trädgårdsgrejar, burkgrejar och kokboksgrejar

Väder är en lurig sak, och det gäller att pricka in dagar då det är alldeles lagom. Inte för kallt, inte för varmt, inte för blött, inte för blåsigt... För kallt och blåsigt och för varmt har varit den senaste månadens problem, och det senare hanteras bäst genom att utnyttja förmiddagarna - ju tidigare desto bättre! Idag trodde jag att det fungerade mitt på dagen också, det är bara 15 grader ute, och dessutom så blåser det. Men dessutom så gassar solen på rätt bra, så det var varmt att vara ute. Jag gjorde det ändå, för jag har en tendens till envishet...
 
  
Det blir en bild inifrån, för jag orkade inte gå ut igen... Men ja - den omtjatade eldgropen är påbörjad! Jag har bara planerat den i tre år... Problemet har varit var jag ska ha den, och jag tror den blir bra här, på södra sidan av huset. Tanken är att kunna tända en brasa ute när det är lite kyligare, och då känns södersidan lämplig, på vårkanten kan man få lite sol till brasan också. Gropen är inte så nära huset som det ser ut, det är flera meter till husväggen. Precis bredvid väggen står min nysnickrade odlingslåda, i sommar ska den innehålla grönsaker, men när dom vissnat så ska ett lock vara snickrat, och lådan ska förvandlas till en sittbänk (som också är långt från eldgropen, det är inget kul att bli stekt när man sitter och grillar). Gropen ska grävas djupare, jag ska kanta den med trasiga stenplattor (jag återanvänder en hög som jag hittade i min lilla skog), och jag funderar på om jag inte ska göra ett par sittbänkar till - jag har några tjocka stockar liggande som borde kunna användas.
 
Men gropen är faktiskt inte det enda jag gjort ute idag, jag har rensat lite ogräs och fått ner blomkålen i jorden. Det börjar komma upp lite här och var, sockerärtor, potatis, sallat, spenat och rädisor börjar få små gröna blad, och jordgubbar och månadssmultron blommar. Den marockanska myntan, som jag inte trott att den hade klarat vintern, har börjat sticka upp lite här och var. Svartvinbärsbuskarna har kart. Dessutom har jag en liten buske vid husväggen, som påminner väldigt mycket om björnbär, och där ser det ut att vara nånting på gång också. Det är nu det börjar vara roligt att odla! Ännu roligare blir det förstås när det går att skörda också - rädisorna måste gallras, och istället för att slänga det som tas bort, så blir det årets första frösådda skörd. Rädisblast är absolut ätbart, och fås som microsallad på fina restauranger. Microsallad är alltså ett tjusigare ord på späda blad.
 
Å. Förresten. Ni som känner mig, vet hur otroligt klumpig jag kan vara. Jag drog upp lite ogräs på gården, några gigantiska hundkex bland annat, och ett hundkex satt så hårt, att när den till slut lossnade så flög jag... Det var rena turen att jag inte bröt handlederna tex (90 kg fallande vikt, det är tungt det!), eller att jag inte slog huvudet (jag landade precis så att huvudet snuddade min pelargonhylla), jag skrubbade bara knät litegrann. Jag är klumpig, men jag har tur också!
 
 
Jag hittade lite flaskor och burkar i förrådet, och diskade upp dom igår kväll. Dom såg så trevliga ut i diskstället, så det måste förstås delas med världen... ^_^
 
 
Pumpkin pie spice är svårt att hitta i Sverige (den röda burken är en present från en kompis i USA), men det går förstås att blanda ihop själv! Det finns en massa recept (jag använde det här, för jag hade alla kryddor hemma), det är bara att prova sig fram. Det börjar ta slut i min lilla amerikanska burk, så jag tyckte att det var dags att blanda ihop en ny burk. Nu funderar jag på om det inte finns fler roliga kryddblandningar som man kan slänga ihop själv. Persillade använder jag mycket av, går det att göra själv månntro? Örtsalt kan man i alla fall definitivt göra själv, jag gjorde granstruntsalt och gav bort för ett par år sedan. Växer min libsticka på sig, så borde den vara en bra början på örtsalt, libsticka ska kunna användas på samma sätt som buljongtärningar, har jag läst mig till, och borde alltså smaka mycket.
 
 
Jag letar igenom kokbokshyllan, och plockar fram alla böcker jag hittar om syltning och saftning, om att följa året och använda det som är i säsong och att förädla det (The Amish Cook at Home var en trevlig överraskning, köpt för sådär en femma på Röda Korset i Junsele), och om billig mat i allmänhet. Gamla kokböcker är väldigt intressanta ur det perspektivet, att vända på varje krona, och att utnyttja råvaror till fullo var livsnödvändigt då på ett sätt som det inte är nu. Inte för dom flesta i alla fall. Jag är fortfarande på köttavdelningen i Hela världens billiga mat, och hela djuret används verkligen! Dessutom så märks det att priserna på kött har förändrats, det är bla mycket recept på kalv, och kalv är inte billigt alls nu såvitt jag förstår. Dessutom igen, så är det en massa recept på restmat - ingenting fick förfaras!
 
Förresten - dom ultimata kokböckerna om billig mat, dom gavs ut under och efter världskrigen, särskilt andra världskriget. Några såna skulle jag gärna vilja ha tag på! Barkbröd känns lite överkurs, men annars finns det alldeles säkert mycket att lära sig!
 
Förresten igen, apropå billig mat - undrar om jag inte ska ta och sätta igång ett paltkok... Jag köpte paltmix för ett par veckor sedan, jag tycker att den är superbra, smakar som palt från grunden, och den gör det till ett snabbt och enkelt projekt att koka palt. Magen börjar kurra bara vid tanken på palt, så palt får det bli!
 

Kommentera här: