hejdå köksskåpen!

I förmiddags hämtades köksskåpen, och numera så känns köket betydligt rymligare! Jag känns också ha betydligt mer jobb kvar än vad jag hade trott - jag har aldrig renoverat kök så här pass, jag har bara målat och tapetserat förut, så jag var inte beredd på hur mycket det är att fixa bakom skåpen. Apropå bakom skåpen - det fanns inte några gamla tapeter att titta på, vilket jag hade hoppats, men bakom tapeterna ovanför skåpen hittade jag litegrann. Det här är det enda som jag hittade av det äldsta lagret tapet, jag gissar på att den är från då huset byggdes, 1947 (om jag minns rätt). Det finns inte mycket kvar av den, men den ser väldigt fin ut, det jag kan se!
 
Mina blommiga tapeter ska förstås tas bort, likaså alla andra tapetlager som sitter löst (en del lager går att ta bort ända ner till en typ luddig träskiva, den är tjock och porös och känns som rena jäkelskapen att spackla och grundmåla sedan...). Det är en del nivåskillnader och ojämna kanter som behöver slipas ner och spacklas, jag måste spackla på glasfiberremsor på några ställen, och väggen mår nog bra av ett lager tapetklister före ett lager vitfärg eller två. Inte förrän väggen är tilljämnad och utslätad som ett hollywoodansikte är det dags för att tapetsera, och det känns som att det kan ta ett tag att komma dit. Men jag kom till det här stadiet i renoveringen snabbare än vad jag hade trott, så det är ok - jag hoppas bara att jag lyckas få till väggarna bakom överskåpen någorlunda bra! Som tur är, så kommer mycket att döljas bakom hyllor och porslin (apropå hyllor, så funderar jag på hur jag ska lösa konsollerna - jag har en strömkabel som går tvärs över väggen, den är i vägen både för en konsoll och för ett elfasystem, och kabeln går precis där jag skulle vilja ha det nedersta hyllplanet...), det känns som något av en livräddare, eftersom jag knappast lär få till väggen alldeles slät och fin.
 
Förresten - oj vad djup köksbänken känns nu plötsligt! Köksskåpen gjorde ju att ögat lurades lite, nu ser man verkligen hela köksbänken, och den ser väldigt stor ut! Å, när allting är klart, när hyllor är på plats, när jag hittat ett skafferiskåp (Jag såg ett fint skåp till bra pris på facebook igår, men det är dels i Östersund, och så har jag förstås inte ett rött öre eftersom jag ska laga bilen nästa vecka, men det skulle vara så fint att måla tex rosa! Vet ni - ni får se en bild:
 
 
Vore det inte fint i mitt renoverade kök, så säg?), när allting är klart och på plats i köket, när jag har förvaring till porslin och mat och allt, då ska jag verkligen jobba på att inte låta köksbänken bli så jäkla stökig igen! Nu är det lätt hänt, saker hamnar på köksbänken eller på köksbordet, i väntan på antingen att bäras upp, eller på att hitta någonstans att få plats, eller så ligger dom där, för att jag håller på att fixa nån annanstans. Jag hatar när det är rörigt (nu är det jätterörigt överallt!), jag ser fram emot att det blir snyggt och fint igen, och att det ska gå lättare framöver att hålla det ostökigt!
 
Förresten, han som hämtade köksskåpen såg min gamla loppisskylt ute, och frågade om jag ville ha några lådor med gammalt skräp. Jag ska ju inte ha loppis längre, men frågade ändå vad det var. Gammalt rat från 70-talet, svarade han. Gissa om jag tackade ja! Nästa vecka kommer han förbi med fyra banankartonger med "skräp" från 70-talet, glas och plast och sånt - snacka om julafton i april! Hurra, vad roligt!
 
Usch, jag svamlar så, säg till om jag blir svår att förstå! Jag är så förbenat trött (när är jag inte det, i och för sig), även om jag renoverar i väldigt sakta mak, lite i taget, så håller jag på att ta slut av det. Jag går på ren vilja, och jag hoppas viljan räcker hela vägen fram. Idag gjorde jag inte mycket mer än att titta på Buffy och hålla ordning på Alice, medans skåpen plockades ner, men även det tar på orken märkligt nog. Jag ska lägga omkull mig på soffan med en Gail Carriger-bok en stund (somnar jag vore det fantastiskt skönt), jag kan knappt hålla mig upprätt, och ögonlocken är väldigt tunga. Mitt läs- och vilsoundtrack är det som följer:
 
 

Kommentera här: