bloggklubben och en snabbtitt på min blogg

Om två år så är det tjugo år sedan jag startade min första blogg. Japp, tjugo (20!!!) år sedan - tänk att bloggar har funnits så länge! I början var det nånting som få hade hört talas om, sen kom stora bloggvågen, och sen så tog instagram över, och många bloggar försvann, och började instagramma istället. Jag har varit med hela vägen, men jag fick tyvärr aldrig vara med som "framgångsrik bloggare", jag har aldrig tjänat en krona på min blogg. Däremot så kan jag vara med och tävla om priset för "trägen bloggare", för med några kortare undantag, så har jag bloggat regelbundet i 18 år nu. För att vara så "flaxig" i allting annat jag gör, hoppa från det ena till det andra till det tredje till det första igen till det fjärde - ja, kolla bakåt i min blogghistorik, och ni vet precis vad jag pratar om, ja, för att ha så svårt för att hålla mig till någonting specifikt, så är det helt otroligt hur jag klarat av att hålla mig till att blogga så länge!
 
 
I alla fall. Som jag just sade, bloggarna har till stor del tagits över av instagram, av snabba ryck och quick fixes, korta texter, foton och korta videos, gedigna, textbaserade inlägg är i det närmaste ett minne blott. En som stört sig på det, och som har hittat på ett sätt att uppmärksamma bloggarna igen, är Alicia Sivert. Tillsammans med Underbaraclara och Elsa Billgren, så är hon nog den bloggare jag följt längst och mest kontinuerligt, dels för att hon skriver en bra och inspirerande blogg, och dels, förstås, för att hon fortfarande håller på! Hon har nu startat Bloggklubben, en samlingspunkt för kreativa, inspirerande, hållbara bloggar. Som hon skriver:
 
Därför startar jag nu Bloggklubben (eller Bloggväldet som min telefon autocorrectade ordet till). En samlingsplats för oss som tröttnat på korta klipp och snabba kickar. På reklamen som tar allt större plats, algoritmerna som döljer inlägg vi hade velat se och den försäljning av våra klickbeteenden som de stora medieplattformerna ägnar sig allt mer åt idag. Vi som vill läsa och skriva kurerade texter med fokus på kreativitet, hållbarhet och självständighet. Hellre ro en stund motströms för att komma fram till någons vildvuxna paradisö än att lotsas runt av en turistbåt och se allt men aldrig få gå iland. Vi vill stötta varandra i att göra bloggvärlden levande igen. Välja kvalitet före kvantitet, integritet före statistik, själ före antalet klick. Ingen behöver göra slut med Instagram för att vara med – det här är ett alternativ. Ett långsamt, helhjärtat alternativ för den som längtar efter bottnen och bredden.
 
Bloggklubben är kort sagt en lista med deltagande bloggar, och jag kan varmt rekommendera att bokmärka Bloggklubben, för då har ni med ett snabbt klick eller två tillgång till massor av bra och inspirerande läsning! Jag fick vara med på listan, hurra!
 
Och det är anledningen till den andra halvan av det här inlägget (som kommer att bli långt och ordrikt, och länkrikt!) - jag har fått nya besökare den senaste tiden, besökare som har kommit från Bloggklubben (välkomna!), och det vore jättetrevligt om dom besökarna stannade kvar och blev läsare också. Eftersom jag har bloggat här sedan 2009, och eftersom jag har bloggat om en massa olika saker under dom åren, så tänkte jag presentera mig själv lite, och länka till några inlägg och några kategorier som jag gillar lite extra mycket! Jag ska försöka att hålla mig någorlunda kort, för jag erkänner (och ni kan redan se tendenser till det) - jag tycker om att prata, och jag tycker om att skriva, orden drar gärna iväg med mig.
 
 
Så först av allt. Jag heter Malin, jag är snart 48 år gammal, jag bor i ett litet hus i Jämtland med en hund och tre katter. Jag är utmattningsdeprimerad sedan snart tio år, bipolär sedan nästan hela mitt liv, och därmed långtidssjukskriven och utfattig (jag väntar på svar på min ansökan om sjukersättning, jag hoppas på ett ja, det skulle hjälpa mycket!). Mitt sätt att hantera ett liv som kan vara skitjäklajobbigt, är att dels läsa och titta på film och serier massor, men också att hitta saker, personer och företeelser som intresserar och inspirerar mig, och som ger dagarna mening. Min bipolära hjärna är fortfarande manisk ibland, även om kroppen inte orkar vara det längre, och nya och gamla intressen avbryter varandra hela tiden, och inuti min skalle så studsar dom omkring som i ett flipperspel. Ibland håller ett intresse i sig en stund, ibland går det över fort. Oftast krävs det mycket lite för att jag ska snurra igång med något nytt, och det förklarar varför min blogg är väldigt spretig!
 
Nu kör vi lite länkmaraton, här är några av mina egna favoriter här på bloggen, men kika gärna runt på egen hand sen och hitta egna favoriter!
 
 
Först av allt, så har jag några regelbundet återkommande kategorier, för den som inte är intresserad av att läsa precis allt jag skriver om, men som gillar något av det jag skriver i dom kategorierna, så vet ni vilken dag ni ska kika in på bloggen! Dom som återkommer (även om det inte är precis varje vecka) är målarmåndag, tjusiga tisdag, fredagsfavoriter och loppislördag. Den förstnämnda och den sistnämnda är ganska självförklarande, dom perioder då kläder och stil känns roligt, så skriver jag oftast på tisdagar om just det, och på fredagar så brukar jag samla sånt jag har fastnat för på internet (oftast, men ibland dyker favoriter ur verkligheten också upp). För mig, så blir sånt jag hittat och tycker om ännu bättre när jag får dela det med andra, så det dyker upp en hel del tipsiga inlägg på min blogg, under kategorierna böcker, film & tv, bloggar, vloggar & instagram och hemma hos tex så tipsar jag hejvilt! 
 
 
 Med tanke på hur trist mitt liv hade kunnat vara, så lägger jag ner krut på att göra det så bra som det bara går, och jag letar aktivt efter inspiration till det. Jag lever väldigt enkelt och väldigt billigt, så livskvalitet för mig är något helt annat än för dom flesta - lyxkonsumtion är helt enkelt inget för mig! Jag skriver nångång ibland om just sånt: rajiv surendra, att lägga krut på att göra själv, fredagsfavoriter - livskvalitet, fina och bra grejer i köket, kitchen for singles, bjud dig själv på omtanke, och så pratar jag bipolära jobbigheter.
 
 
Andra saker som är viktiga för mig, är saker som miljö och hållbarhet, kroppspositivitet, feminism osv, det är inget jag skriver ofta om, men nån gång ibland dyker det upp ett inlägg. Något sånt här tex:  plastic not-so-fantastic, dubbla budskap, om rätten att ha den kropp man har, mera mens åt folket, och hela kvinnor kan-kategorin är sprängfull med film och tv med fokus på kvinnor, förutom alla "vanliga" inlägg!
 
Jag ses nog som barnslig för min ålder av många, och på många sätt är jag det, jag lever inte ett direkt "vanligt" liv för att vara en medelålders kvinna - jag har ingen partner, inga barn, jag jobbar inte, har knappt någon inkomst, och sen så klär jag mig mer alternativt än dom "vanliga" medelålders kvinnorna, lyssnar på mer alternativ musik, har mer alternativa intressen, och ja - en del av dom intressena gillas oftast av dom som är mycket yngre. Julkalendrar tex, jag älskar julkalendrar! Och dom olika "aesthetics" som ungdomarna håller på med nuförtiden (bra alternativ till att vara med i olika gäng, tycker jag!), dom kan jag tycka är rätt roliga också. För min del, så handlar det mycket om att när jag är på ett visst humör, då funkar bara böcker/filmer/serier/musik/osv som är på samma tema som mitt humör. Om det skulle råka vara att det humöret skulle råka passa in i en viss estetik, då är det lättare att hitta fler filmer/böcker/serier/musik/osv på det temat. Dark Academia, tex, eller mori girl (numera säger man väl mer cottagecore om en väldigt liknande estetik) dyker alltså upp ibland som tema för mina inlägg. Om man som jag gärna tittar på film/tv som är i tema med ens humör för stunden, då har jag massor av tips under min film&tv-kategori, det är film och tv på tema trädgårdar, konst, Dark Academia, mode, färgglatt, inredning, mat, mm.
 
 
 
Andra saker jag tycker om, och gärna skriver om i perioder, är tex Alice i Underlandet, Twin Peaks, japanskt, Halloween, och sånt som jag pysslar med, och följdaktligen också skriver om ibland (eller ofta) är inredning, trädgården, konst, DIY av olika slag, och ibland så sysselsätter jag mig med större projekt som får räcka en längre tid innan jag betraktar dom som klara, som när jag målade om mina Isfolketböcker, eller mitt "en handgjord och loppisfyndad garderob"-projekt, eller mitt tarotkortsprojekt. Och något som alltid dyker upp i min blogg, är förstås mina djur! Men det behöver jag väl knappt säga?
 
Det är inte meningen att jag ska gå igenom hela bloggen (dessutom har jag gahkku på jäsning som måste bakas ut och gräddas nu...), så jag sätter punkt här! Jag vill bara ge en försmak på vad man kan hitta i en 13 år gammal blogg, skriven av en människa som är delvis bipolär och sålunda manisk ibland och sålunda studsar från det ena intresset till det andra, men som samtidigt är utmattad och fattig och begränsad i vad hon kan studsa mellan, men som ändå inte gett upp att försöka.
 
Och jag avslutar som jag brukar avsluta mina inlägg - jag lyssnar jämt på musik när jag läser, och jag läser mycket. Jag gör också mitt bästa för att matcha ihop musiken med boken, eller med humöret i allmänhet, eller nångång ibland med inlägget jag just skrivit. Det är väldigt sällan "mainstream radiomusik", det är oftare mer åt det alternativa hållet, eller musik som kanske inte är så känd i Sverige (jag älskar Spotify, all denna möjlighet att hitta ny musik!), eller så är det helt enkelt gamm-musik (och det är i och för sig inte så väldigt alternativt - vi är många som lyssnar på äldre musik!). Idag bjuder jag på två av mina favoritspellistor, vill ni se mer av vad jag lyssnar på, kolla antingen på min spotify-profil eller skrolla bakåt i min blogg!
 
 
 

Kommentera här: