på alla utgåvor som getts ut, illustrerade av så många olika konstnärer, Alice har nog inspirerat fler konstnärer än någon annan bok genom tiderna! Men jag har lyckats hitta väldigt lite inredning med känsla av AiU, och det är trist! Mitt vardagsrum är ju svartvitrandigt, min ursprungsinspiration var Tim Burton/Beetlejuice, och mina färgaccenter är rosa/lila/grönt, men byter jag ut dom färgaccenterna mot ljusblått/rött/rosa, så kan jag lika gärna låta mig inspireras av Alice i Underlandet. Jag kom på det i efterhand, men det är en sån genialisk upptäckt, så jag måste försöka få tag på gardiner och kuddtyger så jag kan byta ut Beetlejuice mot Alice när andan faller på! 
 
I alla fall, så älskar jag det här rummet - det är inte förutsägbart Alice-inspirerat, men det är superfint! Vill ni förresten se ett hem som verkligen gått all in på AiU, kolla här!
 
 
Varje gång det läggs upp en ny video med Rajiv Surendra, så får jag en ny favorit, även om det handlar om något så trist som storstädning. Men dels lyckas han göra till och med städning omsorgsfullt och genomtänkt, dels tycker jag att det var kul att se att han funkar som mig - när han får hem något nytt och fint till hemmet, så städar han och gör fint, så att det sen blir ännu roligare att få nytillskottet på sin plats!
 
 
Varje gång jag tittar på Liziqi's videos, så blir jag totalt wow-ad - hon är helt fantastisk! Sen glömmer jag bort henne mellan gångerna (nu är det över ett år sedan hon lade upp en ny video, då är det lätt att glömma, när det inte dyker upp något nytt), och när jag sedan återupptäcker henne så blir det wow igen. Varenda gång. Den här gången, så håller jag faktiskt på att titta igenom alla hennes 128 videos (eller så långt fokuset håller i sig), och det är en massa wow! Mina favoritvideos, är när hon odlar och skördar och förädlar, alternativt går ut i naturen och skördar och sen förädlar, visst är videosarna med bara matlagning också bra, men då brukar min koncentration tyvärr brista, och jag blir sittande med mobilen istället... Men för den som är intresserad av odling, trädgårdar, självhushållning, hållbarhet, kinesisk mat och kultur, DIY, fina inredningsdetaljer osv så är hennes videos en skatt! Hon är som Christine McConnell och Rajiv Surendra, hon kan precis allt, och hon gör precis allt väldigt bra - hon är definitivt en inspiration!
 
 
Något som alltid (eller åtminstone så länge jag kan minnas) har legat mig varmt om hjärtat, är det forna Egypten - såpass att jag studerade egyptologi i Uppsala på 90-talet. Två av dom sakerna jag verkligen ångrar, är dels att jag inte avslutade utbildningen (jag hoppade av under D-kursen efter att ha tillbringat tre dagar i sängen med vansinnig magont, utan att kunna ringa läkare pga ingen telefon, och jag insåg då att jag helt enkelt inte klarade av att hänga med längre), och dels att jag gjorde mig av med kurslitteraturen (efter att ha kånkat med dom i flytt efter flytt, så gjorde jag mig till sist av med dom när jag flyttade från Nynäshamn, och ångrade det ganska exakt på en gång). Jag har inte många fornegyptiska detaljer hemma, ett par bokstöd i form av faraoner, en större Bastet-figur och ett par små, och en liten skarabé, allt fyndat på loppis genom åren. Att jag fastnat för det här hemmet, tillhörande Vintage Egyptologist Colleen Darnell och hennes man, är alltså inte så konstigt! I den här videon så får vi se lite av deras hus, fokus är på dom "egyptomaniska" detaljerna, och berättelsen runt dom (Egyptomania har varit en grej under flera perioder i världshistorien, varje gång som det forna Egypten återupptäckts, blivit modernt, och tolkats genom samtidens ögon, nu senast var då Tutanchamuns grav upptäcktes på 20-talet - och självklart så har jag skrivit ett blogginlägg om 20-talets egyptomani!), jag hade gärna sett mer av deras hem, men är glad för den lilla kik vi får!
 
Förresten, är ni också intresserade av Fornegypten, så har jag en spellista på youtube med en massa dokumentärer och videos om just det!
 
Jag fortsätter på samma tema (inget tema alls, alltså) med morgonens spellista, spotify tipsade om den här spellistan för mig, och jag hade inget emot den alls, utan det är vad jag börjar dagen med idag!
 
 

Kommentera här: