fler mansgrisar från förr

Förra gången när jag delade med mig av mansgrisigheter från förr, från en gammal Evas Kalender, så nämnde jag att i en kalender så berättade killar hur deras drömtjejer skulle vara. Det råkade vara kalendern året efter, så dom allra värsta mansgrisigheterna hade inte hunnit slipats av än, och kalendern innehåller mer än strikta regler för drömtjejen:
 
1964 är tio år innan jag föddes, och jag är nog rätt glad att jag föddes på 70-talet, och inte tio år tidigare... Även om jämställdheten fortfarande låg långt efter (who am I kidding, det gör den fortfarande...), så är ändå 70-talet en slags början på ett annat slags samhälle.
 
 
Min första tanke är faktiskt, att oj vad killarna är insatta i mode- och skönhetstermer. Sen kom jag att tänka på, att dom förmodligen fått en hög med bilder att bedöma, och att sedan skribenten satt mera "fackmässiga" ord på det hela. Texten är liten, jag ber om ursäkt för det, men försök läsa ändå - vi tycker att kraven på hur kvinnor ska se ut nu är höga, men för 54 år sedan, så var dom ännu värre... Axelremsväskor är okvinnligt, alla kvinnor (utom dom allra sötaste) ska använda makeup och ska alltid ha nagellack, klänningar ska visa figuren, flickor ska inte ha smycken på sig, fladdrande byxben, parkas och duffel, mörka nylonstrumpor, herrskjortor, med mycket mera hör till det värsta killar vet. Dessutom ska flickor vara kul och framåt, samtidigt som dom ska veta sin plats.
 
Jag har bara en sak att säga: usch! USCH!
 
Och här, i skuggan av #metoo - le mot killar som visslar efter er på gatan! Visst är ni väl ändå innerst inne glada över att bli objektifierade? Jamen le då!
 
Inte alla män, säger dom, men det här är den andan som "alla män" växt upp i, och om inte dagens unga män, så deras pappor. Det är männen som ställer kraven på hur kvinnor ska se ut och vara, och avgör hur beröm ska visas för väl utfört jobb. Kvinnorna ska göra sitt bästa för att hålla sig inom dom här ramarna, och fy katten om dom inte har vett att uppskatta en vissling bakom ryggen! Ja, det här är över ett halvt sekel sedan, men är skillnaden idag så enormt stor?
 
Diskutera emellan er, och redogör för vad ni kommer fram till!
 
Nej, ni behöver inte diskutera, men fundera lite för er själva i alla fall, och lyssna och läs med ett kritiskt öra/öga. #metoo, tex - hur många gånger har ni inte sett män beklaga sig över att dom inte törs visa kvinnor uppskattning längre? Ska dom inte få vissla på gatan längre, ska dom inte få dröja med sina blickar över kvinnornas kroppsdelar, ska dom inte få smyga sig till en tafs när dom får chansen? Nej, han är inte oartig, han visar sin uppskattning och artighet - på sitt sätt! Le och var tacksam, för sjutton!
 
USCH, som sagt!
 

Kommentera här: