garderobsbesök, önskeböcker och en pärlkrage

Först ett youtubetips: Om ni, som jag, sitter och tittar på Project Runway mycket på grund av deltagarnas egna kläder och egna stil, så har jag hittat en guldgruva åt oss! Jag höll på att leta efter Fabio Costas sista collection på video (hittade den inte tyvärr, den är bland det snyggaste jag sett i en PR-final!), och hittade istället en closet tour hemma hos honom. Sen klickade jag mig bara vidare, innan jag till sist gjorde en allmän sökning - Project Runway closet tours! Hur fantastiskt och hur inspirerande som helst! Dessutom - man får kika in i de manliga deltagarnas garderober också, för er som inte bara är intresserad av damkläder (som jag är, Fabio, som är den mest inspirerande manliga stilförebilden jag vet, han använder mycket kjolar och klänningar, så till och med bland männen så är det visst damkläderna jag fastnar för...). Det enda dåliga, eller dom två dåliga sakerna, är att dels så får man inte kika in hos dom första 8-9 säsongernas deltagare, dels så är varje closet tour bara sådär 1½ minut. Alldeles för kort tid, jag vill se mer!
 
Mitt eget lilla Project Runway, eller ja, projekt handgjord garderob, går långsamt vidare. Tröjan som jag haft på tork i några dagar är nästan torr, så jag kan snart börja sticka på själva kroppen (först stickar man ärmar och ok, syr sen ihop ärmarna, och plockar upp kroppsdelen på oket, och det är där jag är nu). Den får hänga och torka tills imorgon, för jag håller på med ett till projekt:
 
Jag håller på att sy en krage, som jag fyller med massor av pärlemoknappar! Jag kan ju inte använda symaskinen just nu, så jag måste hitta på projekt som jag kan sy för hand. Det här är massor att sy för hand, fingrarna är rätt ömma. Men det blir bra! Kragen ska alltså fyllas med knappar, dom större mellanrummen fyller jag sen med fuskpärlor, sedan ska en undersida i svart fuskskinn sys på, och till sist ska jag slå i en tryckknapp bak i nacken. Innan jag satte igång att sy på knappar, så var jag rädd att det skulle se väldigt hemgjort ut (på det taffliga sättet), men jag tycker faktiskt inte att det gör det. Jag blev positivt överraskad!-
 
Jag tycker förresten att min idé var ganska smart - det vanliga är ju att man har pärlhalsband runt halsen, den här kragen blir som ett alternativ för den som inte känner sig hemma i pärlhalsband, men som ändå vill ha pärlor runt halsen. Pärlemo(r) kommer ju från insidan av musslor, samma slags musslor som blir till pärlor (tror jag i alla fall, musslor är det vilket fall som helst). En pärlemoknappskrage runt halsen istället för ett pärlhalsband - jag tror faktiskt att Coco Chanel skulle godkänna idén!
 
Förresten igen, jag måste kolla, men visst vore det trevligt om det fanns åtminstone en sybok med beskrivningar på hur man gör egna versioner av Chanels mest berömda plagg? Alla kan ju inte köpa äkta vara, och en del av oss föredrar att skapa själva. Jag skulle faktiskt vilja ha ett litet bibliotek med såna böcker, så jag kan sy/sticka egna versioner av Sciaparelli, Claire McCardell, Givenchy, Dior, YSL, Marni, Sonia Rykiel, Vivienne Westwood, Halston, Biba osv osv. Både gamla klassiker och nyare designers, men just såna som är typiska för sin tid och plagg som är typiska för sin designer. Borde absolut göras, såna böcker, om dom inte redan finns! Finns gör däremot en del symönster, jag är rätt säker på att jag sett mönster av bla Diane von Furstenberg. Men som sagt - hela böcker är alltid roligare!
 

Kommentera här: