tjusiga tisdag - i behov av en makeover

En kategori som jag inte direkt nött ner av användning, är tjusiga tisdag - det är på tiden att den får komma fram ur skamvrån! Jag ska alltså prata kläder idag, eller snarare brist på kläder. I flera år så har min inkomst varit väldigt liten, dom gånger jag har köpt kläder så har det varit på loppis, och så har jag gjort en del själv också, oftast med material köpt på loppis. Missförstå mig inte - loppis är superbra, jag handlar helst på loppis, jag bidrar helst så lite som möjligt till fast fashion, men det är lätt hänt att garderoben blir spretig när den köps in på olika varianter av secondhand, särskilt när man begränsas av diverse saker - ekonomi, storlek, spretig klädsmak... Jag har helt enkelt köpt det jag kunnat ha, som jag tyckt om, som jag haft råd med, det har inte alltid varit speciellt genomtänkt. När jag mest gått hemma, så har det funkat någorlunda ändå, jag har mest använt strumpbyxor/tights, trikåklänning och stickade tröjor, inget som direkt behövt matchas och passas ihop. Nu när jag ger mig ut på byn om morgnarna, så märker jag hur spretig min garderob är, och hur svårt det är att hitta plagg som fungerar tillsammans. Min garderob kräver helt enkelt ett åtgärdsprogram!
 
Något som enligt alla stilguider är en av grunderna, är att välja en basfärg och en eller ett par kontrastfärger. Kollar jag i min garderob, så är det mycket svart, blått och grått, och så en del rosa, korall och rött. Det känns inte helt ogenomtänkt att välja blått som basfärg, alla nyanser, hela vägen till svart, och så komplettera med rosa, alla nyanser, hela vägen till rött och vinrött. Blått och rosa är snyggt ihop, likaså blått och svart, rött och rosa, vinrött och svart osv - det är väldigt kombineringsbara färger. Jag ska inte slänga ut alla andra färger bara sådär, men jag ska ha "mina" färger i bakhuvudet när jag köper och skapar nya plagg (som tur är, så är tex tröjorna jag håller på att leta mönster till helt rätt - en röd och en gråblå, och garnet till sjalen jag ska sticka är riktigt åskblått).
 
Jag skulle också behöva ha faktiska plagg i bakhuvudet, men jag vet inte riktigt vad jag behöver (mer än nya strumpbyxor, men just dom jag vill ha från H&M är alltid slutsålda...). Lite där ligger också problemet - just nu är jag så less på mig själv, på min stil, på mina kläder osv, jag behöver en makeover från topp till tå. Ända ut i fingerspetsarna - jag har köpt några parfymprover som jag hoppas kommer imorgon, till och med mina parfymer känns gamla och tråkiga. Jag misstänker att det lätt blir så, när man knappt köpt något nytt på flera år, allting jag äger är väldigt välanvänt...
 
Ett litet problem: Kläder finns i massor av stilar, och jag gillar flera olika, och jag har väldigt svårt att begränsa mig så att garderoben blir någorlunda enhetlig. Jag gillar tanken på en capsule wardrobe, men med ett väldigt begränsat antal plagg i garderoben, så måste allting passa ihop, det är jättesvårt när man som jag gillar en massa olika. Exempel:
 
 
 
 
 
 
 
Några exempel, som sagt (med allt vad vintage heter inte medräknat - ska vintage räknas med, då blir det ett ännu större och spretigare problem), egentligen alldeles för lite för att dra några slutsatser av. Men lite snabbt, så behöver jag fler kjolar (eller snarare "bättre" kjolar), plagg i allmänhet med mer struktur, stickat i synnerhet med mer struktur, en mer sammanhållen färgskala... Min vanliga stil, men tillskärpt, med högre modegrad - jag brukar ofta tycka om dom gatumodebilder jag ser från modeveckorna, outfitsen kan vara extrema, men dom har ändå en grad av användbarhet.
 
Inspiration är en sak, användbarhet och tillgänglighet är helt andra saker. Kläderna ska ändå passa det liv jag lever (vilket är väldigt avslappnat, även om jag gärna "klär upp" mig lite i vardagen, klänning och kjol, färg-/mönstermatchat och -mixat, roliga väskor/skor/smycken osv), och det livet är långt ifrån en catwalk (snabb anekdot - när jag var sådär 12 år gammal, så sade jag till en kompis (eller om dom var flera närvarande) att jag ville bli fotomodell, för kläderna och för resandet, redan då drömde jag om att bli modedesigner, och kompisen bara fnyser "skulle DU kunna bli modell?", det kallar jag kompispepp...), dom ska tåla bussresor och hundpromenader och risken för färgfläckar och en tupplur på soffan ibland. Tillgängligheten innebär att dom inte ska kosta skjortan, att det ska gå att få tag på kläderna utan att jaga på ebay och tradera, dom ska finnas i min storlek (jag skulle kunna ha en capsule wardrobe enbart bestående av ERDEMs samarbete med H&M, men det faller på alla kriterier...), dom ska uppmuntra till att skapa själv...
 
Så målet är helt enkelt att planera en garderob med känsla av fashionista och avantgarde, men bekvämt och lättanvänt, som går att mixa och matcha, till bra priser och i större storlekar, helst köpt på loppis, helst stickat och sytt själv, och så ska det kännas nytt och roligt, samtidigt som det ska kännas som jag. Det låter väl som en lätt och bra uppgift? Det känns faktiskt rätt bra att ha färgskalan som en begränsning, då har jag i alla fall nånstans att börja. Just i kväll kan jag inte göra speciellt mycket (eller ja, jag skulle kunna gå igenom garderoben, flytta runt lite i den, samla ihop det jag har i den blå och den rosa färgskalan, men det ska jag inte), jag kan inte gå på några loppisar, jag har inga reor att kolla. Jag ska sikta lagomt högt ikväll, och hitta ett sjalmönster till mitt blåa garn - jag saknar en stor och fluffig sjal, med lite tur så är det en sån jag lyckas åstadkomma.
 

Kommentarer:

1 Jessica Högberg:

Oj vilket härligt inlägg, håller tummar och tår att du får till sjalen precis så som du vill ha den <3
(har haft lite jullov, vad gör du på stan??)

Svar: tackar! jag är lite rädd att långa och ordrika inlägg bara bläddras förbi, kul att nån uppskattar dom! färgen på sjalen är bra i alla fall, jag hoppas att jag har nog med garn, så att det blir rejält stor och mysig också!
stan är det inte direkt, samhället eller byn är närmare sanningen ^_^ jag har börjat arbetsträna, några timmar om dagen, förhoppningen är att det ska hålla och fungera i längden, så jag får se var jag landar. jag misstänker att jag aldrig kommer upp i heltid igen, men även en deltid är bättre betalt än vad jag hade innan. :)
Miss Kitten Heart

2 Jessica Högberg:

Spännande, vad gör du då??

Svar: det kommer nog att bli lite olika saker framöver, hittills har jag gjort ljus med dunderklumpenmotiv, turistbyrån säljer dom, men det kommer att bli annat att göra också
Miss Kitten Heart

3 Jessica Högberg:

Ha ha, va gulligt!
Är det turistbyrån du är på??

Svar: nej, det är ett sånt där ställe för folk som behöver slussas ut i arbete, kommunen i samarbete med af, och liknande.
Miss Kitten Heart

4 Jessica Högberg:

Ok, trivs du??

Svar: nja, nej, inte egentligen. med tiden kanske, men inte än
Miss Kitten Heart

5 Jessica Högberg:

Tråkigt... hoppas det blir bättre!

Svar: jag hoppas det, men tror tyvärr inte det
Miss Kitten Heart

Kommentera här: