hållbara alternativ

I morse ställde jag ut soptunnan för tömning, det är första gången på länge - jag minns inte sist, mer än att det var vinter och en massa snö då. Jag ska komma ihåg att skriva upp det, och se hur länge jag klarar mig till nästa tömning - klarar jag en soptömning per år? Kommer jag igång med att kompostera, så tror jag det, absolut!
 
Jag funderar på vad jag har för plastgrejer hemma, och hur dom ska ersättas den dagen det är dags (jag kommer alltså att använda upp den plast jag har, innan jag köper hållbarare alternativ - det är inte ekonomiskt eller miljömässigt hållbart att hiva fullt fungerande saker för att kunna köpa nytt, använd upp och ersätt är alltså min melodi hädanefter). Diskborstar och tandborstar är två saker jag aldrig ens funderat över innan - jag har ju slängt dom i återvinningen när dom varit slut, och har därmed känt att jag gjort ett miljövänligt val. Tandborstar är visst svåra att återvinna, så bara det är en bra anledning till att köpa bättre varianter. Diskborstar har jag en hel hög av, dom tillhör det som jag köper på mig bara för att (har i och för sig samlat på mig tandborstar så också, för att inte riskera att det är slut när jag behöver en ny), så det kommer att dröja innan det är dags för en ny, tandborste är det mer bråttom med - jag kan ha en på lager, annars är den jag använder min sista. Måste kolla, att hitta en hållbar tandborste innebär att beställa på nätet, så det gäller att ha lite framförhållning!
 
 
Ett sätt att leva mer hållbart, är ett sätt jag levt hur länge som helst. Under andra världskriget så levde man i England efter "make do and mend" - inget slit och släng, utan laga det som går sönder, och när det inte går att laga längre så används sakerna till annat. Kläder tex lagades så långt det bara gick, och sedan sydde man tex barnkläder av vuxenplagg, och när dom var utslitna så användes dom i sin tur till lappar och trasor. Som synes så lever jag på samma sätt - make do and mend! I höstas köpte jag strumpbyxor på H&M, tag 3 betala för 2 tror jag det var. Ett par flätmönstrade (dom höll tyvärr inte så länge), ett par spetsmönstrade (dom är fortfarande oanvända) och ett tvåpack med dom här "stickade" strumpbyxorna. Dom har varit helt fantastiska! För det första, så har dom hållit benen varma ända ner till -20 grader. För det andra (och ni tjocklårade där ute vet vilket mirakel det är!), så har dom hållit hur bra som helst mellan låren, trots i princip daglig användning genom hela vintern. Däremot är dom noppiga (det kan jag överleva), och fötterna har tagit stryk - dom har lagats många gånger, och nu börjar dom bli så tunnslitna att lagningarna inte håller. Eftersom resten av strumpbyxorna är i bra skick, så vill jag inte göra mig av med dom, så jag funderar på sätt att förstärka dom under foten, så att dom håller ett tag till. Väldigt bra köp i alla fall, och jag måste nästan rekommendera dom, trots att dom är köpta på H&M.
 
Två sätt att leva mer hållbart i vardagen, alltså - att byta till mer hållbara produkter, och att ta hand om det vi redan har. Tips: jordklok.se, massor av hållbar shopping av alla de slag (Karin har tipsat mig flera gånger, inte förrän idag tog jag en kik själv, och blev tillbörligt imponerad!), jag kikade på diskborstar i trä, bara där finns det mycket att välja på!
 
Uppdatering: Jag kollade runt lite på jordklok när jag skrivit klart, och hittade bambutandborstar på rea, så jag slog till på ett par såna, plus en liten schampo-bar - det börjar vara dags att köpa nytt där också, även om schampo räcker länge hos mig, så räcker det inte i all evighet. När jag jobbade som svetsare däremot, oj vad det gick åt schampo och balsam! Jag var tvungen att tvätta håret varje dag, skitigt som bara den var det, och långt hår hade jag då dessutom. Dessutom var jag så skitig hela jag, att det räckte inte att duscha, jag var tvungen att ligga i blöt för att få loss smutsen. Att bada varje dag är långt ifrån ekologiskt hållbart! Jag får se det som att jag kompenserar nu - jag har inget badkar, bara dusch, jag har en pytteliten varmvattenberedare, så det blir bara snabbduschar, och dessutom så duschar jag inte speciellt ofta. Jag betalar tillbaka lite på mitt miljökonto, helt enkelt!
 

Kommentera här: