trädgården går framåt, planerar för ännu mer framåtgående

Ibland är det en bra sak att vara lättpåverkad och lättinspirerad! Efter att ha kollat på 2½ säsong av Homestead Rescue, så kliar det i fingrarna efter att jobba hårdare på mitt eget "homestead". Dessutom - vädret dom senaste par dagarna har definitivt bidragit! En del ser det som kallt och blåsigt, jag ser det som perfekt väder för kroppsarbete.
 
Jag hade tre trädgårdsmål i sommar - att flytta rabarbern, att fortsätta att gräva ut köksträdgården och att bygga odlingsbänk. Jag tror i alla fall att det var dom tre som var mina mål... Vilka dom än var, så ligger jag faktiskt rätt bra till - rabarbern flyttade jag för sådär en månad sedan, samtidigt fick jag potatisen i jord. Jag har grävt ut mitt lilla sockerärtsland, satt upp stödpinnar och sått sockerärtor, och bredvid så har jag grävt en liten odlingsplätt för bönor, satt upp en stöd-tipi och planterat bönplantor (som tyvärr dog samma natt, jag tror att det blev för kallt...). Jag har förstorat köksträdgården (den ska grävas ut mer, men första förstoringen är grävd!), satt snabbväxande frön (sallat, spenat, rädisor och ringblommor) och en libsticka. Jag har täckt över jorden under dom flesta jordgubbsplantorna. Igår började jag snickra på odlingsbänken, och idag var jag ut och gjorde färdigt den, jämnade till marken där den ska stå, fick lådan på plats, lade presenning i botten och fyllde upp halvvägs med torrt gräs från förra året (hö, kan man väl kalla det), nu behöver jag bara fylla på med jord och hästbajs, och vänta på att det ska sluta blåsa innan jag vågar plantera min gurkplanta - den blir lite ensam till att börja med! Jag kom på att jag skulle kanske ha några klätterstöd också, så jag ska ut i skogen och såga lite sly och ställa i lådan.
 
Dessutom, när jag ändå var ute, så flyttade jag ett par rosenhallon från det som ska bli blomsteräng (bara jag får tummen ur att gräva bort allt gräs där, jag får titta på lite mer Homestead Rescue så jag blir inspirerad lite till!) till min rosenhallonberså - alla plantor som jag satte för två år sedan tog sig inte, och det är inte en berså om det är några plantor och stora luckor emellan. Där rosenhallonen stod på gräsmattan, har jag istället satt några små björkplantor, som växte vid husväggen och som jag tog bort när jag ställde dit odlingslådan. Sån rundgång är bra hos mig, en sak som leder till en annan, sånt brukar göra att jag får tummen ur!
 
Så dom tre projekt jag föresatt mig (vilka dom nu än var) är jag klar med, plus lite till. Nästa mål är att gräva bort mer gräsmatta till förmån för köksträdgård, att gräva bort gräsmatta till förmån för blomsteräng, att gräva bort gräsmatta till förmån för rabarberlandet (det är lite trångt) och att gräva bort gräsmatta till förmån för min blivande eldgrop. En massa gräsmatta ska helt enkelt bort, märks det att gräsmattor inte är min favoritsak i en trädgård?
 
Emellan allt grävande, så ska jag hinna med att skörda sånt som är moget, jag fick ett kilo socker levererat, så nu måste jag ut och  plocka granstrunt och björkblad och koka saft, och jag ska ut och plocka brännässlor att förvälla och frysa in. Jag ska kolla hurpass stora rallarrosorna är också, om det går att äta en måltid till av dom, eller om dom är för stora nu. Annars kan man koka te på deras blad, och ett annat ätbart mål under sommaren, är att skörda örter, blommor och blad och torka till te. Därför väntar jag ivrigt på älgörten också, den är på gång att blomma. Älgört kan man göra saft och sirap av också, bland annat, så det blir inte bara te av blommorna.
 
Jag hoppas att den här lusten håller i sig, för dels har jag roligt med allt odling, skördande och förädlande just nu, men det kommer också att bidra till en roligare mathållning i vinter. Håll tummarna för mig, och för att vi får en fantastisk odlingssommar, med lagomt med sol och värme, och lagomt med regn! Ni kan börja med att hjälpa mig att hålla tummarna för att molnen här ovanför innehåller regn, och inte bara är för syns skull!
 
 
(Bilden är inte från i år, i år är faktiskt gräset betydligt kortare! ^_^)
 

Kommentera här: