bättre sushi än sist och matomständigheter

Bästa sushin hittills åt jag häromdagen! Den här gången så hade jag tillräckligt med nori hemma (i motsats till förra gången), dessutom så har jag köpt både wasabi och ingefära när jag fått in pengar - wasabi och ingefära gör mycket för att det ska smaka riktig sushi! Precis som sist, så gjorde jag en billig fyllning, genom att göra tamagoyaki, eller japansk omelett, den här gången hade jag också rostade sesamfrön att strö på - det ger också mycket smak! I japansk används en del rostade sesamfrön (kanske i den delen av världen överhuvudtaget?), eller så använder man furikake (rostade sesamfrön blandade med alger, torkad fisk, mm). Jag såg att det fanns färdigrostade sesamfrön att köpa på Konsum, en liten burk kostade ca 45 kr. Budgettips: Jag köpte vita sesamfrön i 400 gramspåse från fröhyllan, den kostade ca 25 kr, och så rostade jag alltihop på en gång (lätt gjort i en torr stekpanna, vakta bara så att det inte bränns, och när det börjar rosta - rör hela tiden!). Nu har jag en rejäl burk med rostade sesamfrön att strö över maten, den räcker i all evighet, och kostade drygt hälften av vad en liten kryddburk kostade. När det är svårt att komma billigt undan med en del ingredienser, då gäller det att passa på att hitta budgetalternativen när man kan!
 
 
Sist så pratade jag en massa om bento också, och sedan jag skrivit klart inlägget, så kollade jag efter bento-videos på youtube, självklart så hittade jag en massa! Den här kanalen blev snabbt en favorit, snowenn, och jag har tittat på en hel hög av hennes videos. Man får se när hon gör sina lunchlådor, hon står på morgonen och lagar till maten, så den är verkligen nylagad och fräsch när den ska ätas sen. Det är sällan mindre än tre rätter i en lunchlåda, plus något grönt - långt från våra svenska makaroner-och-stekt-falukorv-lunchlådor!
 
Och allting ser väldigt nyttigt och hälsosamt ut - använder hon ost tex, så öser hon inte över ost, utan lägger kanske i två skivor i en omelett som smaksättning, allt är i väldigt modesta mängder (även om jag tycker att det är enorma mängder mat, jag tycker inte att jag äter pyttelite, men märker att fyra år med gastric bypass-mage har ändrat min syn på portionsstorlek litegrann!). I en låda, så kan det vara både kyckling, ägg och fisk, eller kött, ägg och bönor, så trots att det inte är mycket av varje rätt, så är det ingen risk för tex proteinbrist. Och så är bentolådorna en ren fröjd för ögat - tänk att få öppna locket, och mötas av den här synen varje lunchrast!
 
Igår och idag lagade jag mat med mer västerländsk känsla, det var extrapris på Mildas gräddprodukter på Ica, så jag köpte matlagningsgrädde, och så gjorde jag gräddig gryta både idag och igår. Jättegott, absolut, men min IBS-mage uppskattar det inte alls - min mage har mått mycket bättre när jag ätit lättare, mer japanskinspirerad mat. Knepet är väl som alltid måttlighet, och variation - japanska ingredienser kostar mer än vad jag har råd med (om jag inte hittar billigare alternativ, som grötris tex), mer typiskt västerländska ingredienser (mer mjölkprodukter tex, eller fetare mat) gör magen upprörd, och ja - för det mesta kostar dom också för mycket, jag brukar slå till när jag hittar något på extrapris. I fredags fyllde jag skåpen lite, jag köpte sushiingefära (mums!) och en liten bit daikon/rättika att prova, men balanserade med matlagningsgrädde, champinjoner, nudlar yoghurt och mjöl på extrapris. Jag investerade lite i frysta grönsaker, jag valde dom billigaste varianterna. Och så mjölk, bröd och margarin - det klarar jag mig knappt utan, mjölk till te, mackor till frukost - pålägg däremot fick jag hoppa över.
 
Fortsätter jag att laga mat som jag gjort nu ett tag, att laga bara för den aktuella måltiden, så går det åt mindre råvaror, så dom räcker längre (låter som att storkok borde funka på samma sätt, eller vara bättre rentav, men för mig så blir maten dels väldigt ensidig, dels så får jag kasta ibland när jag inte hunnit äta upp den i tid). Ett vitkålshuvud som man bara strimlar lite i taget av, en purjolök som bara används 2-3 cm av varje gång osv, då räcker det ett bra tag för mig. Nu har jag en påse färdigstrimlad vitkål (jag kom fram till att det blev billigast för mig), som jag funderar på hur jag ska använda upp den innan den blir dålig. Jag kollade på kimchi-recept, men saknar vitlök och chili, däremot så blir det säkerligen vitkålsgratäng nån dag - så himla gott! Och pizzasallad är snabbfixat också, särskilt med redan skuren vitkål.
 
Jag är medveten om att jag låter både omständig och tenderar överanalysera och övertänka, men det är samtidigt ett sätt att få särskilt maten att flyta på någorlunda för mig - att göra ett projekt av det hela, något att hantera och ta itu med. Det har aldrig fungerat att låta det flyta på bara, det blir aldrig en naturlig del av min vardag - det är då jag lever på pasta och te och mackor, bara för att slippa allt vad mat heter. Övertänkt och omständigt, ett projekt som jag inte kan låta bli att överdiskutera, det är för mig receptet till en någorlunda vettig mathållning. Jag har ingen människa att diskutera med, då blir det bloggen som får vara min samtalspartner, och i slutändan den som läser min blogg. Är ni inte ok med det, är jag urtrist och dödstråkig, så går det som tur är att skrolla. ^_^
 
Dagens och gårdagens soundtrack, är den steampunkspellista som jag gjort enkom för att använda som bakgrundsmusik till böcker med steampunkkänsla - det är alltid lättare att komma in i bokens känsla om jag spelar musik på samma tema medans jag läser. Jo, omständig är nog mitt mellannamn, jag är rätt omständig och har en massa udda idéer om det mesta i mitt liv...
 
 

Kommentera här: