med te som inredningsdetalj

Gårdagens tema hos #myhousethismonth var DIY, och det såg jag som ett lämpligt tillfälle att sätta igång med ett projekt som jag funderat på länge. Toadörren! Jag dricker väldigt mycket te, och många tesorter har jättefina förpackningar, både tepåsekuverten och själva tekartongen. Jag har länge sparat på dom förpackningarna, dels dom finaste, dels utländska tepåsar som inte är helt lätt att få tag på här. För några år sedan gjorde jag en bricka med ett gäng tepåsar, då fick jag tepåsar över, plus att jag har fortsatt att samla, plus att jag då också samlat på tekartonger också - jag hade en rejäl hög nu! Faktum är, att jag hade visst mer än vad jag hade trott, det räckte med bara fina kartonger, jag som trodde att jag skulle behöva mixa dom med tepåsar också.
 
Eller ja, tre chokladkakeframsidor fick också vara med, för dom var så fina!
 
 
 
Igår hann jag en bra bit, drygt hälften eller så. Det hade varit snyggt att blanda hejvilt också, kanske snyggare till och med, men jag är lite för mycket kontrollfreak för det.
 
 
Det är svårt att få till en bra bild i hallen, men så blev det till slut, efter att ha suttit och limmat ett tag i förmiddags också. Några tankar medan jag har hållit på:
 
- Dörren är egentligen för blank, tapetklistret ville inte riktigt fästa. Det jag skulle ha gjort är förstås att rugga upp ytan, och sedan måla på ett lager fästgrund av något slag. Jag får helt enkelt limma fast sånt som lossnar. För det lär det göra, redan i morse fick jag limma fast ett par lappar bättre.
 
- Ju tunnare papper, desto bättre fäster det (också vanlig tapet är lite svår att få att fästa ordentligt på folierade ytor, som Billy-bokhyllor). Det här är kartong, vanliga teaskar alltså, och dom var svåra att få fast på dörren, dom böjde upp sig i kanterna och limmet släppte innan det var helt torrt. Tepåsekuverten hade varit så mycket lättare att limma fast! Det har varit mycket lättare när jag har limmat tidnings- och boksidor!
 
- Tapetklister är inte riktigt rätt för just det här projektet. Förut hade jag våtrumslim, det hade kanske gått lättare. Annars finns det säkert andra sorters lim i bygghandeln som fäster bättre på den blanka ytan, och som håller fast den tjockare kartongen bättre. Det vet jag tills nästa gång!
 
- Jag måste förstås lacka också! Idealet hade varit att lyfta av dörren så att jag kan lägga den plant, tejpa lite högre kanter, och så hälla på såpass tjockt med lack att ytan blir slät (det är den inte nu). Jag kommer troligen helt enkelt att rolla/pensla på lacken med dörren på plats, det blir inte lika bra, men ytan blir ändå hållbarare, och inte minst - avtorkningsbar. Det är praktiskt!
 
Sammanfattning: Det var mycket jobb, det var kladdigt, men det blev bra! Väldigt bra! Nu ska bara lister, panel och trappa målas, så är hallen rätt klar (förutom golvet, men det ska inte bytas förrän jag kan göra om köket). Den nya toadörren kommer inte riktigt till sin rätt nu, omgiven av vitt, men jag tror att det kommer att bli väldigt snyggt mot mörkare snickerier. Bara jag kan bestämma mig för vilken färg! ^_^
 

Kommentera här: