målarmåndag - monthly makers - små konstverk i tyg

 
Majs tema hos Monthly Makers är tyg, och med tanke på hur mycket jag har pysslat och grejat med tyg den sista tiden, så är det ett perfekt tema för mig! Redan i början på maj, så började jag att leka med tanken på ATCs utanför ramarna, som helt enkelt inte passar i den givna mallen på 2.5"x3.5", utan sticker ut uppåt, neråt, utåt och/eller åt sidorna. ATCs som tar plats, helt enkelt! Efter att ha stickat två stycken och gjort en drömfångarvariant, så började jag kika på vad jag hade i mitt förråd av blanka ATC-kort, och hittade där både trä och tjockt tyg, och dom gav jag mig på först, och sedan kom jag att tänka på dom art journal-omslag jag gjorde för flera år sedan, där jag använde mig av Teesha Moore's teknik:
 
Man syr alltså små "lappkuddar", som dekoreras, och sedan sys ihop till bokomslag. Till exempel - jag har också sett dom ihopsydda till väskor (det är ett framtida projekt), och just nu håller jag på att sy tarotväskor på samma sätt. Jag fotade ett litet steg för steg, det får ni se först, innan jag visar vad jag har gjort:
 
Först av allt klipper man ut ett gäng lappar, dom ska passa ihop två och två, och eftersom baksidans tyg viks runt kanten till framsidan, så är det finast om man väljer ett tyg som funkar som en kontrast. Lapparna sys ihop, två och två, runt tre sidor (jag använder symaskinen, men man kan förstås sy det här också för hand), sedan stoppar man kuddarna lite med polyfill eller liknande, viker in den öppna kanten, och syr ihop med tex broderitråd. Fortsätt att sy runt hela kudden, vik hela tiden in vid sömmen, så att det blir en kant runtomkring. Syr du tex ett bokomslag, så syr du ihop kuddarna med varann i den här kanten, sida mot sida. Den här gången så experimenterade jag lite, och testade på att göra kuddar formade som annat än fyrkanter, det är lite bökigare, men det går!
 
Jag gjorde ett par vingar som syddes på den ena, och ett huvud till den andra, här ser ni hur jag lagt dom kant emot kant och sytt ihop.
 
Och så har jag sytt ner stoppningen i kuddarna, qviltat dom kan man väl säga. Man kan göra det hipp som happ, man kan göra mönster, eller man kan följa mönster i tyget. Precis som man vill! Målet är att dom ska bli platta, som gamla vaddtäcken!
 
 
Och sen är det roliga kvar - att dekorera dom! Det är bara att använda fantasin, kolla igenom gömmorna hemma, och leka loss! Eftersom jag gjorde ATC-kort, som alltså ska fungera som små konstverk, så vill jag gärna ha någon slags konstnärlig dekoration, men jag sydde också på knappar och pärlor, och ett par strumpebandsknäppen fick bli ett par ben.
 
Jag klippte ut en näsa och en mun i mellanlägg (sånt man använder när man syr kläder), som jag klistrade på och sedan målade. Ögat målade jag på en flirtkula, och trädde sedan på det i ovankanten tillsammans med några pärlor.
 
Här klippte jag ut nederdelen av ansiktet av mellanlägg, och klistrade på det tillsammans med ett öga urklippt från ett collageark. Ansiktet målades och ögat bättrades också på med akrylfärg. Jag gjorde armar av pärlor trädda på broderitråd.
 
Två enögda ATC art dolls, och hur dum jag än låter nu - det är först nu jag kom på att båda två är enögda... Vill mitt undermedvetna säga mig något? ^_^
 
Dom här fyra har jag också gjort nu i maj, och dom är som synes också i textil, varav två har jag gjort i samma teknik som jag just beskrivit.
 
Här började jag med att sy ett litet lapptäcke, som jag stoppade lite lätt, och sedan sydde en ansiktsform i tyg ovanpå. Ansiktet målade jag sedan med akrylfärger, och håret broderade jag. För att få kortet i rätt storlek (det var lite för litet) så sydde jag på fransband på två kanter, och sedan satte jag fast en liten metallring i hörnet, som jag knöt ett band och lite pärlor på, och sist limmade jag fast en bindi i pannan.
 
Den här gjorde jag på en ATC-bas i kraftigt tyg, först målade jag bakgrunden med en schablon, sedan limmade jag på ansikte, kropp och vingar (vingarna hade jag målat först, dom var beige innan), och målade alltihop med akrylfärg. Håret broderade jag igen, likaså sydde jag en rad med kryss i kanten, och sydde på en liten bollkant. Till sist gjorde jag hål i överkanten och satte fast ett band, så att kortet kan hängas upp.
 
Den här och nästa gjorde jag alltså med lappkuddtekniken, så ni vet precis hur jag går tillväga med grunden. Här gjorde jag överdelen i form av en krona, och sydde på guldglittriga knappar. Jag målade ett ansikte på mellanlägg, och sydde sedan på det också, och sydde likaså på berlocker i form av små händer. Till sist så gjorde jag en upphängningsanordning av metalltråd, och satte fast den genom att trä tråden direkt igenom kronans spetsar.
 
Den här gjorde jag som ett tak på upptill, och mitt på den nedre biten klippte jag ur ett hål, och sydde runt det hålet med langettstygn. Jag målade ett litet porträtt på mellanlägg, och sydde fast det på baksidan, och så fyllde jag hålet med Diamond Glaze, för att få en känsla av ett inramat porträtt bakom glas. Jag sydde fast paljetter och pärlor runt, sydde på en bollfrans nertill, och en gammal stork (som jag hittade i en knappburk jag köpte på loppis i somras), och gjorde till sist ett hål i toppen för ett upphängningsband.
 
 
Jag hoppas ni får en känsla av texturen i dom, hur taktila dom är, och så alla dekorationer - jag har faktiskt blivit helt förälskad i dom här små konstverken i tyg, och jag gör gärna ett gäng till. Samtidigt vill jag också testa andra tekniker och material (jag har ett ATC i trä att visa också, det gör jag sen...), inte bara fastna i tygträsket. Och samtidigt igen - i och med att jag har börjat att sy tarotväskor såhär också, och vill sy en handväska, så känns jag kanska fast i det här lappkuddesträsket ett tag till framöver... Det känns helt ok, jag har hela sommaren på mig att leka i kartong, i lera, i trä, i garn, i andra tekniker med tyg... Möjligheterna är oändliga! Dom här ATC-korten utanför dom vanliga ramarna har jag verkligen fallit huvudstupa för!
 

Kommentarer:

1 Wilda:

Jag blir så fascinerad! Vilka skapelser och det ser så otroligt roligt ut att leka runt med och verkligen bara släppa ur sig kreativitet och fantasi! Tack för en rejäl inspirationsboost!

Svar: Tack så jättemycket själv! Det är väldigt roligt och ger verkligen mersmak! Och ett perfekt sätt att använda upp allt småskräp jag alltid sparar på! 😁
Miss Kitten Heart

2 Ruth | HungryHeart.se:

Men alltså WOW vad häftigt! Jag hade aldrig ens hört talas om ATC-kort och blir helt mindblown av alla detaljer, färger och skaparglädje som du förmedlar.

Svar: tack så mycket! ATCs är inte så stort i Sverige än, och dom flesta som håller på här gör det i scrapbookteknik. Jag målar mina för det mesta, men har blivit helt frälst i dom här dimensionella taktila varianterna. Så roligt att göra, och eftersom dom är små, så är dom väldigt tacksamma att testa nya saker på!
Miss Kitten Heart

3 Stina | Stinas tillvaro:

Wow, jag har aldrig sett något liknande förut - så coolt!

Svar: tack så mycket!
Miss Kitten Heart

Kommentera här: