lucka nummer 21 - vintersolståndet

Idag är egentligen dagen som hela julen handlar om - vintersolståndet. Sen får superkonservativa kristna (läs amerikaner som vägrar säga happy holidays, för det heter merry Christmas, och som gnäller på Starbuck's röda julmuggar, för att dom inte handlar om julen längre) säga vad dom vill - anledningen till att vi firar jul i december, är för att innan kristendomen kom, så firades vintersolståndet den 21 december. Vintersolståndet är en stor sak, särskilt för oss som bor på norra halvklotet, det är årets kortaste dag och årets längsta natt, och det låter inte som något att fira kan man tycka. Men jo, det betyder också att dagarna vänder, från och med nu, så blir dagarna allt längre, och nätterna allt kortare, och vi kan börja se fram emot att ljuset äntligen kommer tillbaka. Det tycker jag är något att fira!
 
Så idag tänkte jag bjuda på lite mer "hednisk" julinspiration! Traditionell jul i ordets ursprungligaste bemärkelse, med inspiration från när vi firade en mer naturnära högtid. Jag kan inte säga hur vintersolståndet firades på den tiden det begav sig, mer än att det slaktades djur och lagades mat (vilket förklarar vårt julbord idag), men det skulle inte förvåna mig om dekorationer och sånt kom från naturen, kvistar och grenar och bär och kottar, och avbilder av gudar och gudinnor, eldar och ljus, så det är det jag fokuserar på idag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Faktiskt har vi mycket kvar av firandet av vintersolståndet i vår svenska jul, alla kvistar och grenar vi tar in och dekorerar med, lussebullar och pomandrar som båda handlar om att beveka solen om att komma tillbaka (låter det bekant, ni som sett Trolltider?), alla kött-/grisrätter på julbordet, alla dom tända ljusen, julkärvar till fåglarna, luciafirandet... Allting har hedniska rötter, allting härstammar i sånt vi gjorde innan landet kristnades. Det är väl så det blir, när det inte ens är tusen år sedan Sverige blev kristet, traditioner är seglivade.
 

Kommentera här: