picklade gräslöksknoppar

Sigrun var här igår, hon hade med sig pizza till middag och jordgubbar till efterrätt, och så var hon snäll och körde mig till Hammerdal (så tacksam, hade så mycket sopsortering som jag behövde åka iväg med!). På Ica köpte jag godis och ättika, och hon köpte bla wienerkammar så att det räckte både till fika och till frukost idag. Det behöver inte vara tjusigare än så att fira midsommar!
 
 
Jordgubbarna var årets första för mig, det är för dyrt att köpa, och jag väntar fortfarande på att mina egna jordgubbar ska mogna (det är kart på plantorna, så det är inte så fruktansvärt långt borta!). Midsommar är en bra dag för jordgubbspremiär!
 
 
När Sigrun for, så gick jag ut och plockade in alla gräslöksknoppar jag kunde hitta, för det var det jag skulle ha ättika till.
 
 
Picklade gräslöksknoppar! Tidigare i sommar så letade jag gräslöksknoppsrecept, eftersom knoppar/blommor ändå ska tas bort om man vill kunna fortsätta att skörda gräslök, så ville jag hitta någon användning för dom. Jag hittade två varianter - stekta gräslöksknoppar (gott!) och picklade gräslöksknoppar. Dom picklade har jag sett fram emot att försöka mig på! Det är bara knoppar i en burk, och en vanlig 1-2-3-lag som slås på, och så måste man vända på burken ibland, för knopparna flyter som ballonger. Jag hoppas att dom håller ett tag, för jag vill inte öppna burken förrän i höst/vinter. Det är därför jag syltar och saftar (och sirapar och inlägger), för att få mat i skåpen när det inte finns färskt att plocka ute.
 
 
Jag börjar få mig en liten samling! Hjortronsylten är från Maria (liksom två burkar rabarbersaft i frysen), resten är mina skapelser (flaskorna till höger innehåller granskotts- och björkbladssaft). Jag gör inga stora mängder av varje sort, jag vill hellre ha mindre av varje, och flera sorter. Dels behöver jag plocka mindre (granstrunten tex fanns det inte så mycket av, inte heller gräslöksknopparna), dels går det åt mindre socker, ättika osv, dels går burkarna åt fortare när jag väl öppnar dom, jag vill ju inte att dom ska börja mögla för att jag inte äter upp dom snabbt nog. Och så är det förstås roligare med 3-4 sorters sirap och sylt och saft, eller vad det nu blir, än en eller två sorter av varje. Jag ser fram emot att fortsätta att konservera långt in på hösten, och sen ser jag fram emot att få smaka på sommaren under hela vintern! Självhushållning är helt jäkla awesome! ^_^
 

Kommentera här: