försöker storhandla utan plast

 
Idag bjöd den här snyggingen och jag med oss till stan med Weronica, målet var en shoppingtur till dom mest budgetvänliga mataffärerna - Lidl, Willys och ÖB var dom huvudsakliga målen, och jag ville dessutom kika in på StorCash, en matbutik med utländsk mat (jag och Suss var in dit i vintras nångång, och blev superimponerade, sånt stort utbud, så roliga grejer!). Jag packade ihop min shoppingväska, fyllde den med shoppingkassar, mindre påsar till grönsaker, bröd osv, och shoppinglista och plånbok förstås, och mitt mål var att handla helt utan plast. Hur det gick?
 
Om man säger som så - innan jag skaffade plastglasögon, så hade jag aldrig reagerat över hur mycket plast det är på hyllorna! Klart att jag visste att plast var ett problem, men inte fullt så utbrett. Tex: jag skulle köpa torrjäst (egenbakat bröd är inte det sämsta!), men ställde först tillbaka förpackningen på Lidl, för jästkuverten var inslagna i plast. På Willys hittade jag dom "vanliga" gula jästkuverten i papper, och började plocka på mig en hög, då jag kände att förpackningen kändes annorlunda - papperskuverten har bytts ut mot plast! Det blev sålunda ingen torrjäst. Det blev inga bönor heller, för dom storpack jag ville ha tag på fanns inte, och dom förpackningar som fanns var förstås av plast. Jag ville köpa italiensk salladskrydda på refillpåse, men det fanns bara i plast, så nån salladskrydda blev det inte heller. Det var faktiskt en hel del som jag hade tänkt köpa, som fick stanna kvar i butik pga all plast.
 
Däremot köpte jag lök, morötter och sötpotatis, som alla fanns i lösvikt. Bröd fanns också oförpackat (jag tömde Lidl på pretzels, yum!), och på StorCash köpte jag en naken olivtvål (naken = utan förpackning) för bara 13 kr, den blir bra i duschen tänkte jag, när mina flytande duschtvålar är slut. Sylt var inga problem att hitta i glasburk, även om dom största burkarna var i plast. Både olja och vinäger fanns också i glasflaska, men dom var definitivt i minoritet - det mesta var i plastflaskor, och det fanns inga stora förpackningar i glas. Jag kikade efter tacosås i en större burk, och hittade det till slut på Willys, på deras hylla med restaurangstora burkar. Ajvar fanns bara i glasburk, på StorCash fanns dessutom rejält jättestora burkar, men plånboken hängde inte med på dom.
 
Mejeriprodukter gick det inte så bra med - väldigt få såna är förpackade utan plast, det blev ett par smörpaket som ska vispas med olja till smörgåsmargarin, och så blir det till att fullända receptet på havremjölk - det blir hemgjord mjölk för mig framöver. Spaghetti köpte jag faktiskt i en plastförpackning, men det var en stor förpackning, så det blev ändå en skräpbesparing där. Kattmaten kom i en plastsäck förstås, men jag köpte återigen den största jag kunde hitta. Å, och så köpte jag en vattenkanna på ÖB, och den var gjord av plast - att hitta en vattenkanna till överkomligt pris (den här kostade 40 kr) som inte är tillverkad av plast är inte det lättaste!
 
Så allt som allt, så gick min shoppingtur helt ok. Jag kom hem med färre impulsköp än vanligt, allt krävde eftertanke och medvetenhet (jag höll på att köpa hundgodis till Alice, jag var nästan vid kassan, då jag kom på att dom låg i plast), för så fort jag höll på att handla på autopilot och av gammal vana, så blev det knas. Det förklarar helt klart varför plastinsamlingen blir full så fort här hemma!
 
Förresten, StorCash som jag hade sett fram emot? Det var så fruktansvärt utplockat där, det fanns tex nästan inga grönsaker, bara tomma hyllor. Eller ja, det var tomma hyllor lite överallt, jättetråkigt. Det blev som sagt en olivtvål där, det var allt, och jag som hade hoppats på att hitta storpack av tex bönor och linser (eller till och med lösvik), stora flaskor olja och vinäger (eller rentav plåtdunkar), och så hade jag höga förhoppningar på grönsaksavdelningen, för sist vi var där så var den jättespännande. Supertråkigt som sagt!
 
PS! När jag skulle hälla upp teet jag köpte på Willys (Garant lösviktste), så upptäckte jag en smygplastis - inuti papperspåsen så var det en till påse, i plast. Totalt onödigt, med tanke på att alla andra tefabrikanter bara har papperspåsen...
 
 

Kommentera här: