en problematisk garderob och basgarderoben till räddningen

Som jag skrivit mer än en gång, jag är väldigt frustrerad på min garderob, dels är den väldigt spretig (det har den alltid varit) och svårkombinerad, dels känns den tråkig och trist och billig. Hur mycket jag än tycker om att handla secondhand, och jag kommer alltid att handla huvudsakligen secondhand, så skyller jag ändå läget i min garderob på just det. Jag bor i en liten by, mellan två små samhällen med varsin liten Röda Kors-butik (det är en bit till närmsta stad, jag har sällan råd att åka dit för att loppisshoppa), jag befinner mig i Norrlands inland, där modegraden inte är sådär superhög, och Gudrun Sjödén räknas som dyrt och lyxigt. Det huvudsakliga utbudet är från dom stora kedjorna och från lågprisnätbutiker. Där har jag alltså problem nummer ett - utbudet till att börja med är rätt begränsat (även om guldkorn dyker upp ibland!). Problem nummer två är min storlek - jag är inte jättestor, men stor nog för att det blir svårt att hitta kläder som passar. Ännu svårare är det att hitta kläder som passar bra, ofta får jag helt enkelt nöja mig med att det sitter helt ok. Dessutom så är utbudet i plusstorlekar väldigt tantigt - inte coola tanter, typ kulturtanter och vintagetanter och sånt, utan sådär medelålders-men-vill-vara-sådär-busigt-fräcktanter, den sorten tantig som jag har väldigt svårt att relatera till. Sen kommer problem nummer tre, min lilla tunna plånbok. Secondhand kan också hittas på nätet förstås, tradera, sellpy, osv, men även om priserna är låga i jämförelse med ursprungspriset, så är det mycket för mig, särskilt när man dessutom lägger på frakt. Ett plagg som kostar 50 kr är dyrt för mig, vilket begränsar utbudet en hel del.
 
Allt detta tillsammans har skapat en garderob som består av kläder som jag köpte för att jag kan ha dom någorlunda, och för att jag hade råd att köpa dom, och som tilltalade mig någorlunda. Det är udda plagg, plagg som inte passar ihop med varandra (tex blusar som jag inte har byxor/kjolar till, kjolar som bara passar med mina tjocktröjor osv), mycket av en del plagg, få av andra plagg (massor av stickade tröjor, få kjolar, några klänningar, inga byxor, få långärmade plagg osv) - det är en enda röra, helt enkelt, och om jag vill ha på mig något annat än klänning och strumpbyxor, så har jag stora problem att få till något.
 
 
Jag frågade om tips och tankar i Säker stil-gruppen på facebook, det finns många kvinnor där som klär sig väldigt snyggt, även om många har betydligt större budget än mig. I princip alla svarade "satsa på en basgarderob!", och basgarderob är långt från vad jag har. Jag har alltid förknippat en basgarderob med en klassisk klädstil, kavajer, vit skjorta, blå jeans osv, och min stil är allt annat än klassisk, och jag känner mig fruktansvärt obekväm i kavajer och skjortor. Men nån slags basgarderob behöver jag visst ändå, något som kan kombineras med alla mina uddaplagg, som kan knyta ihop säcken så att säga.
 
Min plan är att söka efter en neutral bas, med plagg i lite roligare modell - jag vill ha ett par culotter (byxkjol kallades det förr), ett par byxor med vida ben, en plisserad vadlång kjol, en mönstrad vid vadlång kjol, ett par jeans med hög midja och vidare ben, en stickad tröja som är lite mer neutral och mindre cirkus... Basplagg fast med lite personlighet, och tydligen så är det huvudsakligen nederdelar som saknas. Nederdelar är det som är svårast att hitta i större storlekar, särskilt om jag inte vill ha tantbyxor i polyester, vilket förklarar varför jag saknar allt vad sånt heter.
 
Jag har rensat ut en massa ur garderoben, sånt som känns extra fel, extra spretigt, extra tråkigt, och ska försöka sälja av allt på facebook. Helst så hade jag velat spara pengarna till en garderobsbudget, men som den här månaden ser ut, så går varje peng jag får in direkt till matkontot. Att få ihop en basgarderob är alltså ett långtidsprojekt, särskilt med tanke på att jag bara har möjlighet att handla secondhand. Under tiden så försöker jag att pigga upp i det lilla - som att plocka fram gamla bortglömda glasögon, sätta nya glas i, och vips så har jag ett par nya glasögon att variera med. Eller att måla naglarna lite extra stylish - ett tips till er som gillar era naglar diskreta och neutrala: grått, beige, greige och liknande känns lika diskret som ett ljusrosa lack, men är så mycket coolare. Kombinera med ett finger i avvikande färg, så känns manikyren genast mycket roligare - fast fortfarande både diskret och neutral!
 
Min hemläxa till mig själv, är att fota och lägga upp en hög med kläder till försäljning, och att sätta mig ner och verkligen fundera på och skriva en lista på vilka kläder som jag faktiskt behöver (och på vilka kläder jag har mer än nog av, *hrrrm tjocktröjor hrrrm*), och fundera på vilket håll jag vill ta min garderob i framtiden. Jag fyller 46 år i år, det börjar vara dags att låta garderoben följa med åren, jag har klätt mig någorlunda likadant i sådär 20 år...
 
Vad passar bättre än att avsluta med en stylish och peppig spellista som dagens soundtrack - lite yé-yé är helt perfekt!
 
 

Kommentera här: