bråttom med att hemmafixa

(Bilden är drygt fem år gammal, även om jag inte har gjort så mycket ute, så ser det ändå rätt annorlunda ut nu - trädgårdar förändras rätt mycket med tiden, även när man bara låter det växa på egen hand! Ja, så spelar det förstås roll att bilden är tagen på våren, och nu är det sensommar!)
 
En lördag utan loppisfynd, är det ens en lördag, kan man fråga sig. Jag var faktiskt in på Röda Korset när jag var in på byn i veckan, men kom bara därifrån med en pocketbok, en gammal sytidning och en gammal kokbok (7 kronor sammanlagt - det är priser i min smak!), inget att visa upp, alltså. Däremot så har jag hittat grejer på facebook, grejer som jag varit på jakt efter i nästan exakt två år - fler köksstolar! Jag köpte ju ett par stolar på auktion för ett par veckor sedan, stolar som jag trodde skulle funka som alternativ under tiden jag letade såna jag egentligen ville ha, men dom funkade inte alls, och jag sålde dom några dagar senare. Men igår kväll, så lade jag upp en efterlysning på facebook, och fick svar senare på kvällen - tre stolar var det en karl som hade att sälja. Dom är inte exakt lika, men lika nog, och det känns så väldigt bra att jag äntligen kommer att ha mer än två stolar runt köksbordet - det är två år sedan sist! Tyvärr (fast inte tyvärr) så fick jag napp fortare än vad jag hade trott, så jag fick be honom hålla på stolarna tills jag får pengar, och som tur är, så var det inga problem. Så om 1½ vecka så ska jag hämta stolar, hurra! Och vet ni vad lämpligt i tid det är - om en månad så fyller jag år, med lite tur så får jag påhälsning av åtminstone några gratulanter, och då är det bra att ha stolar så att det räcker. Dom senaste åren, så har jag skramlat ihop vad jag har i pallväg när det kommit mer än två personer på besök, det ska bli skönt att slippa det!
 
Men jo, det finns ju en anledning till att jag fick bråttom att fixa stolar (eventuella födelsedagsgratulanter är bara en bra bieffekt!) - Vem bor här söker deltagare i Jämtland för inspelning i slutet av september, och jag har ju velat vara med där hur länge som helst! Så jag fick lite eld i baken, jag ska skicka in några bilder hemifrån idag, så får vi se vad dom säger. Färgglada hem såg jag i alla fall att dom söker, och färgglatt kan man kalla mitt hem, i alla fall bitar av det (uppe är det fortfarande murrigt, jag har inga direkta planer för dom rummen heller, ja förutom sovrummet, men hallen kommer att få vara som den är, och målarrummet vet jag inte hur jag vill göra om, men i trappen däremot ska trappstegen skrapas och snickerierna målas, men det blir i framtiden), och annorlunda, fint och lite knasigt bor jag också, och väldigt mysigt. Jag sökte ju för några år sedan, men tror att jag föll på att det var för lite sökande i närheten - jag skickade in tre omgångar bilder och videos, så jag kom en bit på väg.
 
Men jo - kommer jag med, så är det förstås en till sak jag får bråttom med att fixa - porslinshyllorna i köket! Fast jag hade redan en deadline där, jag vill ha klart dom till min födelsedag, och den är som sagt om en månad. Jag ska köpa väggskenor och konsoller när jag får pengar (så jäkla typiskt att jag inte har tillgång till Biltema, dom har billigast konsoller!), och hyllplanen som jag hade tänkt skjuta på, dom måste jag förstås ta mig råd med nu också. Återigen blir det en månad med tom plånbok, men det är värt det för att äntligen få upp porslinet på plats! Just nu, så har jag ju stoppat in mitt porslin lite här och var där det får plats, när jag kan ställa upp det på hyllorna, så blir det utrymmen för andra grejer som också är instoppade här och var, så det blir en dominoeffekt när hyllorna skruvas upp. Många grejer, porslin, pyntgrejer, böcker, som nu står och känns ta plats, kommer äntligen att kunna flytta till sina permanenta hem!
 
Det är förstås många andra grejer som jag gärna hade velat ha gjort om jag ska visa upp mitt hem på TV (som att lägga nytt golv i kök och hall, eller att måla om hall och trapp, som sagt, och att fixa staket och grind på gården), men det finns ingen möjlighet i världen. Det får bli som det blir i så fall. Men - jag fick ju tag på en stor matta för ett tag sedan, den blir perfekt att ha under köksbordet, så syns inte fullt lika mycket av mitt fula golv. Jag ska också kolla igen på ett tyg jag såg på Röda Korset sist, det är randigt i rosa och vitt, kraftig bomull i och för sig, men det kanske funkar ändå, men viktigast av allt är att det var över åtta meter, om jag minns rätt, nog för att sy fyra längder av! Och jag tror att rosa-/vitrandigt blir bra i vardagsrummet, rosa är en av accentfärgerna både till mina Beetlejuice-planer och mina Alice i Underlandet-planer. Så jag hoppas att tyget finns kvar när jag får pengar, och att det är så mycket som jag hoppas att det är, och att det inte är alltför tjockt. Å, en mässingsgardinstång till köket vore det också väldigt bra om jag fick tag på! Jag känner ingen som råkar ha en sån liggande? Och så ska jag plantera några krukor med blomskott, det är rätt tomt i fönstren efter alla blommor som dött, det behövs påfyllning för att det ska se någorlunda ok ut!
 
Jag har också några trädgårdsplaner för den närmsta månaden (fast det har inget att göra med Vem bor här, även om det inte skadar att få det fixat) - jag har fortfarande inte ryckt upp alla brännässlor, och häromdagen så kom jag fram till att det nog inte är helt överväldigande mycket att gräva bort allt ogräs i landet på framsidan. Dom första åren jag bodde här, så odlade jag grönsaker där, men nu har det stått och grott igen. Eftersom det är riktig jord där, så är det inte så tungt att gräva, tänker jag, och det är inte så vansinnigt stort. Tanken är att göra klart det i höst, så att jag kan plantera i det till våren, vare sig det nu blir något ätbart, eller om jag fortsätter med mina perennplaner. Faktum är, att många delar på sina perenner på hösten, och många kastar bort en massa plantor då, och skulle jag lyckas få tag på något sånt, så är det bra att ha någonstans att sätta dom, även om det är tillfälligt, tills jag kan plantera i stubbrabatten.
 
Och jag som inte trodde att jag hade något att säga idag, jäklar vad jag surrat på! Nu ska jag gå och koka mig tomatsoppa (jag råkade komma på ett recept på jättegod tomatsoppa - vatten, buljongtärning, rejält med tomatpuré, en klick gochujang och salt och peppar, och bara låta det koka ett par minuter - snabbt, enkelt, billigt och gott!) och försöka få klart muddarna som jag jobbat på dom senaste månaderna, det är bara en sista virkad kant kvar nu. Jag fortsätter att lyssna på dagens soundtrack, det var trevligt och lättlyssnat!
 
 

Kommentera här: