böcker för sen sommar och tidig höst

Igår frågade Matilda igen om jag och Alice ville följa ut till skogs, och det ville vi förstås! Den här gången tog hon med sig Egon också, och eftersom Egon är Alice bästa hundkompis, så blev det ännu roligare ute i skogen igår än i förrgår - oj vad Alice sprang, och grävde, och klättrade, och kröp under hallonbuskar, och helt enkelt levde sitt allra bästa liv! Jag slogs med hallonbuskar och brännässlor och myggor och bromsar... Men jag hittade lite hallon också (faktum är, att det fanns massor av hallon, men dom var antingen hopplösa att få tag på, eller pyttesmå, eller omogna, eller fulla med mask eller allmänt dåliga, men jag har aldrig förr sett så många hallonbuskar i mitt liv!), ett par deciliter kanske, nog för att koka mig en liten burk sylt. Och så hittade jag lite ljung, och plockade en liten bukett att stoppa i mommas gamla kaffekanna, som jag har ute på bron, och som får blommor efter säsong och efter plånbok (vintern är lättsammast, då går jag bara ut och plockar några barriga kvistar, allteftersom vad jag hittar). Och gulligast av alltihop, var alla små grodor vi såg! I förrgår filmade jag den första grodan vi hittade, igår var det grodor precis överallt, så det gällde att kliva försiktigt! Jag gav till sist upp allt vad hallonbuskar hette, sedan jag fick en jättespindel i ansiktet (jag såg som tur är inte att det var en spindel förrän jag hett bort den och den låg nere på backen, jag har inte mycket emot spindlar, men jag hade inte uppskattat att veta att jag hade en stor rackare på kinden!), som tur var så var det ungefär samtidigt som Matilda gav upp också! Värst var förstås myggen, jag får inte myggbett, men sticker mig gör dom ändå. Och broms, dom hugger rätt igenom kläderna, dom är bland det värsta jag vet!
 
Men idag så tänkte jag inte skriva om skogsutflykter, utan jag tänkte tipsa om sensommarläsning! I södra delarna av landet så är det fortfarande varmt och somrigt, vi har inte haft direkt varmt sedan värmeböljan i juni, utan våran sommar har definitivt haft höstvibbar. Ännu mer nu, en bit in i augusti - det börjar kännas att sommaren snart är slut! Och även om böcker för många hör ihop med semestern, och även fast sommaren snart är slut, så tänkte jag tipsa om ett helt gäng böcker - lagomt mysiga, lagomt feelgood, lagomt lättsamma - helt enkelt lagom läsning för sen sommar, tidig höst! Det är lite feelgood, lite deckare, lite fantasty, en del på engelska, många på svenska, så dom flesta borde kunna hitta något som låter intressant!
 
Emma Hamberg (särskilt Rosengädda-böckerna) är perfekt sommarläsning, dom bästa svenska feelgoodböckerna, enligt mig. Eftersom dom är lätta att sträckläsa, så kan man hinna läsa dom under den sista semesterveckan!
 
Min bästa feelgood alla kategorier, är Victoria Claytons böcker. Dom här tre är dom enda jag har hittat på svenska, och jag har inte lyckats hitta några av hennes andra böcker på någon av alla mina loppisbesök genom åren, så jag får nöja mig med att läsa om dom här någon gång ibland. Men det gör jag gärna - dom här är så bra, och så mysiga! Dom är ganska gamla (finns ofta på loppis och förstås på bibblan), och skrevs alltså innan feelgood blev en löpande-bandet-industri, så till skillnad från många nya feelgoodböcker, så är dom här riktigt välskrivna.
 
Svensk retro-feelgood hittar man i Eli Åhman Owetz lilla Roslagen-universum! Det har kommit flera böcker med loppisfynd och retroprylar dom senaste åren, men jag undrar om inte Anna-Lisa-böckerna var först ut. Dom kan i alla fall rekommenderas - lättsamma och trevliga, och som sagt, en massa retro!
 
Feelgood på engelska skriver Hester Browne, också med vintagekänsla. Dom jag hade tänkt tipsa om, är dom tre böckerna i The Little Lady Agency-böckerna (jag stör mig så på att en av mina böcker är i större format än dom andra, och alltså inte ryms upprätt i bokhyllan...), men hennes andra böcker är också trevliga!
 
Cozy Mysteries är en stor grej i England och USA (särskilt i USA), det är som om feelgood och deckare fått barn, och dom barnen har en massa skilda intressen, och så skrivs det böcker om just dom. Jag har cozy mysteries på temat stickning, vintage, häxor och spådom, men det finns om vin, inredning, trädgårdar, bakning, antikviteter, mm mm, och även om dom kanske inte är världens mest välskrivna böcker, så är dom mysig läsning. Perfekt för när kvällarna blir mörkare och svalare, under en filt i soffan med en stor kopp te. Just den här serien handlar om en häxa som har en vintageaffär i San Fransisco, och så träffar hon på en massa mysterier att lösa.
 
Mer traditionella deckare skriver Denise Rudberg med sin serie om Marianne Jidhoff. Vill man åt något som inte är blodigt och grafiskt och läskigt, utan väldigt civiliserat och i lyxigare miljöer, så är dom här böckerna trevliga! Lite samma anda som Jan Mårtensons böcker om antikhandlaren Johan Homan, fast inte fullt lika upprepande (dom är trevliga om man läser nån bok bara, men sen börjar dom alla likna varandra, men å andra sidan är det trevligt att böckerna utspelar sig bland gamla grejer och gamla miljöer).
 
Till sist några ungdomsböcker. Maria Gripe, förstås - Tordyveln flyger i skymningen är ett måste att läsa varje sommar för mig, men nu när det börjar vara mer höst i luften, så skulle jag hellre tipsa om Skugg-serien. Höst och mystik, det passar bra ihop!
 
Anne på Grönkulla av LM Montgomery passar i och för sig alltid, men extra bra under sommar och höst. Det finns en anledning till att det här är en klassiker, och att den filmatiserats mer än en gång - det är helt enkelt fruktansvärt bra böcker! Och när vi nu är ute efter mys, så hamnar vi helt rätt med böckerna om Anne - få böcker är lika mysiga!
 
Till sist böckerna om Theodosia av RL LaFevers, dom utspelar sig i viktoriansk tid i England och Egypten, bland egyptiska muséer, mumier och förbannelser, och är sålunda som gjord för tidiga höstkvällar! Huvudpersonen är en tio-årig flicka, så böckerna är inte läskiga alls, bara mysiga! Tyvärr är dom på engelska, annars så skulle jag rekommendera dom till varenda unge som gillar att läsa, men som tur är, så är dom väldigt trevliga för oss vuxna också!
 
Nu ska jag och Alice ge oss ut ruskvädret, kattmat och sånt oumbärligt måste köpas, och jag ska kolla om det kommit in några pocketböcker på Röda Korset (dom kostar 1 kr/styck där, svårslaget pris!), men jag längtar redan efter att få komma hem och välta omkull mig på soffan med Alice ovanpå mig. Mysigare än så blir det inte!
 
Dagens soundtrack blir lite Raveonettes-radio - lagomt mysig musik som inte hade mått dåligt av lite sol, men också funkar bra med regn och rusk.
 
 

Kommentera här: