21 december - vintersolståndet

 
En dag försent får ni dagens lucka i min julkalender, faktiskt den viktigaste luckan av dom allihop. Vintersolståndet. Årets kortaste dag och längsta natt, och den dag då allting vänder - från och med idag blir det ljusare och ljusare, även om det inte kommer att märkas speciellt mycket än på länge.
 
Vintersolståndet är anledningen till att vi firar jul just nu, det har "alltid" firats, för att beveka mörkret, för att fira att ljuset är på väg, och anledningen till att Jesus "föddes" i december är vintersolståndet. Romarna har alltid varit bra på att integrera sina egna traditioner med dom erövrades traditioner, och eftersom det redan firades en stor högtid i december, så placerades helt enkelt Jesu födelse i samband med den. Många av våra traditioner har sina rötter långt tillbaka i tiden, allt det vintergröna vi tar in påminner om att det kommer en vår igen, alla ljus vi tänder är till för att beveka mörkret. Ja, och för att vi helt enkelt behöver ljus, den här den mörkaste tiden på året. Det engelska firandet Yule (som hedningar, asatroende, wiccans, häxor osv gärna firar) är på sätt och vis samma som våran jul, men samtidigt är det mycket som skiljer. Ändå har dom såpass mycket gemensamt, att det inte alls är svårt att se hur nära vi ändå står våran hedniska historia - den svenska/nordiska julen är lika mycket en vikingatradition som en kristen!
 
Så, om vi vill fira vintersolståndet, och inte bara själva julafton, vad kan vi göra då? Förra årets kalenderinlägg handlade också om vintersolståndet, och då tipsade jag om dekorationer med lite mer hednisk och ursprunglig känsla, så dom tipsar jag om igen. Men annars - tänd ljus och eldar, så mycket det bara går! Bylsa på er kläder, gå ut under stjärnorna, och tänd brasor i massor. Drick kryddat vin (det vill säga glögg), ät skinkstutar (det vill säga Särimner på bröd), njut av mörkret, och av hur nära månen och stjärnorna känns nu, och kom ihåg att det är inte så fruktansvärt långt innan det blir både ljusare och varmare.
 
 

Kommentera här: