framsteg och planer i trädgården

Jag fixar inte i trädgården några längre stunder på en gång, inte så jag är ute en hel förmiddag och grejar, istället så passar jag på när Alice ska ut, hon får pula på på baksidan bäst hon vill, medan jag gräver och planterar och snickrar och sånt. Det betyder att ibland håller jag på i tjugo minuter, ibland i 1-1½ timme, på en dag så blir det några timmar! Jag har fått en del gjort, men har så mycket mer jag vill göra, jag önskar att fysiken var bättre, så att jag orkade hålla på längre tid, men efter en stunds grävande och grejande så gör det ont både här och var. Det är sålunda bara att gilla läget, och hoppas på att kroppen blir starkare med tiden.
 
Idag blev min rosenhallonberså (nästan) klar, det fattas bara en enda planta, vilket förstås är lite surt. Jag fyllde på med gödsel och jord till rosorna också, och om en stund ska jag ut och plantera dom sista två buskarna (som jag inte riktigt vet vad det är), och så ska jag plantera dom jordgubbar jag köpte igår, och så tänkte jag flytta gräslöken och rabarberna från grönsakslandet till framsidan - jag tänkte att det får bli ett slags köksträdgård där. Rabarbern där den står håller på att bli överväxt med mossa (jag har rensat bort det mesta), och verkar inte helt pigg - plantan jag satte förra sommaren växer betydligt bättre. En flytt kan alltså vara bra!
 
När jag är klar med allt det, så är det dags för grönsakslandet, jag har räfsat bort det värsta fjolårsgräset, så nu börjar årets gräs ta sig - det är alltså på tiden att ta bort det, innan landet gror igen. Jag vill inte upprepa förra sommarens grönsaksland - det bestod av högt gräs och inget mer, jag har köpt frön och sättpotatis (och tappat bort mina grönkålsfrön), jag vill skörda grönsaker i höst! Och när landet är klart, då ska jag fortsätta med baksidan, grässvål ska grävas bort, jag ska avskärma med en kant av nåt slag, och därmed drastiskt minska på gräsmattan. Jag ska också göra något slags stenparti runt min jättestubbe, så jag är glad för varenda sten jag gräver upp.
 
Det är inte det lättaste att se, men bakom utegruppen, så går den bersån i en båge, den följer staketet någorlunda. Längtar tills den växer upp, rosenhallon ska visst växa fort och mycket, helt perfekt! Möblerna köpte jag förresten förra sommaren på loppis här i byn, så fina är dom! Bron går över diket som delar gården, jag har mer gård på andra sidan bron - här finns vedbod, förråd, utedass (som ska bli hönshus en dag), trädgårdsland, och så en liten skog. I skogen tänkte jag förresten plocka sly nån dag, jag har några funderingar på vad jag ska göra med det, får se hur långt det räcker...
 
 
Det här hörnet ser väldigt oimponerande ut för tillfället. Här har jag planterat rosenbuskar, och ska plantera dom två sista buskarna (som nu befinner sig i den röda påsen), gräset ska bort, och så ska jag så/plantera blommor - förhoppningen är ett fantastiskt blommande hörn i sensommar.
 
Om man vänder sig om i den sista bilden, så tittar man på det här - mina Alice i Underlandet-skyltade träd, och min stora stubbe. Jag har börjat med att lägga gräskokor i mellanrummen mellan rötterna, sen ska jord på, och stenar ska runt, och nånting ska planteras, fast jag vet inte riktigt vad än. Jag gillar suckulenter, men vet inte om dom skulle trivas här...
 
Fortsätter man att vrida sig till höger, så ser man huset. Såhär ser det ut under köksfönstret, den taffliga trapphyllan ska jag ställa perlargoner på, bara den blir klar. På väggen under fönstret har jag tänkt sätta ett par hyllplan, så att katterna tar sig in och ut - jag tänkte att dom ska få vara ute i sommar, och baksidan är ett bra ställe att börja på.
 
På andra sidan stegen ska det bli en uteplats. Precis till vänster om presenningen, så står stegen upp till taket, vilket begränsar uteplatsens storlek. Funderar på att låta den gå en bit runt hörnet istället... Min plan med uteplatsen, är att skaffa en hög med lastpallar, lägga dom på presenning (för att hindra ogräs), och så spika plank ovanpå, så att det blir en jämn och snygg golvyta. Jag tror det kan funka, för jag tror inte att det är någon bra idé att gjuta och plintar och sånt, marken är så fuktig, så allting (inklusive huset) rör sig. Med lastpallarna liggande ovanpå marken, så går det att byta ut dom, ifall det skulle behövas, och sån flexibilitet gillar jag!
 
I bakgrunden ser ni förresten en skymt av min utegrupp och bersån, vilket betyder att vi har gått hela varvet runt - större än såhär är inte min baksida! Vilket är tur, hade den varit större, så hade jag gett upp innan jag ens börjat!
 
Förresten, rätt oväntat att jag blivit så trädgårdsfrälst, trädgårdar har aldrig varit min grej. Det är visst sånt som följer med husköp, att man blir helt fixerad vid grävande, planterande, planerande osv - två av systrarna, Maria och Linda, har aldrig verkat speciellt trädgårdsintresserade. Tills nu! Japp, dom också har flyttat till hus!
 

Kommentarer:

1 Pia:

Åh, vad mysigt att fixa och dona med trädgård! :)

Svar: ja, jag trodde väl aldrig att jag skulle gilla sånt, men till och med grävningen är något jag ser fram emot när jag sitter inne. däremot har jag inte börjat med ogräset än, jag ändrar säkert åsikt då... ^_^
Björkholmen Redux

Kommentera här: